Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Her gün çay içmek ne kadar sağlıklı?

Sağlıklı beslenmenin birçok sağlık problemininin oluşmasında riski azalttığını konuşuyoruz. Bitki çaylarının genellikle kilo verme üzerindeki etkileri üzerinde duruluyor. Ancak çay içmek diyabet olmanızı engelleyebilir mi? Uzmanlar bu sorunun cevabını bulmak için yola çıkmış, bakalım sonuçlar nasıl?

Vücutta kan şekeri regülasyonunun sağlanamaması durumunda ortaya çıkan tip-2 diyabet, genellikle vücudun kan şekeri kontrolünden sorumlu hormon olan insüline doğru şekilde yanıt verememesi sonucu gelişir, erken zamanda ilaç ve beslenme ile müdahale edilmediğinde yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları, sinir hasarı, görme kaybı ve böbrek hasarı gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olur.

Büyük ölçüde sağlıksız beslenme ve dengesiz bir yaşam tarzının sonucu oluşan diyabet; yaşlanma, aşırı kilo ve obezite ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Bu yüzden fiziksel aktivite ve sağlıklı bir beslenme ile tip-2 diyabet gelişim riski azaltılabilir. Bu amaçla besinler üzerinde yapılan çalışmalarda çay içmek ve diyabet gelişimi üzerindeki ilişki incelenmiş ve ortaya ilham veren sonuçlar çıkmıştır. Çin’de yapılan gözlemsel bir çalışma, düzenli çay içmenin kan şekeri düzeylerini iyileştirebileceğini ve insülin direncini azaltarak tip-2 diyabet riskini azaltabileceğini öne sürmüştür.

Araştırmaya Çin’in sekiz eyaletinden 20-80 yaş arası toplam 562 erkek, 1361 kadın katılmış ve bunlardan 436’sının diyabetli, 352’sinin prediyabeti ve 1135’inin ise sağlıklı bireyler olduğu bildirilmiştir. 1923 kişiden 1000’inin sürekli çay içicisi olduğu tespit edilmiş ve bunlara farklı çay türleri içirilmiştir; 300 kişi yeşil çay, 125 kişi siyah çay, 521 kişi koyu çay ve 54 kişi diğer çaylardan içmiştir. Çayların hepsi şekersiz verilmiştir. Araştırma sürecinde çay tüketim sıklığı ile idrardaki glikoz atımı arasında herhangi bir ilişki olup olmadığını incelemek için idrar glikoz-kreatin oranı kullanılmıştır, insülin direnci ölçülmüş ve oral glukoz tolerans testleri kaydedilmiştir.

Araştırma sonunda her gün çay içen kişilerin idrarlarından daha fazla glikoz atıldığı ve insülin direncinin azaldığı bulunmuştur. Ayrıca hiç çay içmeyenlerle karşılaştırıldığında prediyabet riskinin %15, tip 2 diyabet riskinin ise %28 azaldığı tespit edilmiştir.

Yapılan başka bir çalışmada yeşil çay, oolong çayı ve siyah çay gibi farklı çay türleri içmenin diyabet riski üzerindeki etkileri araştırılmış ve 1-3 fincan çay içmenin tip 2 diyabet riskini biraz azalttığını ancak günde 4 veya daha fazla fincan çay içmenin %17 daha düşük riskle bağlantılı olduğu bulunmuştur.

Yapılan son mevcut çalışma, diyetinize günlük bir fincan çay eklemenin kan şekeri düzeylerini sağlıklı aralıkta tutmanıza yardımcı olabileceğini öne sürmüştür. Diğer araştırmalar, günlük yeşil çay tüketiminin, diyabetli kişilerde daha düşük tip 2 diyabet riski ve ölüm riski ile bağlantılı olduğunu göstermektedir.
Farklı bir çalışma; siyah, yeşil ve oolong çay tüketiminin tip 2 diyabet riski üzerindeki etkilerini araştırmak için sekiz ülkeden 19 kohort çalışmasının meta-analizini gerçekleştirmiş ve günde 4 veya daha fazla fincan çay içmenin diyabet riskini azaltabileceğini bulmuştur. Ancak sonuçları doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR