DİYALOGCULARA KARŞI….

2006-2007 yıllarının en popüler başlıkları ve güncel konularından biri, hatta tek konusu “Dinler Arası Diyalog” idi. O zamanlar “İnneddiyne Ğindellahil İslam” ayetinin anlamı verilirken bile bazıları “En Üstün Din İslam” diye tercüme etmeye başlamıştı. Bu nedenle o zamanlar, sık sık bu ayetin tercümesinin “Tek Din İslam”dır” diye yazdığımız olmuştur. O zamanlar, İslam dini; Hıristiyanlık ve Yahudilikle aynı eksende ve aynı çizgide ifade edilerek, dinler arası diyaloğa toplumun hazırlanması sağlanıyordu. 

O tarihlerde köşe yazılarının ve televizyon programlarının konusu “Dinler Arası Diyalog ve Bunun Faziletleri” başlığını taşıyordu. Ben de dönemin mahalli televizyonu olan ve o tarihlerde uydudan da yayın yapan Kanal 55 ve analog yalın yapan Kanal S televizyonlarında sunduğum İnanç Pınarı Programında, “Dinler Arası Diyalog Olmaz” başlığı ile programlar yapıyor, konunun taraflarınca da sık sık eleştiriyi aşan tepkilerle karşılaşıyordum. Bu başlıkla yaptığım programların müdavim konuğu, o zamanlar Doçent unvanına sahip olan, bugünün Profosörlerinden, Samsun Üniversitesi Rektörü Mahmut AYDIN hocamdı. 

Zihni kodlarını ve düşünce yapısını yakından bildiğim, o günün şartlarında cesaretle “Dinler Arası Diyalog Olamaz” diyebilen, bir dönem İlahiyat fakültesinde birlikte öğrenci de olduğumuz Mahmut AYDIN hocamla birçok program yaptık bu konuda o zamanlar. Toplumun dinler arası diyalog kavramına ve ortamına alıştırılmaya çalışıldığı o tarihlerde, Dinler Arası Diyalog olamaz demek gerçekten cesaret istiyordu. Biz de Mahmut AYDIN hocamla bu cesareti gösteriyor, ekranlardan konunun izahını yapmaya çalışıyorduk. 

Bugün artık bu konu tedavülden kaldırılmıştır. Şimdilerde, bu konu üzerinden haset ve fesatlar birbirlerine ateş etme çalışması yapmaktadır. Makam sahibi olanlar bu konu üzerinden yıpratılmaya çalışılmakta, bir kısmı da elde edemediği makamlar için kendi egosunun tatminini bu konuda iftiralar atarak sağlamaktadır. Prof. Dr. Mahmut AYDIN hocam “Dinler Arası Diyalog” konusunu en iyi bilen ve en gür sesle, “Dinler Arası Diyalog Olamaz” diyen bir akademisyendir. İslam dini, tek ilahi dindir ve hiçbir din ile diyalog yapması söz konusu olamaz. 

Allah katında tek din olarak ilan edilen İslamın diyalog yapmaya ihtiyacı da yoktur. Diyalog eksikliğin ifadesidir ki İslam dininin hiçbir karesinde eksiklik söz konusu değildir. Diyaloğun en şiddetli savunulduğu dönemlerde bile buna en sert karşı çıkan Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın hocam olmuştur. 

Hocanın, yazımıza konu yaptığımız başlıkla ilgili, o tarihlerde yazdığı bir kitap üzerinden bugün yıpratılmaya çalışıldığını duymaktayız. Söz konusu kitabın 277’li sayfalarından sonrası dikkatle okunduğunda, hocanın “Dinler Arası Diyalog” kavramına da, ortamına da karşı çıktığı rahatlıkla anlaşılacaktır. Tek ilahi din olan İslamın dışında da beşeri veya kaynağı ilahi olduğu söylenen dinler vardır. 

Bu dinlerin görüşleri ve kurallarıyla İslamın diyalog kurması mümkün değildir, buna ihtiyaç da yoktur. Ancak, tüm dinlerin mensupları ve müntesipleri kendi aralarında yaşamsal bir ortamın oluşması adına bir araya gelmeleri “Dinler Arası Diyalog” değil, “Din Adamları Arasında Buluşma” denebilir ki, bu durum dinlerin diyaloğu anlamına da gelmeyecektir. Mahmut hocanın Dinler Arası Diyalog iş ve işlemlerine, düşünce ve konularına şiddetle karşı çıktığını en iyi bilenlerden biriyim. 

Bugün konunun yanlış bir eksenden gündem yapılması, tamamen çıkar arzularıyla izah edilebilecek bir durumdur. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sami Kesmen Arşivi
SON YAZILAR