Hayat Bir Sınavdır Aslında

    Hak ile batılın mücadelesi ta Hz. Adem"den beri süregelmektedir. Hakspor ve Batılspor yoğun bir mücadele içerisindeler. En iyi hangisi çalışıyorsa o galip geliyor. Biz Hak tarafındayız, çalışmasak da olur, diyenler galip gelemez. Batılın temsilcileri Allah"ın adaleti gereği çalışarak başarılı olurlar. Hak"tan olup yatılmamalı. Sonumuz hüsran olur yoksa.

    Hayatta herkes bir şeyler seçer. Eş seçerler, iş, aş, üniversite… Herkes kendine göre en iyisini seçer. En iyi eş, en güzel iş, en tatlı yemekler, en popüler üniversite… Seçenlerin seçerken bir planı vardır. Bazıları başkalarının seçimini gariplikle karşılar. O yakışıklıya o çirkin kız? O önemli ve hassas işe öyle bir adam? O genç o üniversiteye gitti demek? Seçenin bir hesabı var. Başkalarının da bu seçimi değerlendirmeleri söz konusudur. Eğer seçenler, seçiciler hayırlısını istememişse kısa vadede kazanmış gözükse de uzun vadede başarısız sayılır. Sınavlarla dolu bir hayatı, keşkelerle karartabilir. Her isteği için bir tokat yiyebilir. Neyin hayırlı, neyin şerli olduğunu herkes göremeyebilir. İsteklerimizin sonucunda ağlamamak için “Allah"ım hayırlısı neyse onu ver” demeliyiz. Çok istememize rağmen gerçekleşmeyen isteklerimizin bizim için pek çok zararı sakladığını yıllar sonra görürüz. Dua sayesinde olur bu. Bu güçle en cazip tekliflere bile temkinli yaklaşırız.

   Haziran ayına girdik. Bu ay sınav ayıdır. 31 Mayıs ve 1 Haziran"da AÖF sınavları vardı. 8 Haziran OKS, 15 Haziran ÖSS,    _21-22 Haziran SBS, 28 Haziran Anadolu Öğretmen Sınavları… hepsi bizim için… çoklarımız ve öğrencilerimiz için… hepsinden bir ders çıkarılmalı…

   Kaybedenler belki akranlarından bir yıl geriye düşmüştür. Ancak 60-70 yıllık ömürde bir yıl nedir ki? Bir yılın telafi edilmesi zor da değildir aslında. Mağlubiyetlerden ders çıkarmalıyız. Bir tokat üstüne bir tokat daha yememeliyiz. Bir sokulduğumuz yerden bir daha sokulmamalıyız. Tarihi tekerrür ettirmemeliyiz. Böyle yaparsak uzun vadede başarılı oluruz.kaybetmek ve hatalarımız aslında bize ders olmalıdır.Bize yön vermeli,bizi kamçılamalıdır.Bu takdirde tecrübeli sayılırız tecrübe denen kavramın hayatta yenen kazıkların bileşkesi olduğu böylece anlam kazanır.

   Başarıyı erken yakalamayın falan demiyorum ha! OKS"liler iyi bir lise kazanmalısınız.ÖSS"liler üniversiteyi ilk yılda kazanmalısınız.İlk atışta hedefi 12"den vurmalısınız.Girdiğiniz sınavlarda hep başarılılar arasında yer  almalısınız. Asıl amacımız budur.Bu gerçekleşmezse kaybedenleri asalım mı? Keselim mi? Elbette hayır.  Onlar da kendilerine çeki düzen versinler. Kendilerine güvenenleri utandırmasınlar.Hayatta seçenekler  hiç bitmez.Önemli olan seçenekleri iyi değerlendirmektir.Hangi seçeneğin bizim için daha hayırlı olacağını bilemediğimizi yakarıda da söylemiştik.Güvenenler kaybedenleri teselli etmelidir. Hayatta düşenlere destek olunması gerektiği gibi… Bu dünyada kazanmak ve kaybetmek bizlere kapalıdır.Bize kazanmış gözükenler kaybetmiş olabilir.Kaybetmiş olanlar kazanmış sayılabilir.Yıllar sonra iyi ki o sınavı kazanamadım.Bu gün burada olamazdım.Diyen nice insanlara tanık olmuşsunuzdur. İyi ki olmadı.İyi ki olmamışım.İyi ki kazanmamışım.Asıl başarı ahlaklı vatansever insanlar olabilmektir.Bu olamadıktan sonra nice üniversiteler bitirsek ne yazar! Kitap yüklü Merkepler oluruz Allah korusun.Önemli olan adam alabilmektir.Hani diyorlar ya “adam gibi adam”.İşte ondan.

   Sevgili gençler,Tüm sınavlarınızda, en önemlisi de hayat sınavınızda sizlere başarılar diliyorum.Herkese genç saydığımı vurgulayarak hoşça kalın diyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsa Abanoz Arşivi
SON YAZILAR