GELELİM DİĞER BELEDİYELERE

Son köşe yazımızda şehrin doğusu ile batısını yazmıştık, bugün de güney bölgesi ile merkez ilçeleri yazacağız. Doğu tarafını yazdık ama Tekkeköy’ü merkezden saydığımızdan oraya girmemiştik. Tekkeköy’de iki dönemdir başkanlık koltuğunda oturan Hasan Togar’ın, üçüncü dönemde de oturacağı kanaatindeyim. Neden böyle düşündüğüme gelince; Tekkeköy, siyasetin en zor olduğu ilçelerinden biridir. En çok aday adayı çıkaran ilçelerin başında gelir. O nedenle de en az küsmeyle geçiştirilecek aday yine Hasan Togar’dır. Merkezde; Canik’te ilk dönem başkanlık makamına oturan İbrahim Sandıkçı tekrar aday olma konusunda sıkıntı çekmez, kazanma konusunda da sıkıntısı olmayacak en rahat ilçedir. İlkadım’a gelince; en zor ilçelerin başında İlkadım var, aday konusunda da sıkıntılı bir ilçedir. Erdoğan Tok, Vezir Hazretleriyle dolaşmanın mükâfatı olarak ne alabilir daha önceki köşe yazılarımda söylemiştim ama keşke Vezir Hazretleri beni yanıltsa da onu bir yere aday yapsa. Erdoğan Tok’un gönlünden Büyükşehir geçer ama İlkadım’ı kaybetmiş bir başkana değil Büyükşehir’i İlkadım’ı dahi vereceklerini düşünmüyorum. İlkadım’da kim aday olur derseniz; şu anda onu kestirmek de çok zor. İlçenin demografik yapısı, toplumun beklentileri ve mevcut başkanın durumu göz önüne alınarak bir aday tespiti yapılması gerektiği ortada ama kim olur onu bilemiyorum. Necattin Başkan, seçim döneminde AK Parti’ye geçmiş olsaydı kesin adaydı ama şimdi ne olur kestirmek zor. Burada şunun da altını çizmek isterim ki önümüzdeki yerel seçimlerde de ittifaklar devam edecek gibi duruyor, aksi halde çok farklı sonuçlar ortaya çıkar. İlkadım, Türkiye’nin pek çok ilinden büyük bir ilçe olması hasebiyle partiler için prestij meselesi olan bir ilçedir. Millet İttifakı’nın oylarıyla seçimi kazanan Necattin Başkan, önümüzdeki seçim aday olmak isterse, kendi partisinin yereldeki yöneticileriyle bazı sorunları yaşamış olsa da Meral Hanım düşünmeden aday yapar onu. Çünkü onun dışında kimseyle İlkadım’ı alamaz.

Atakum’da durum nedir derseniz; son milletvekili seçimlerinde CHP, AK Parti’den çok oy aldı ancak yerel seçimlerde durum farklıdır, insanlar kişilere oy vermekteler. Cemil Deveci, kendi partisiyle ufak tefek sorunlar yaşasa da genel merkezde güçlü bir siyasetçi, tekrar aday olur. AK Parti, Atakum’dan kimi aday yapar diye sorarsanız; İshak Taşçı geçen seçimde aday yapılmamasından şanslı bir aday, Oğuzhan Serinkaya ismi de gündemde. Bunun dışında da bazı isimler var ama bir kısmı bürokrat olduğundan isimlerini vermiyorum. Kavak’ta İbrahim Sarıcaoğlu ikinci dönem başkanlık koltuğunda, karşısında da aday olmak isteyen pek çok isim var. Vekillerin ve Büyükşehir adayının tavrı Kavak’ta durumu belirler. Asarcık’ta MHP’li Şerif Kılağuz var, devam eder gibi duruyor. Ladik’te Nurhan Hanım başarılı bir başkan, biraz rahatsız ama inşallah seçime kadar iyileşip ayağa kalkar. Havza’da Sebahattin Başkan’ın ilk dönemi, başarılı da oldu, o nedenle devam eder. Vezirköprü’deki İbrahim Sadık Edis üçüncü ve son dönemini tamamlamak üzere, orada yeni bir başkan adayı olur ama kim olur onu şimdiden kestirmek zor. Aday adayları ortaya çıkmaya başlayınca durum ortaya çıkar.

Gelelim işin en zor ve son noktasındaki Büyükşehir adaylarına. Mustafa Başkan tekrar aday olmak ister ama genel merkez yapar mı derseniz pek sanmam. Neden sanmazsın derseniz; iki nedeni var. Birincisi sağlığı, ikincisi ise daha önceki yazılarımda da ısrarla söylediğim gibi yaptığı icraatları topluma anlatamama eksikliğidir. Bunu kendisi de biliyor ama karakteri gereği asla kabul etmiyor, yapacak da bir şey yok. Belediye başkanları bırakın yaptıkları işin reklamını yapmayı, yapmadıkları işlerin dahi reklamlarını yapmak zorundadırlar. Bunu da elli defa yazmış olmama rağmen Mustafa Başkan inadından vaz geçmedi. Vezir Hazretleri, bırakın yaptığı işleri yapmadığı işleri dahi reklam etme konusunda o kadar uzmandı ki anlatamam. Şehrin her tarafını tersane reklamlarıyla doldurup on beş bin kişiye iş imkânı diye reklam yapınca neredeyse ben bile inanmıştım. On yedi sene önce yapılan o reklamların yerlerinde yeller esmekle kalmadı, o alanı ancak Eski Ticaret Bakanı ve Samsun Milletvekili Mehmet Muş, Organize Sanayi Bölgesine katarak çözebildi. Önümüzdeki seçimlerde bu şehrin en önemli sorunu Büyükşehir Belediye Başkanı tespiti olacaktır, bu konuda çok ciddi sıkıntıların ortaya çıkacağı kanaatindeyim. Bağımsız adayların dahi çıkıp seçim sonuçlarını ciddi anlamda değiştireceği gelişmeler yaşayabiliriz. Çok değil, eylül ayından sonra her şey ortaya çıkmaya başlar. Önümüzdeki günler çok şeylere gebe diyerek sözlerime son veriyorum. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Adnan Bahadır Arşivi
SON YAZILAR