Kurtman Ersanlı

Kurtman Ersanlı

Bilinçli toplum....

BİLİNÇLİ TOPLUM OLUŞTURMA PROJESİ

Atatürk"ün hizmetlerine demokratik bir toplum oluşturma hedefleri açısından baktığımızda; bir uygarlık projesi niteliği taşıdığını söyleyebiliriz.  Bu projeni adı “Bilinçli Toplum Oluşturma” projesidir.

Toplum yaşamı, yalnızca toplumun içinde bulunduğu yer, zaman, iklim ve benzeri koşulların özelliklerine biçimlenmesinden oluşmadığı; o topluma özgü kültürel, toplumsal, ruhsal, tarihsel koşulların ürünü olan ve birer buyruk gibi kendini kabul ettiren ilke bilgilerin de önemi göz ardı edilmemesi gerekir. İlke bilgilerin kökleri o toplumun tarihinin derinliklerinde gizlidir. Bu sosyolojik gerçeği çok iyi bilen Atatürk, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu"nu kurdurarak; Türk milletinin mazisinde saklı bulunan kültürel hazinenin gün ışığına çıkarılmasını istemiştir. Bir yandan da Türk Milletinin Kökü mazide olan bir ati olduğunu ve köklü bir kültüre sahip olduğunu bütün dünyaya belgelerle sunmak istemiştir. Bunu da başarmıştır.  Geleceği ebedi kucaklayan bir uygarlık yaratabilmek için her şeyden önce o toplumun kolektif bilinçaltını doğru okumak gerekir. Bunu bir toplumun yok olma notasındayken başarabilen başka bir lidere tarih şahitlik yapmamıştır.

 

70 yıllık bir ayrılığın ardından o nu her zamankinden daha çok sevgiyle, saygıyla ve hasretle anıyoruz. Geçmişte ona burjuva diyenler, ya da onunla ilgili hiç de hoş olmayan şeyler söyleyenler Büyük İnsan Atatürk"ün kıymetini umarım anlamıştır. Şayet hala anlamazlıkta direniyorlarsa; onların ya beyinleri yok ya da niyetleri halisane değildir. Bunun bir başka ifadesi yoktur.  Birinci gruptakileri anlarım, akıldan malul olanların, kusuru olmaz. Onların anlama gibi bir sorumlulukları da yoktur. Fakat ikinci gruptakilere gelince, bunu bilmeyerek yapıyorlarsa gaflet içindedirler, yok bilerek yapıyorlarsa vatan hainidirler, Yüce Türk Milletinin düşmanıdırlar. Necip Türk Milletinin Atatürk sevgisi onları boğar demiyorum, umarım onları da yola getirir, gerçeklerle yüzleştirir. Bu duygularla sevgili Atam sen rahat uyu bekçisiyiz bize emanet ettiklerinin, takipçisiyiz uygarlık projenin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kurtman Ersanlı Arşivi
SON YAZILAR