Suna Taşdemir Dündar

Suna Taşdemir Dündar

ERKEK BEYNİ

 

Her beyin başlangıçta dişidir. Hamileliğin 8. Haftasında oluşan testesteron seli ve ileriki zamanlarda ortaya çıkan MİE (Mülleryen İnhibe Edici Faktör) kadınlığa dair her şeyi siler geçer.

Erkek bebekler kızlar gibi göz teması kurmaktan çok hoşlanmazlar. Bunun yerine hareket etmeye, başka şeyleri hareket ettirmeye ve hareket eden şeyleri izlemeye kodlanmışlardır.

Rhesus maymunları üzerinde bir deney yapılmış. Bebek maymunların önüne tekerlekli bir oyuncak ve pelüş bebek konmuş. Erkek maymun bebeklerin hemen hemen tamamı sadece tekerlekli oyuncakla oynarken kız maymun bebekler iki oyuncakla da eşit oynamış. Benzer çalışmalar insanlarda, erkek çocuklarda özellikle 4 yaşından sonra kız oyuncaklarıyla oynamayı red ettiklerini göstermiş.

Erkek beyni, erken yaşlarda dövüş oyunlarına, özel alanını korumaya ve rekabet etmeye can atar. Genç erkek beyni için kaybetmek kabul edilemezdir ve zafer çığlıkları her şeydir.

İlkokul çağında erkek çocukları ve kız çocukları birbirleriyle oynamaktan hoşlanmazlar. Erkek çocukları dayanıklılık ve saldırganlıklarını sergileyebildikleri oyunlarına hakaret ve küfrü de ekleyebilirlerse aldıkları zevk katmerlenir. (Kızların onlarla oynamaktan hoşlanmamalarına şaşmamalı, kim sürekli saldıran ve küfürler yağdıran bir oyun arkadaşı ister ki? Evet, tabii ki başka bir erkek!)

İrlanda'da bir anaokulunda yapılan bir çalışmada erkek çocukları bisiklete bindiklerinde özellikle birbirlerine veya duvarlara çarparken kız çocukları (elbette ki bisiklete binmeyi başardıkları nadir zamanlarda!) bisikletle hiçbir şeye çarpmamak için azami gayret gösterdikleri gözlemlenmiş.

Erkek beyninde pariyetel lobda bulunan uzamsal hareket alanları sürekli açıktır ve iki taraflı çalışır. Kızlarda ise bu devreler kapalıdır ve gerekmedikçe açılmaz.(Yani erkekler üç boyutlu düşünüp, beyinlerinde böyle algılayabiliyorlar, bu nedenle daha iyi araba kullanıp, daha iyi adres buluyorlar, yön, mekan konumlandırmaları bu nedenle daha iyi.)

11 yaş gibi erkek çocukların kokusu değişir. Ne erkek kokusu, ne çocuk kokusu daha ziyade terli çorap kokusu gibi kokarlar. Nedeni, artan testesterondur. Ve her şey değişmeye başlar. Çocukluk çağındaki erkek çocuktaki testesteron miktarı mesela bir fincan süt kadarken ergenlikte 8 litre süt kadardır.

Teastesteron stres hormonu kortizolü ve vazopressini de arttırır. Savaş ya da kaç devreleri çalışmaya başlar ve ömür boyu böyle sürer. Hayatınızdaki erkek ya savaşacaktır ya da kaçacaktır.

Ergenlik dönemindeki erkek çocukları bilerek sorun çıkarmazlar. Sadece beyinleri geleceği düşünmek için gerekli donanımdan yoksundur.

Konuşmayı sevmeyen erkeklerin, dırdırcı kadınlara nasıl tahammül ettiğini biliyor musunuz? Portekiz'de yapılan bir araştırmaya göre; daha anne karnındayken erkek bebeklerin, erkeklik hormonu sayesinde sürekli tekrarlayan sesleri bir parazit gürültü gibi algılayıp bu seslere karşı duyarsız davranmaya neden olduğunu göstermiş.

Sevgili erkekler; Avrupa Futbol Şampiyonası geçen hafta bitti. Takım tuttunuz mu? Yapılan araştırmalar maç öncesi ve sırasında artan testesteron hormonunun dopamini de arttırdığını ve galibiyet durumunda alınan zevkin katlandığını göstermiş. Bu başarıların sohbetinin de benzer zevk merkezini uyardığı bulunmuş. (Şimdi anlıyor musunuz 90 dakikalık maç sohbeti neden bir hafta sürüyor?)

Not: Kaynak Erkek Beyni, Prof. Dr. Louann Brizendine Say yayınları

Not: Erkek beyni bir yazıyı daha hak ediyor, devam edeceğim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Suna Taşdemir Dündar Arşivi
SON YAZILAR