Haklarımız ve Sorumlusu kim?

Başıboş köpeklerin daha çok; Çöplüklerde, park, otopark, mezarlık ve şehrin kenar mahallelerinde yaşadığına şahit olurken, şimdilerde şehrin en işlek cadde ve sokaklarında; işe, okula, alışverişe giderken birden karşınıza çıkarsa hiç şaşırmayın. Sabahın erken saatleriyle, gecenin geç saatlerinde, toplu halde dolaşan ve kimi zaman birbirleriyle dalaşan, değişik mekân ve saatlerde tanık olduğumuz başıboş köpeklerin;
Uyuz, bit ve değişik haşeratlardan korumasız, kuduz olma ihtimalide eklenirse, insanlarımız nasıl bir tehlike ile karşı karşıya kaldıkları gözler önüne serilmiş olacaktır.
Okul ve işe giden insanların karşılaştıklarında, yolunu değiştirmesine sebep olurken, kimi çocuklar bu tehlikelerden habersiz, onları yakalamaya, sevmeye çalıştığı, hatta bazılarının boynuna ip bağlayarak oynadıklarından, ailelerinin haberi dahi olmamaktadır.
Hayvan severler; Hayvanların haklarını ararken, bir köpeğin, sahipli ve ya sahipsiz, insana verebileceği zararlarını da asla unutmayalım. Elbette bir insan olarak, hayvanları korumamız ve kollamamız insani değerlerimiz olmalıdır. 30 Mart 2008 tarihinde C. İ. adlı iş adamının, kendi elleriyle besleyip büyüttüğü ve yanından hiç ayırmadığı kangal köpeğinin, küçük oğluna saldırması sonucu öldürdüğünü hatırlamanızı isterim.
Kimi sahipli köpekler ise, kalabalık arasında huzursuzlaşarak saldırganlaşmakta, ısırılan insanların yaralanmalarına ve mağdur olmalarına sebebiyet vermektedir.
Bazı insanlar, toplu yaşam alanlarında ”balkon ve merdiven altı” kümeslerde, besledikleri yırtıcı saldırgan Pitbul ve kurt cinsi azgın görünümlü köpeklerinin, çıkardıkları ses ve yaydıkları kokuyla çevreye verdiği rahatsızlığa karşı,
”Şikâyet edenlerin kimliği saklı kalıyor”, gereken yapılıyor mu?
Kimi haber araçlarında geçtiği gibi, sahiplerinin emir ve komutlarıyla hareket eden bu tür köpek ve hatta aslan besleyen çeteler, mekânlarını ve kendilerini korumada kullandığı, hatta isteklerini yerine getirmeyen insanları parçalattırdıklarına dair haberler, kimi art niyetliler için sahip olunduğuna dair ipucu değil mi?
Yine sokak ve caddelerimizin yaya kaldırımlarını paylaşırken, araçların park istilası ve ya iş yerleri tarafından işgale uğrayan kaldırımlar iyice daraldığından, birde insanın karşısına aniden çıkan bu köpekler, özellikle çocuklu bayanları daha çok korku ve endişeye sevk ederek kaçışmalara sebep olurken, olası trafik kazalarına da davetiye çıkartmakta,
İnsanın en temel hakkı can güvenliğine tehdit oluşturduğunu, nasıl göz ardı edilebilirsiniz?
Daha öncelercide bu konuda şikâyetçi olunmasına ve birçok kez basında yer almasına karşın, kayda değer bir gelişme olmaması, sahipli ya da sahipsiz köpeklerin çoğalarak, şehrimizin adeta işgal edilişi, çağdaş bir şehir anlayışına ne kadar uyum sağlamaktadır?
Samsunumuzun hemen, hemen her mahallesinde en az 7-8, hatta 10-ar 15 şer, gurup halinde gezen bu köpekler, şehrin muhtelif yerlerinde ve cumhuriyet meydanına varana kadar, park ve bahçelerde boy göstermesi, şehrimizin başıboş köpeklerle kuşatıldığının kanıtıdır.
Bir değerli dostum kıymetli meslektaşım Sayın, S. Yavuz bey; Bir cuma sabahı, selahiye mahallesindeki evinden, Pazar camiine namaza giderken karşılaştığı başıboş köpek sürüsünün tehditvari bakışları arasında yanından geçerken hissettiği korku ve yaşadığı endişeyi, bizzat bende fatih mahallesi alsancak sokak"ta evim ile cami arasında yaşadım.
“Yapayalnızsın ve alaca karanlıkta tek başına sabah namazına gidiyorsun. Birden, ara sokaktan karşına 10-15 köpek, kaçma mesafen yok. Ürkütmemek ve korkunu belli etmemek için geri dönüşün hiç yok. İşte o an insanın kanı donacak gibi. Tüylerin ayağa kalkmış, saçların dikenleşmiş, korku ve endişe kaplamış tüm bedenini. Hırlaşarak yanından değercesine geçerlerken, insanın tepesinden duman çıkıyor sanki. Kalbimin ritmi bu heyecanla bozulmuş, göğüs kafesine yaptığı basınçla yerinden fırlayacak gibi. Hani belgesellerde seyrediyoruz ya, vahşi köpeklerin toplu saldırısı geliyor o an insanın aklına. Şükür kazasız atlatıyoruz bu olayı.
Buradan tüm yetkililere sesleniyorum; İnsan hayatının, en değerli can ve mal güvenliği olan yaşam hakkının; Sahipli veya sahipsiz köpekler tarafından tehdit edilmesine karşı görev ve yetki sahibi olan yöneticilerimiz;
Lütfen bu çağrımıza kulak veriniz.
Huzur ve güven içinde yaşamanız dileklerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
İhsan İde Arşivi
SON YAZILAR