BALIK YAĞI NEDİR?

Balık yağı, yağlı balık dokusundan elde edilen bir hayvansal yağdır. Balık yağının ortalama %30'u omega-3'lerden, %70'i ise diğer yağlardan meydana gelir. Bununla birlikte, balık yağı belirli miktarda A ve D vitamini içermektedir. Omega-3 yağ asitleri, vücut tarafından kas işleyişi ve hücre büyümesi dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için gereklidir.
Omega-3 yağ asitlerinin kaynağı gıdalardır ve vücut tarafından üretilemezler. Bu nedenle de dışarıdan takviye olarak alınması gerekmektedir. Bununla birlikte omega-3 yağ asitleri vücutta depolanamazlar. Bu nedenle de uzmanlar tarafından balık yağı için düzenli kullanım önerilmektedir. Balık yağı takviyelerinin sıvı, tablet ve hap formlarında bulunmaktadır.
Dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA), balık yağında (EPA) bulunan iki ana omega-3 yağ asididir. Somon, uskumru ve alabalık gibi yağlı balıklar ve midye, istiridye ve yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri, diyette alınan iyi  DHA ve EPA kaynaklarıdır. ALA (alfa-linolenik asit) ise çoğunlukla fındık ve tohum gibi bitki kaynaklı gıdalarda bulunmaktadır.

Balık Yağı Ne İşe Yarar?
Balık yağları, vücuttaki iltihaplanmayı azaltma özelliğine sahip hipertrigliseridemiyi iyileştirdiği bilinen bazı eikosanoidlerin öncüleri olan omega-3 yağ asitleri içeriğine sahiptir.
Balık yağı asitleri vücut tarafından üretilemez ve gıdalar yoluyla alınması gerekir. Omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri vücutta trigliserit sentezini azaltarak çalışır. Çok yüksek trigliserit seviyeleri  kalp hastalığına, koroner arter hastalığına ve felce yol açabilir.
Balık yağı, kan trigliserit değerlerini azaltmaya yardımcı olmak için sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz ile birlikte kullanılır. Depresyon ve anksiyete ile savaşmaya yardımcı olur: Depresyon, dünyada en çok rastlanan ruhsal hastalıklarından biridir. Sürekli sinirlilik ve endişe hali, sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan kaygı ile  karakterizedir. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak omega-3 alanların depresyona daha az eğilimli olduğunu göstermektedir. Buna ek olarak omega-3 takviyeleri almak, depresyon veya anksiyetesi olan kişilerin semptomlarının iyileştirmesinde de rol oynamaktadır. Omega-3 yağ asitleri ALA, EPA ve DHA olmak üzere üç kategoriye ayrılmaktadır.  EPA, bu üç kategori arasından depresyona karşı en etkilisi olarak bilinmektedir. Bir çalışmada, depresyon tedavisinde EPA'nın tipik bir antidepresan ilacı kadar etkili olduğu görülmüştür.
Balık yağı çocuklarda astım riskini azaltabilir: Araştırmalara göre, hamilelik sırasında balık yağı tüketimi çocuklarda astım riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Buna ek olarak, küçük çaplı bir çalışmada, hamileyken balık yağı almanın bebek alerjilerini azalttığını keşfedilmiştir. Ancak hamile kadınların balık yağı kullanmadan önce balık yağını kullanmaya uygun olup olmadığını ve uygunsa hangi doz ve biçimde alınacağını öğrenmek için bir uzmana danışmaları gerekmektedir. 
Cildi iyileştirir: DHA, cildin yapısının bir bileşenidir. Cildin önemli bir bölümünü oluşturan hücre zarlarının sağlığını korumakla görevlidir. Sağlıklı bir hücre zarı yumuşak, esnek,  nemli ve kırışıksız cilt ile ilişkilidir. EPA, cilde çeşitli şekiller fayda sağlamaktadır. Bu faydalar, yağ üretimini ve nemin kontrolü, saç folikülü hiperkeratinizasyonunun önlenmesi, cildin erken yaşlanmasını engellenmesi ve akne oluşumu riskinin azalmasıdır. Omega-3 yağ asitleri de cildi güneş ışınlarından korumada rol oynar. Güneşe maruz kaldıktan sonra EPA, cildin kolajenini tüketen kimyasalların salınımını önlemeye katkıda bulunur.
Balık yağındaki omega-3'ler, açlığı ve iştahı azaltma gibi etkileri sayesinde çeşitli şekillerde kilo vermeye yardımcı olabilir. Bir araştırmaya göre, kilo verme diyeti uygulayan sağlıklı kişiler günde 0,3 gramdan az miktarda veya 1,3 gramdan fazla miktarda balık yağı tüketmiştir. Araştırmanın sonucunda, yüksek balık yağı tüketen grup, yemekten iki saat sonra çok daha tok hissettiklerini belirtmiştir. Ancak bu etkiler herkes için aynı olmamaktadır.  Küçük çaplı bir çalışmada, herhangi bir diyet programı uygulamayan sağlıklı yetişkinlere düzenli olarak 5 gram balık yağı ve plasebo verilmiştir. Balık yağı alan grubun, yaklaşık %20 daha az tokluk ve yüzde 28 daha fazla yemek yeme isteği yaşadığını bildirmiştir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR