Ezberler Bozulunca

 

CHP Genel Başkanı ilk  defa 2 önemli projesini kamuoyu ile paylaştı.Aman Allah'ım , AKP içersinde kızılca kıyamet koptu.

CHP Seçim vaadi olarak vatandaşa “Aile sigortası” öneriyor.İkincisi Bedelli Askerlik.Partinin güçlü ismi Sn.Bülent Arınç da bir zamanlar dillendirmişti.Ne zaman ki CHP , Bedelli Askerlik yasa tasarısını Meclis'e sundu.Olanlar oldu

Belli ki son zamanlarda AKP kurmayları “polemik” konusu bulmakta zorlanıyor.Parti-içi seçim hazırlıkları ile meşguliyet yeni projeler  üretmede zorlanıyor.Daha seçim bildirgesi açıklanmadı.2 Aylık bir süre kaldı.Aceleleri yok.Nasıl olsa güç bende hesabı.Ancak ,bu iki somut proje gündeme düşünce ,tartışmaya açılınca ezberler bozuldu.

Kolay değil 9 yıldan beri tek ve muhalefetsiz iktidar yürüyüşünde hep yandaşlarla beraber yüründü.Yapay gündemlerle  kamuoyu uyutuldu.Ne işsizlik,ne yoksulluk garibanın yakasından düşmedi..

Seçime beş kala hiç ummadık bir durumla karşılaşınca hesaplar altüst oldu.Beklenmedik bir atak CHP'nin yaptığı..

AKP'nin yapacağı yöntem,strateji bellidir.Öteden beri  siyasi rakiplerine karşı temel strateji Muhalefeti aşağılamak, azarlamak,çatışmak,yaptıklarını küçümsemek,ekrana kim çıkarsa hakaret etmek,geçmişte aslı astarı olmayan olayları,ilgili ilgisiz konuları çarpıtarak Medya aracılığı ile tarafları birbirine düşürmek..

Yetmedi ,Partilerin “muhalif ve aykırı kliklerini”,isimlerini  kullanarak,ajite ederek,sözde sahipleniyormuş görüntüsü altında davalarını sulandırmak ,inançlarını/değerlerini psikolojik harekat metotları ile etkisizleştirmek konularında çok  başarılı olduğu kabul edilmelidir.

Ne zaman ki değneğin iki ucu tutulmaz,bedel ödenmesi söz konusu olduğunda diyalog aranır,çözümsüzlükte ortak aranır ve tavizler ortaya çıkınca suç muhalefetindir.Ya da bir başkasınındır.Başarı kendine ,başarısızlık ,beceriksizlik başkalarına…Geçtiğimiz üç seçimde,yaşanan iki referandumda aynı taktik ve metot başarıyı getirmiştir.

AKP daha Seçim Bildirgesini kamuoyu ile paylaşmadan ,birden bire “Aile sigortası” ve “Bedelli Askerlik” konusu Ana  Muhalefet tarafından  ortaya atılması,şaşkınlık yarattı.Halbuki daha  proje içerikleri incelenmeden AKP'li sözcüler tarafından “değersiz/bedelsiz “ ve “uçuk” bulunması bana garip geldi.

İşler tıkırında idi.Japonya'daki deprem ve tsunami ,beş avratlı türkücünün suikasti ve sağlığının naklen yayını gündemi fazlası ile meşgul ediyordu.Kocaman kocaman kadınların, emekli abazanların izdivaç programları neşe kaynağımızdı.OdaTv ,Basın mensuplarının tutuklamaları, Ergenekon ve Silivri tutuklularının adaylık muhabbetlerinden gına gelmişti. İşsizlik,yolsuzluk,benzin zammı ,kurulacak nükleer santralin taşıdığı riskler tartışılmadan “İstanbul'da kurulacak Çılgın Proje'yi tartışacaktık.

CHP'nin bu  iki projesi hepsinin önüne ve önceliğini alınca mızıkçılık başladı.

Gen.BaşkanYard.Hüseyin Çelik ,Kamuoyuna çıkıp ,Teyyo Emmi'nin palavralarını sıralarken söylediği “Bizde yalan yok,hilaf ta” nakaratı gibi Ana Muhalefet Liderini Seyyar Tayyar'a ,Bizimkiler' in Cemil'ine benzeterek aşağılaması,eleştiriden ,nezaketten sayılamaz.

Bedelli askerliğe karşı olabilirsiniz. Muhalefetin teklifini kabul etmeyebilirsiniz .Sorunu sorun da olarak görmeyebilirsiniz .Ama, İktidarın, ,sırf kendinden gelmediği için ,hazırlanan yasa taslağına- içeriğini bilmeden- yasa teklifini kamuoyu önünde “Firavun imanı” gibi ağır bir dille zem edilmesi ;diyalogdan,demokrasiden,hak ve adaletten dem vuran bir iktidar partisinin samimiyeti sorgulanmalıdır..

Peki ,AKP sözcüleri niye böyle yapıyor?Kanımca  sıcak gündemden rol çalmak.Aday  listelerinden “çizilme” korkusunu bastırmak.Lider Vesayetinin  gölgesine “Aslan tosunum benim” taktirine mazhar olmak.İç dünyada muhatabını aşağılarken,hakaret fırtınasına tutulurken ,kendi konumunu korumak adına yapılan psikolojik travmalardır.Başka izahı olabilir mi?

Altı üstü bir yasa teklifi .Getirilmek istenen  Yasada “askerlik zorunlu olmaktan çıkarılmıyor”.  Zengin gitmesin,fakir yapsın(Ölsün!) denilmiyor.1 Ocak 1983'ten önce doğanlar için (28 den büyük) olanlar için düşünülmüş.Yıllık geliri 12 milyardan az olanlar; hiç geliri olmayanlar için düşünülmüş…Toplanan paralar gençlerin  eğitimine harcanacak.

Hem bu ülkede “Bedelli askerlik” ilk kez duyulmuyor. İlk defa uygulanmayacak .Geçmişte üç kez çıkarıldı.Sanatçılar,türkücüler,futbolcular,yurtdışında çalışanlar ,malum siyasilerin  çocukları için yasa çıkarken ,kimsenin aklına “Referandum,garip guraba ,vebal “ gelmedi de  şimdi mi hidayete erildi ,pek hamiyetperver olundu.

Bu ülkede iki yılda bir öğrenci affı,her seçim öncesi  vergi affı,her on yılda bir ihtilal ve ardından küçük büyük çaplı genel af çıkarılırken, vatandaşa soruldu mu?Kimsenin sormak aklına  geldi mi?

Kendi çocuklarını yurtdışında en iyi okullarda okuturken,özel burslar,krediler sağlanırken,okulsuz/öğretmensiz çocuklar düşünüldü mü?Kendi sağlık sorunlarını dış ülkelerde en modern tıp merkezlerinde devlet kesesinden hallederken,alavere dalavere ile pipisine metal çubuk taktırırken kimsenin aklına firavun imanlığı gelmiyordu.

Mesele bedelliye karşı olmak değil,mesele neyin nerede ,kimin söylediği.

Haydi, Kürt sorunu /Genel af ,Demokratikleşme,Türban ,Diyanet kurumunun statüsü,Vakıf ve Cemaatlerin denetlenmesi ,iki dilli/demokratik özerklik,Dokunulmazlıkların kaldırılması için  referanduma var mısınız ?

Aloo!Referanduma diyorum var mısınız?

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR