Etkin Dinlemede Dikkat Sorunu

Dersi, semineri, konferansı dinlerken dikkatinizi toplayamadığınız, bir türlü anlatıcının sözlerine konsantre olmadığınız olmuştur. Yaşadığınız bu durumun bir takım nedenleri vardır. Bunlar;
Fiziksel sorunlar: Dinleme sırasında aktif olarak kullandığımız organımız kulağımızdır. Hızla gelişen ve değişen dünyamızda gürültü kirliliğinin de arttığı bir gerçektir. Bu nedenle iç kulağımız tolerans seviyesinin çok üstündeki seslerle devamlı suretle bombardımana tutulur. Bu uyarıcı bombardımanları, kulağımızın işitme oranında kayıplar meydana getirebilir. Buda dinlerken dikkatimizin dağılmamsına neden olur.
Sonuç: Kulaklarınıza önem verin. Yüksek ses ile temasını mümkün olduğunca azaltın. Bir doktora gidip kulaklarınızda problem olup olmadığını araştırın. Varsa tedavi yoluna gidin.
Psikolojik danışman arkadaşlarla beraber bir toplantı sırasında bir meslektaşım çok ilginç bir olay anlatmıştı; Bulunduğu okulda bir öğrencinin öğrenme yetersizliği olduğundan şüpheleniyorlarmış. Çocuğun sınıf öğretmeni kesin bu öğrencinin öğrenemeyeceğini ve öğrenme güçlüğü çeken çocukların eğitim gördüğü bir okula gitmesinin faydalı olacağını söylüyormuş. Meslektaşım olayı ve öğrenciyi biraz daha araştırdıktan ve mesleki tecrübesinden de faydalanarak çocuğu bir doktora götürmenin çok iyi olacağını belirtmiş ve aileyi ikna ederek çocuğu doktora göndermişler. Çocukta önemli derecede işitme problemi olduğu tespit edilmiş. Yani çocuğun öğrenememesinin nedeni öğrenme güçlüğü çeken çocuk olmasından değil, işitme problemi çeken bir çocuk olmasından kaynaklandığı anlaşıldı. Bu nedenle kulaklarınıza ve işitme sağlınıza çok önem verin. Çünkü bu öğrenme ve hafıza açısından çok önemlidir.
Dinleme dikkatinizi dağıtan etmenler: Anlatılanları dinlerken dikkatinizi dağıtan temelde iki sebep vardır. Bunlar çevre (arkadaşınızın öksürmesi, yoldan geçen simitçinin sesi v.b.) ve düşüncelerinizdir(şimdi sahilde olsaydım, karşıdaki kızın gözleri çok güzel v.b.).
Çevresel Etkenlere Karşı: Beynimizin insanı hayretlere düşüren, en şaşırtıcı özelliklerinden birisi çevreden gelen sesleri kabul etmeyip geri çevirebilmesidir. Sinemaya çoğunuz gitmişsinizidir. Sinemada bir macera filmi seyrederken beyniniz sadece ona kilitlenmiş bir vaziyettedir. Asla arkanızdaki kişinin mısır cipsi yeme sesini, üç koltuk yanda oturan aşıkların fısıldaşmasını, ön koltuktaki kişinin koltukta rahat edemediği için çıkardığı garip sesleri duymazsınız. Çünkü beyniniz o an bütün yoğunluğunu o filme vermiştir. Bu şekilde sözlü uyarıcıları dinlerken de anlatıcının anlattıklarına yoğunlaşabilirsiniz. Bunu beyniniz yapabilir. Dikkatinizi dağıtan sese kendinizi vermektense, duymak istediğiniz sese kendinizi verin. Böylece beyniniz duymak istemediği sesleri otomatik olarak kapatacaktır.
Egzersiz: iki tane radyo alın ve ikisinin sesinizde aynı düzeyde açın. Belirlediğiniz radyoyu dinlemeye çalışın. Sadece bir radyoyu dinleyin. Öbür radyoyu düşünmeyin bile. Daha sonra radyoda dinlediklerinizin özetini bir kağıda yazın.
Kendi Düşüncelerinize Karşı: Yorgun olduğunuzda veya bir baskı altında olduğunuzda düşünceleriniz sizin anlatılanı dinlemenize engel olabilmektedir. Bu durumda dikkat dağıtan düşünceyi saf dışı bırakmanın en etkili yolu öğrenme durumunu, algılamanın ve anımsamanın azami düzeyde olacağı şekilde organize etmektir. Böylece beyniniz dinlemeye dikkatini verecektir. Dinleme de, anımsama ve dikkat nedeniyle dağılmayacaktır.
Sıkıntılı olma (ilgimizi çekmeyen konular): Anlatılanı dinlerken dikkat etmeniz gereken bir konu, eğer sizin ilginizi çekmiyorsa sınıfta, konferans salonunda sıkıntı dediğimiz durum ortaya çıkar. Bunun sonucunda zihin hemen dağılır ve anlatılanların hepsini unuttuğunuzu görürsünüz.
Sonuç: İlginiz çekmeyen bir konuyu dinliyorsanız o konuya muhalif olun. Onu eleştirmeye çalışın. İyi bir eleştirinin birinci koşulu dikkatli bir şekilde dinlemekten geçer.
Unutmak: Bir insanın en çok nefret ettiği ve kendine en çok kızdığı nokta dinlediği bir bilgiyi unutmasıdır. Kişi hem kendi zamanını hem de anlatıcının zamanını boş yere harcadığını düşünür, utanır ve sıkılır.
               Sonuç: Unutmayı önlemek için sık sık kendinizle baş başa kaldığınızda “dinleme egzersizleri” yapın. Ders girmeden önce ders ortamını yaşayın. Kendinizi derse karşı motive edin. Ayrıca beyninizin gücünü kullanın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR