İsedak Sonuç Bildirisi

İSEDAK SONUÇ BİLDİRGESİ
 

İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi"nin kısaltılmışı: İSEDAK.  Yıllardır hayalini kurduğum bir rüya. Bir türlü gerçekleşemeyen veya gerçekleşmesini istemeyenlerin kurduğu tuzağı bir türlü aşamayan sağcı veya Müslüman iktidarlar.  Ama Elhamdülillah, henüz kuluçka döneminde olsa da gerçekleşme sürecine girmiş gözüküyor. Nedir bu gerçekleşemeyen? Özetle söyleyeyim: Müslüman ülkelerin bir araya gelerek şirke karşı, küfre karşı, nifaka karşı, zulme karşı, ezilmişlik statüsüne karşı ortak bir bildirge yayınlama cesareti… Yıllardır Türkiye"yi üye olarak lamada nazlanan Avrupa Birliği"ne karşı Müslüman ülkeler hepbirlik gövde gösterisi…
“İnsanlık için en yararlı ümmet olarak seçilip çıkarıldınız; güzel kültürü topluma yayıp, çirkin kültürü kötülüyor ve her zaman Allah'a böyle iman eden bir cemaat sağlıyorsunuz” Âl-i İmran Sûresi: 109. İşte âyet-i kerimedeki yararlı ümmet ve sırf Allah"a iman eden cemâat; İSEDAK. İşte âyet-i kerimenin devamında Allah adına iş yapar gibi gözüküp en küçük bir ABD"nin veya AB"nin zorlaması karşısında tısss"layan sağcı iktidarlar da “mefkureden bilinçsiz fasık” olarak tanımlanıyor:“Sözde Kitaplılar aynen iman etselerdi elbette kendileri için çok hayırlı olurdu. Fakat çekirdek seçkin imanlılarken çoğunluk mefkûreden bilinçsiz fasıktır” Âl-i İmran Sûresi: 110. Aynı âyet-i kerimelerin devamında kükremiş aslan kesilen ancak iktidar olan hükümetin ciddi şahlanışları karşısında azı dişlerini gösteren, haksız yere düşman oldukları Sudan Cumhurbaşkanını tehditle iki güç; hem Amerika ve hem de Avrupa Birliği birlikte hükümetimize talimatlar yağdıran ve İSEDAK toplantılarına katılmasını önleyen dünya siyasileri konusunda bakınız aynı âyet-i kerimelerin devamında neler buyruluyor? “Onlar size düşük çeneleriyle vicdan incitmekten başka zarar veremeyecek; size sıcak savaş açarlarsa vur-kaç uygulayıp her şeyi gerisin geri bırakır kaçarlar; sonra yardım da görmezler” Âl-i İmran Sûresi: 111Müslüman ciddi iktidarların Osmanlıdan kalma heybet ve satvet karşısında âyet-i kerime şöyle bir tutum sergiliyor:“Hangi deliğe sokulurlarsa sokulsunlar; o esnekler üzerine aşağılık duygusu çökmüş. Allah'ın gazap fırınına düşüp, aşağılanma psikozu bacalarını sarmış. Bunun nedeni, bir yandan Allah'ın ayetlerini horlayıp durma ve önder şahsiyet Nebileri haksız yere arkadan hançerleme, öte yandan ilâhî değerlere karşı bayrak açıp, saldırgan olmalarıdır” Âl-i İmran Sûresi: 112.   Onlar siyasi İslam"ın ve Kur"an hükümlerinin canlı örneği olan iktidar sahiplerinin kararlığı karşısında alacakları korku durumları dillendiriyor.Biraz da İSEDAK haberlerine dönecek olursak:
Deklarasyonda, ''Bizler ileriye dönük olarak ticaretin serbestleştirilmesi ve ülkelerin sermaye piyasası kurumları arasında finansal işbirliğinin sağlanması, özel sektör arasında doğrudan yatırım ve ortaklığın artırılması ve yoksulluğun azaltılmasına yönelik olarak çabaların yoğunlaştırılması sayesinde İKT içi ticaretin artırılması hedefi doğrultusunda ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesi yönündeki taahhüdü tekrarlıyoruz'' denildi.Değerli okuyucularım, bana göre gerçek hacca doğru; daha doğrusu gerçek hacc ortamının hazırlanmasına doğru ciddi adımlar atılmaktadır. Allah Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül"ün ve Dışışişleri Bakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu"nun s"ylerini meşkur eylesin.Artık eski Türkiye yok! Artık eski İslam ülkeleri yok! Ticaretine sahip çıkan, piyasa kurumları arasında finans işbirliğine uygun ortam hazırlayan, İslam ülkeleri arasında özel sektör yatırım ve ortaklığı artıran bir İSEDAK var. Sağolsun bu işbirliği ortamını canlandıranlar. Tercihli ticaret sisteminin uygulanması için üye devletler de tercihli ticaret sistemi protokolü ve menşe kuralları anlaşmasını mümkün olan en kısa zamanda imzalamaya ve onaylamaya davet edildi ve İSEDAK bu süreci hızlandıracaktır.İşte hacc, bu imzaların atılmasından ve uygulanmasından sonra gerçek anlamına kavuşacaktır. Üye devletlerarasında daha iyi bir etkileşim kurarak yeni teknolojilerin geliştirilmesi, yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesi, enerjinin verimli olarak kullanılması ve bu enerji kaynaklarının keşfi ve üretimine geçilmesi konusunda yatırımların artırılmasını öngörüyoruz'' ifadelerine yer verildi.
Kuru bir petrolle yetinilmeyecek; yenilenebilir enerji kaynakları araştırılacaktır. Enerji kaynaklarını kendileri işletebilme ortaklıkları geliştireceklerdir. 10 yıllık eylem planının uygulanmasında özel sektörün üye ülkelerde müdahil olması isteniyor.  İKT üyesi ülkelerin de üye olduğu bölgesel ve alt bölgesel ekonomik gruplaşmaların kaydettiği ilerlemeyi takdirle karşılanıyor. Bu gruplarla İSEDAK arasındaki diyaloğ ve işbirliği derinleştiriliyor.  Küresel iklim değişikliğinin getirmiş olduğu sosyal ve ekonomik tehditler göz önünde bulunduruluyor.  İKT üyesi ülkeler üzerindeki negatif etkilerini azaltmak açısından ilgili uluslararası organizasyonlarla işbirliği ve ortak İslami eylem için çağrıda bulunuyorlar.  Biz burada devlet başkanları, hükümet başkanları, bakanlar ve İKT genel sekreteri olarak ekonomik ve ticari işbirliğimizi ülkelerimiz arasında, halklarımızın çıkarına ve sürdürülebilir bir kalkınma amacıyla ve 21. yüzyılın getirdiği yeni zorluklarla yüzleşmek açısından derinleştirme isteğimizi tekrar dile getiriyoruz.'' İnşallah kağıt üzerinde kalmayacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Salih Parlak Arşivi
SON YAZILAR