GELELİM ALT BELEDİYELERE

Merhum Süleyman Demirel’in, ‘Siyasette 24 saat uzun bir süre.’ sözünün ne kadar doğru bir söz olduğunu her zaman söyler dururuz. Meral Akşener’in son çıkışından sonra bu sözün ne kadar doğru bir söz olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Normal şartlarda Meral Akşener’in CHP ile ittifaka hayır demesinin siyaseten intihardan başka bir şey olmadığı ortada ama burada iki alternatif var. Birincisi Meral Hanım’ın ciddi bir çıkmazı var, bunu bilenler otur oturduğun yerde sesin çıkmasın demiş olabilirler. İkincisi ise bu bir siyasi taktiktir, son dakikada her şey değişebilir. Ancak her iki durumun da Millet İttifakı açısından sıkıntılı bir durum olduğu ortada. Özellikle büyük şehirlerde aday belirleme süreci çok kısaldı. Millet İttifakının elinde bulunan Ankara, İstanbul, Adana gibi şehirlerde bir an önce adayların netleşmesi lazım. Adaylar ortaya çıktıktan sonra geriye çekmek çok kolay bir iş değildir. O insanların da onuru var, çıktınız ama geri çekilin demek zor. İttifak olmaması durumunda Cumhur İttifakı yüzde seksen belediyeleri alır. Güneydoğuda da HEDEP veya Yeşil Sol her neyse o kazanır, kalan partiler de kocaman bir hava alırlar.

Gelelim bu durumda şehrimizde ne olur sorusuna. Cumhur İttifakı, Büyükşehir’de kimi koyarsa seçimi alır. CHP ve İYİ Parti adayları geçen seçimde olduğu gibi ikiye bölünüp seçimi kaybederler. Alt belediyelerde ne olur derseniz; İlkadım’da aday önemli, rakamlar yerel seçimlerde tutmaz. Bunu geçtiğimiz yerel seçimde çok iyi gördük. İlkadım’da CHP’nin de İYİ Parti’nin de AK Parti’nin de adayları çok önemli. AK Parti’de on dört aday adayı var, İYİ Parti’de durum netleşmiş değil, CHP’de de net bir durum yok. Seçmen sandıkta birleşir mi derseniz o da çok kolay değil, bizim insanımız partisine bağlıdır. Partisi kimi aday yaparsa ona oy verecek hatırı sayılır sayıda insan olduğunu unutmamak lazım. AK Parti adaylarından Yahya Çınkıl, Erol Köroğlu, Hakan Ay ve Haluk Tan isimleri öne çıkmış gibi duruyor. Ancak Büyükşehir adayı kiminle çalışmak isterse ona yüklenip aday yapar.

Atakum’da ne olur derseniz; an itibarı ile ön plana çıkan isimler İshak Taşçı ve Özlem Maraş olmakla beraber Vezir Hazretleri, Coşkun Öncel Bey’i her ne kadar Büyükşehir’e müracaat ettirmiş olsa da son anda Atakum’a kaydırırsa şaşmam. Bir de Cukkacıbaşı’nı yanına verir, onunla hem Atakum’u hem de Büyükşehir’i idare etmek ister ama dediğim gibi Büyükşehir’in adayı çok önemli. Aday, Vezir Hazretlerine ters birisi olursa bu yemez. Mustafa Demir, Fuat Köktaş gibi isimler olursa Atakum’da onların istediği biri olur. Ayrıca Atakum'da Av. Haluk Köksoy da çok güzel bir aday, ilçe başkanlığı yapmış deneyimli bir isim, umarım değerlendirilir. Canik’te değişiklik olmaz, İbrahim Sandıkçı devam eder ama Atakum’a veya İlkadım’a istedikleri gibi aday bulamazlarsa oralardan birine kayması zayıf da olsa ihtimaller arasında olabilir. Tekkeköy’de Hasan Togar adaylığa devam eder ancak orada da Mustafa Candal faktörü göz ardı edilemez, çünkü geçen seçimde iyi bir oy almıştı. Çarşamba’da enteresan bir durum var, AK Parti’de ilçelerden başkan aday adaylığına müracaat olmayan tek ilçe Çarşamba ilçesidir. Halit Doğan herkesi memnun etmiş olmalı ki kimse karşısına çıkıp aday adayı olmaya dahi cesaret edememiş.

Terme’de sıkıntılı bir durum var, Ali Kılıç iyi bir insan olmasına rağmen herkesi kucaklayamamış, karşısında muhalefet yapan bir grup var. Eski İlçe Başkanı Mümin Ertan ile eski Başkan Şenol Kul da aday adayı, başka bir arkadaş daha müracaat etmiş ama kim olduğunu bilmiyorum. Ayvacık’ta mevcut başkanın aday olmak istemediği yönünde bir bilgi geldi doğru mu bilemiyorum, şayet aday değilse orada da epeyce müracaat eden var. Eski ilçe başkanlarından meclis üyelerine, belediye başkanından oda başkanına epeyce bir taleplisi var. Salıpazarı’nda Halil Başkan çok sevilen bir isim, istisnai olarak dördüncü dönem olur mu bilemiyorum ama eski ilçe başkanları, belediye başkan yardımcısı ve bazı bürokratlar istifa edip talipli olmuşlar, bakalım kim ön plana çıkar.

19 Mayıs tarafına gidecek olursak Topaloğlu’nun son dönemi. Mahmut İşbilir ile Necmi Şener dışında yedi aday adayı daha var ancak bu iki isim ön plana çıkıyor. Bafra’da da değişiklik olmaz diye düşünüyorum, üç arkadaş müracaatta bulunmuş ama Hamit Başkan’la devam edilir gibi duruyor. Alaçam, MHP’ye tekrar verilir ancak orada da sıkıntı var. AK Partili bazı meclis üyeleriyle başkan arasında sıkıntılar var. Geçen seçimde Demokrat Parti bile oradan meclis üyesi çıkarmıştı, zor bir ilçe desem abartmış olmam. Yakakent’te iki müracaat var, orada değişim olabilir. Diğer güney bölgelerimize yer kalmadığından onları da başka bir yazıda değerlendirmek üzere bugünlük bu kadar, kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR