Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Bal kabağı

Bal kabağı dolgun, besleyici turuncu bir sebzedir ve besin değeri oldukça yüksektir. Kalorisi düşük olmasına rağmen tohumlarında, yapraklarında ve meyve sularında bulunan vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Bal kabağını tatlılara, çorbalara, salatalara, reçellere ve hatta tereyağı yerine koymanın birçok yolu vardır.
Bu yazıda bal kabağının pek çok faydasını inceleyeceğiz ve bal kabağını sağlıklı bir diyete dahil etmenin yollarını göstereceğiz.
Bal kabağı, salatalık ve kavunla aynı bitki ailesinde yer alan bir tür kış kabağıdır. Tohum içerdiğinden teknik olarak bir meyvedir. Ancak beslenme açısından daha çok bir sebzeye benzer. Kabaklar genellikle yuvarlak ve turuncu renktedir ancak boyutu, şekli ve rengi çeşide bağlı olarak değişebilir. Pürüzsüz ve nervürlü kalın bir dış kabuğa ve bal kabağını yapraklı bitkiye bağlayan bir gövdeye sahiptirler. İnce etle kaplı fildişi rengindeki tohumlar dışında içleri oyuktur. Bununla birlikte, Antarktika dışındaki her kıtada da dünya çapında yetiştirilmektedirler. Tohumları, yaprakları ve etleri yenilebilir.
Bal kabağı, en iyi beta karoten kaynaklarından biri olmak üzere bir dizi fantastik faydaya sahiptir. Beta karoten, turuncu sebze ve meyvelere canlı rengini veren güçlü bir antioksidandır. Yüksek miktarda beta karoten içeren gıdaların tüketilmesi aşağıdaki faydalara sahip olabilir:
Belirli kanser türlerinin gelişme riskini azaltmak
Astım ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlamak
Yaşa bağlı makula dejenerasyonu(sarı nokta hastalığı) riskini azaltmak
Birçok çalışma, kabak gibi daha fazla bitkisel gıda yemenin obezite ve genel ölüm riskini azalttığını ileri sürmüştür. Ayrıca kişinin diyabet ve kalp hastalığından kaçınmasına, sağlıklı bir cilt ve saça sahip olmasına, enerjiyi artırmasına ve sağlıklı bir vücut kitle indeksine (BMI) yardımcı olabilir.
Bal kabağı yemek kalbe iyi gelir. Bal kabağında bulunan lif, potasyum ve C vitamini içeriğinin tümü kalp sağlığını destekler.
2017 yılında 2.722 katılımcıyla yapılan bir çalışmanın sonuçları, yüksek tansiyon tedavisinde yeterli miktarda potasyum tüketmenin neredeyse sodyumun azaltılması kadar önemli olabileceğini öne sürmüştür.
Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalık (KVH) için bir risk faktörüdür. Tipik olarak, sodyum alımını azaltmak, çok az tuz içeren veya hiç tuz içermeyen yemekler yemeyi diyete dahil eder.
Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) Diyet Takviyeleri Ofisine göre, daha fazla potasyum tüketmek diğer KVH türlerinin riskini de azaltmaya yardımcı olabilir.
Bal kabağı tüketiminin felç ve KVH riski üzerindeki etkilerini doğrulamak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR