BEBEKLER İÇİN BİTKİ ÇAYI

Bitkisel çaylarının kullanımı çok eski tarihlere dayanmaktadır. Bitki çayı, yenebilen herhangi bir bitkinin karışımından elde edilir. Bitki çayları farklı çeşidi vardır ve ağaç kabuğu, çiçekler, yapraklar, kökler, baharatlar, tohumlar ve meyveler gibi birçok malzemeden yapılabilir. Bitki çayları içerdikleri fitokimyasal bileşikler, vitamin ve mineraller sayesinde vücut için sayısız faydaya sahiptir. Özellikle de dengeli bir beslenme planı ile birlikte belirli ölçüde bitki çayı tüketilmesi vücuda fayda sağlayacaktır. 
6 aydan küçük çocuklara bitki çayı verilmemelidir. Bu sebeple de annenin doğumdan sonraki ilk birkaç hafta gaz için rezene veya anason çayları tüketilmesi önerilmez.  Bunun en temel nedeni, zirai ilaçların ilk birkaç ayda bebekler üzerinde bitkilerden kıyasla daha büyük bir etkiye sahip olmasıdır. Bununla birlikte bebekler için bitki çaylarını kullanmak istiyorsanız, annenin tüketmesi en doğrusudur. Bu yöntem ile bitki çaylarının etkileri süt yoluyla belli oranda bebeğe geçer. Bebeğinize 6. aydan sonra doktorunuzla görüştükten sonra papatya, ıhlamur ve nane çayları gibi bitki çaylarını verebilirsiniz. 1 yaş sonrası çocuğunuz 3-4 yaşına gelene kadar ıhlamur, adaçayı, tarçın ve kuşburnu verilebilir. 4 ila 10 yaş arasındaki çocuklar için kafeinsiz bitki çayları önerilir. Ayrıca siyah çay, 12 yaşından büyük olan çocuklar için haftada bir veya iki kez içilebilir. 

Hangi Bitki Çayı Bebeklerde Uyku Yapar?
Bebeklerin gelişiminin %70'i uyurken gerçekleşir. Bu, yaklaşık 10 veya 12 yaşına kadar azalarak devam eder. Bazı bebekler çeşitli sebeplerle uyumamak için direnirler. Bunun nedeni kesin olarak bilinmese de bir ağrı veya gaz sancısından kaynaklanabilir. Doktorun onayıyla bebeğinize gaz sancısının, huzursuzluğun ve ağrıların hafifletilmesine yardımcı olması için bitki çayları verebilirsiniz.   
Bebeğinize 6. aydan sonra 1 çay bardağı su ile 1 silme tatlı kaşığı rezeneyi demleyerek verebilirsiniz. Başlangıçta bir veya iki kaşık ile başlayarak daha sonra miktarını artırmalısınız. Geriye kalan çayı ise anne içebilir. Çünkü annenin sakinleşmesi  sağlayacak olan çay, süte karışarak da etkisini gösterecektir. Bununla birlikte 1 yaş altı bebekler için özel olarak üretilen bitki çaylarını da bebeklere verilebilir.
Ihlamur çayı bağışıklık sistemini  güçlendirmeye yardımcı olur. Ihlamur da papatya çayı gibi sakinleştirici etkiye sahiptir. Aynı zamanda endişe ve stresi azaltılmasına katkıda bulunur. Ihlamur soğuk algınlığında hafifletici ve ağrı giderici olarak da kullanılmaktadır.  
Ihlamurun bebeklere 6. aydan sonra doktora danışarak verilmesi gereklidir. Ayrıca bebeklere ıhlamur çayı hazırlarken ıhlamuru kaynatılmamalı, sıcak suda demlenmelidir.
Bebeklere ıhlamur çayı hazırlamak için ıhlamurun çiçeği ve yaprakları ile birlikte tarçın kabuğu, 1 tane karanfil, 1-2 tane kakule ve elma kabuğu bir demliğe alınır. Üzerine kaynar su ilave edilir ve 10 dakika demlenmesi için bekletilir. 
Anason
Anason çayı, bebeklerin sindirim sistemleri için faydalı olabilir. Anason tohumu ile elde edilen çay, bebeklerin sindirim ve kolik rahatsızlıkları için de doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. Anason çayı ayrıca sakinleştirici ve gaz giderici etkisiyle uyumayı kolaylaştırır. 
Anason çayının bebeklere verilmeden önce bir uzman doktora danışılması önemlidir. 2 aydan itibaren bebeklere verilebilir. Anason çayının en önemli özelliği sindirimi kolaylaştırması ve gazdan kurtulmayı kolaylaştırmasıdır. Bebekler  doğduklarında sıklıkla gaz sorunu yaşarlar. Anason çayı bebeklerdeki gaz sorununun hafifletilmesinde etkili olabilir. Bebeğinize anason çayı yapmak için küçük bir tencereye bir çay kaşığı anason tohumu ve su eklenir. Karışım 5 dakika kaynatılır ve ardından 10 dakika demlenmesi için bekletilir. Anason çayını bebeğinize vermek için bir biberon veya çay kaşığı kullanabilirsiniz. Anason çayı içtikten sonra vücut rahatlar, bu da uykuya dalmayı kolaylaştırır. Bu yüzden bebeğinize anason çayını yatmadan bir saat önce verebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR