BİRBİRİNİ SEVEN İKİ ÇİÇEK; ORUÇ VE SABIR

Oruç ve sabır her zaman birbirini seven iki çiçektir. Bir gün bu iki çiçek aralarında sessizcekonuşurlar. Birbirlerini her zaman seveceklerine dair söz verirler.Bu iki çiçek mevsim ne olursa olsun, hiçbir çiçek cesaret edemediği halde en soğuk iklimlerde bile açacaklardı ve birbirlerinin sevgilerine doyacaklardı. Oruç çiçeği söz verir sabır çiçeğine. Zemheri soğukları gelir, kavurucu sıcaklar gelir yine de açar oruç çiçekleri. Oruç çiçekleri açıldıkça sabır çiçekleri de açılıp tomurcuklanırlar. Birlikte her tarafı güzel kokularla doldururlar.Bu iki çiçek tüm zor şartları, tüm engelleri delip girerler insanların hayatına.Betonları delip çıkarlar yeryüzüne, insan toprağını yeşertip güzelleştirirler. Hiç kimseyi küçümseyip yarı yolda bırakmazlar. Herkesin yüreğini doldurup günah ve kötülüklerden arındırmak isterler. O günden beribu çiçeklermutluluğu yakalamak isteyenlerin kokusunu özledikleri çiçekler olarak hayatta yer almaya başladılar.

Oruç çiçekleri insan ruhunu yeniden canlandıran, paylaşım duygularını çoğaltan, yardımlaşmayı hatırlatan etkisi ile insanı diriltip kendi özü ile birlikte yaşamayı sağlayan bir çiçektir. Sabır çiçeği ise onun en iyi arkadaşıdır.

   Oruç çiçeğine sormuşlar;sen neden böyle insanların aç kaldıkları zamanlarda açıyorsun. Oruç çiçeği; ben açlık ile maddeden, dünyadan vemasiva’dan uzaklaşan insanın saf ve temiz halini seviyorum da ondan, demiş.Ben insanın tabiatını bozan menfaat, bencillik ve maddeden insanı kurtarıp mana ve ruh ile dirilişini sağlamak içinuğraşıyorum, demiş.

      Oruç çiçeğinin özünde aşk vardır, dirilmek ve uyanmak vardır, en güzele, Rabbe, kavuşmak vardır. Hayatın karanlık dehlizlerini delerek yeryüzüne çıkan oruç çiçekleri insanoğlunu kendine döndürüyor. Bazen gafil insanlar saygısızlık ettilerse de yılmadılar. Azim, cesaret, mücadele ve diriliş demek olan oruç çiçekleri insana ilham kaynağı oldular, insana en önemli insanlık dersleri verdiler. Zor anlarda güç verdiler. Bazen fakirleri hatırlattılar bize. Bazen Rabbimizi hatırlattılar. Bazen hesap gününü hatırlattılar. Oruç çiçekleri her zaman içimize güzel kokular doldurup yaşam kaynağı oldular. Elimizden hiç düşmediler. Yüreğimizden hiç çıkmadılar. Üzerine kin, gaflet ve cehalet yağsa da özelliklerini hiç kaybetmedi oruç çiçekleri.

Ey oruç, sen ne güzel bir iklimsin. Sıcağa rağmen bir serinlik veriyorsun içimize. Unuttuğumuz hasletleri, güzellikleri getiriyorsun yanımıza. Şükürler olsun ki en zor durumlarda bile sabredip kendimizi tutabiliyoruz.Sen ne güzel bir mevsimsin. Şükürler olsun ki en sinirli, en çekilmez anlarımızda bile sükût ve tebessüm ettiriyorsun bizlere.Tut beni, bırakma beni ey oruç. 

     Her dem hayatımızı taze tutan sabır çiçekleri getiriyorsun yanımıza. Toprakla yarenlik eden bu çiçekler artık zamanı geldi diyerek topraktan kopup girdiler yüreklerimize. İçimizdeki kötü duygulara bile aldırmadan günün her saniyesinde rengârenk açıverdiler içimizde. Çünkü sabır ve sükût içinde geçirilmesi gereken bir mevsim, kutsal bir vakit gelmişti artık. Soğuk ve izbe dünyamıza bahar getirdin ey oruç. Toprağın bile terleyip boğulduğu bu zamanda hayatımıza serin bir mevsim, bir bereket, bir şebnem getirdin ay oruç. Henüz uyanmadık gaflet uykumuzdan. Uyandır bizi ey oruç. Henüz tutunamadık hayata, tut bizi ey oruç. Henüz anlayamadık kitabı. Oku bizi ey oruç. Aç olan midemiz değil kalbimizdir. Kalbimizi doyur ey oruç. Aç kalan midemizi değil yüreğimizi aç oy oruç.

      Sevinç ve eğlence içinde gökyüzüne doğru gülücükler göndermek kolaydır. Hâlbuki hayat zevk ve sefa peşinde koşanlar için sürprizlerle doludur. Bizi günlük zevk ve kaygılarından kurtaran sabır çiçekleri, yüksek hedeflerin, meziyetlerin, yüksek ideallerin tenha dünyasında şehvete ve küfre esir olmuş hayata meydan okurcasına açtılar içimizde.

Başka hiçbir çiçeğin bulunmadığı zamanlarda vemekânlarda açan çiçekler; oruç çiçeğisabır çiçeği ve şükür çiçekleridir.İnsanın kendinden uzaklaşamaya başladığı, Rabbini unutmaya başladığı, azgınlaşıp zulme meylettiği zamanlarda ve yerlerde açan bu çiçekler hayatın dinginliğini sağlayıp insanı gaflet ve nankörlükten kurtarırlar. Hep gür gümrah açan bu çiçeklerin üzerine kar yağmaz. Bu çiçekler kötü kokuları yok edip insanın hayatındaki kötülüklerin üzerini kapatırlar.

İnsan ömrü her zaman çiçek gibi güzel olamaz ama baharı yakalamak mümkündür. Ömrümüz oruç ve sabır çiçekleri gibi birbirimizi sevmekle geçsin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsmail Okutan Arşivi
SON YAZILAR