Çevrecinin Daniskası Santral

Samsun"un Çarşamba ilçesinin Durusu Köylüleri ve komşu köyler, el ele vererek Borasco yetkililerini köylerine almayarak Doğalgaz Kombine Çevrimli Santrali kuramayınca etekleri tutuştu ve Durusu"dan vazgeçip Terme-Akçay mevkiinde aynı amaçlı bir santral kurma çalışmalarını başlattılar. Bilmiyorlar ki buradan da sonuç alamayacaklar ve geldikleri gibi arkalarına bakarak gidecekler.  Buna ilişkin en güzel örneği ise Durusu Köyü ve civar köylerde yaşayanların verdikleri mücadele oldu. Kaldı ki Terme-Akçay o kadar da uzak bir yer değil. Durusu"ya uzaklığı toplam"da 60 KM bile yoktur. Konuyla ilgili geçtiğimiz ay içinde yapılan gelişmeleri de sizlerle paylaşmak istiyorum. Samsun"un Çarşamba ilçesinin Durusu Köyüne Halkevleri Samsun şubesi yöneticileriyle defalarca kez gittim.Her gidişimde daha da kararlı bir Durusu halkı gördüğümde bu köye kesinlikle Doğalgaz Kombine Çevrimli Santral kurulamaz diyordum kendi kendime. Dediğimiz gibi de oldu ve Borasco Durusu köyünden pılısını pırtısını toplayıp Terme-Akçay"ın yolunu tuttular. Bakın buraya ilişkin gelişmeler nasıl oldu:
“Samsun"un Çarşamba ilçesi Durusu köylülerini kandıramayan Borasco, bu kez Terme-Akçay mevkisinde 900 megavatlık doğalgaz kombine çevrim santrali kurmak için ÇED raporu başvurusunda bulundu. Santral arazisi için köylülerle pazarlığı sürdüren Borasco yetkilileri, “halkı bilgilendirme” toplantısında çevrecilerin sorularından bunalınca “Biz de bu ülkenin insanıyız” dediler. ENKA/Bechtel ile müşterek teşebbüs ortaklığı olan Borasco, Samsun"un Terme Akçay mevkisinde Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı çıkış noktası yakınında 900 megavatlık doğalgaz kombine çevrim santrali kurmak için düğmeye bastı. Toplam 500 milyon euroluk yatırımla gerçekleştirilmesi planlanan santrali kurmak için Çevre ve Orman Bakanlığı"na ÇED raporu başvurusunda bulunan Borasco, santrali kurmayı planladığı arazi için tapusu bulunan köylülerle pazarlıklarını hızlandırdı.
Polis gözetiminde halkı bilgilendirme toplantısı
Borasco Elektrik Üretim San. Tic. AŞ, Terme-Akçay mevkisinde 1 milyar dolar harcayarak kuracağı doğalgaz kombine çevrim santrali için dün ilçede İlçe Özel İdaresi Müdürlüğü Konferans Salonu"nda halkı bilgilendirme toplantısı düzenledi. Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) raporu kapsamında gerçekleştirilen, polisin bina içi ve dışında güvenlik önlemleri aldığı toplantıya, Samsun İl Çevre Müdürlüğü, Borasco yetkilileri ile kamu kurumlarının temsilcileri, Çevre Birlikteliği Sözcüsü Metin Telatar, Çevre Mühendisleri Odası Temsilcisi Nazlı Ayyıldız Turan ve Halkevi Temsilcisi Nuray Erçağan katıldı.
Çevrecinin daniskası santral
Borasco yetkilisi Işıtan Gün toplantıda, kurulması planlanan doğalgaz kombine çevrim santrali ile ilgili bilgiler verdi. Kurulacak tesisin Türkiye"nin en çevre dostu santrali olacağını belirten Gün, “Bu santral dünyanın en gelişmiş doğalgaz yakıtlı kombine çevrim santrali olacak. 890 megavatlık elektrik üretimi yapacak olan tesiste, mavi akım hattından gelen gaz kullanılacak. Yapım aşamasında 900, işletme aşamasında ise 100 kişiye istihdam sağlanacak” dedi. Kömür ve diğer enerji santrallerine göre çevre dostu olan doğalgazın kullanılacağını ifade eden Gün, “Kükürtoksit, partikül madde emisyonları olmayacak, azotoksit emisyonları ise Avrupa Birliği limit değerinin dahi altında kalacaktır” diye konuştu.
“Halkı bilgilendirme” toplantısında halk yok
Çevre Mühendisleri Odası Temsilcisi Nazlı Ayyıldız Turan, Borasco yetkilisine doğalgaz çevrim santralinin kurulacağı alanın tarım alanı vasfı taşıyıp taşımadığını sorarken, Çevre Birlikteliği Sözcüsü Metin Telatar ise Borasco"nun çevrim santralini Çarşamba ilçesine kurmaktan neden vazgeçtiğini sordu. Telatar, “halkı bilgilendirme” toplantısında vatandaşların bulunmadığına da dikkati çekerek, “Buraya sanırım sadece kamu kurumları çağrıldı. Toplantının yapıldığı yer, santralin kurulacağı alana çok uzakta. Buraya insanların gelmesi mümkün değil. Ayrıca neden bu kirli yatırımları kurmak için Samsun"a hücum ediliyor? Samsun"da ne var?” dedi.
Bu santral için kaç ağaç kesilecek?
Samsun Halkevi Temsilcisi Nuray Erçağan ise doğalgaz çevrim santralini istemediklerini belirterek, “Rusya"dan gelecek gazla burada santral yapmanızı ve sizi istemiyoruz. Termelilerin de geleceklerini böyle bir santral için satacaklarına inanmıyoruz. Köylüye teklif ettiğiniz para ile geleceğimizi satın alamazsınız. Halkın sağlığını hiçe sayan yatırımlar yapacak General Elektrik gibi, Borasco gibi firmaları ülkemizde ve kentimizde istemiyoruz. Bu santral için kaç ağaç kesilecek? Doğalgaz 17 yıl boyunca bölgeye zarar vermeyecek mi? Bu 17 yıl boyunca siz insanlara ve ağaçlara ne yapacaksınız?” diye konuştu.
Cevap vermiyorum!
Gelen sorulardan bunalan Borasco yetkilisi Gün ise kendilerinin de bu ülkenin insanı olduğunu, doğalgaz çevrim santralinin çevre dostu olacağını söyleyerek “Biz de bu ülkenin insanlarıyız. Sizin kadar bizler de çevreyi düşünüyoruz” diye konuştu. Halkevi Temsilcisi Erçağan sorusunu tekrarlayarak, “17 yıl boyunca ağaçlara ve insanlara ne yapacaksınız? Bu sorunun cevabını verin” dedi.  Firma yetkilisi Işıtan Gün ise bu tepkiye “Cevap vermiyorum” diyerek karşılık verdi. Borasco yetkilileri toplantı çıkışında, salondakilere lokum ikram etti.
Kendi kuyunuzu kendiniz kazın
Bu arada, Borasco görevlilerinin halkı bilgilendirme toplantısı sırasında dağıttığı broşürlerde, tesisin inşaatında çalışacak olanlara “Bize Katılın” çağrısı yapması dikkati çekti. Broşürde, “İnşaat ve işletme süresince çalışacak vasıflı ve vasıfsız elemanlar alınacaktır. Başvurularda başta Terme olmak üzere yörede ikamet edenlere öncelik tanınacaktır. 
Toplantıdan haberimiz yok
Samsun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, Borasco"nun düzenlediği “halkı bilgilendirme” toplantısından haberdar olmadıklarını söyledi. Muhtarların da toplantıdan haberdar olmadığını belirten Karamollaoğlu, “İlçemizde böyle bir santral yapılmak isteniyor. Bunun için de ilçemizde bir toplantı yapılıyor. Ancak bizim bu toplantıdan hiçbir şekilde haberimiz yok. Ben burada tarıma zarar verecek bir yatırımın yapılmasını istemem. Kaldı ki bu santral daha önce Çarşamba"ya yapılacaktı, şimdi neden Terme"ye kaydırıldı, açıklasınlar” dedi.
Basın ve köylüye kıskaç
Birkaç gün önce Samsun"a gelerek yerel basınla görüşme yapan Borasco Yönetim Kurulu Başkanı Celal Metin, santralin inşa edileceği alanda tapusu bulunan vatandaşlarla da görüştü.  Toplam 30 bin 600 tapunun bulunduğu alanda, arazilerini şirkete satmak isteyen vatandaşlarla bir dizi görüşme yapan Celal Metin, arazilerde inceleme yaptı. Bu haberi okudunuz sevgili okurlarım. Şimdi bunun neresinde halkı bilgilendirme var? Şimdi bunun neresinde halk için yapılanmalar var? Bunun neresinde Terme-Akçay"lıyı düşünme var? Bunun neresinde Karadeniz halkına verilecek sağlıklı bir hizmet var? Her yanıyla Karadeniz genelinde Terme-Akçay, Çarşamba Durusu"lular aleyhine olumsuzluklar var!.. Yukarıda haberdeki açıklamalarda bunu zaten doğrulamakta değil mi? Sevgili  okurlarım. Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR