B6 VİTAMİNİ NEDİR?

Piridoksin olarak da adlandırılan B6 vitamini, birçok gıdada ve takviyede bulunabilen, suda çözünen bir vitamindir. Piridoksal 5' fosfat (PLP), koenzimin aktif formudur ve kandaki B6 miktarının en yaygın ölçüsüdür.  
B6 Vitamini, protein, yağ ve karbonhidrat metabolizması ve kırmızı kan hücrelerinin ve nörotransmitterlerin oluşturulması için gereklidir. Vücut kendi kendine B6 vitamini üretemez, bu nedenle de yiyeceklerden veya takviyelerden alınması gereklidir. B-6 Vitamini, sağlıklı bir beyin ve sinir sistemi ile bağışıklık sistemi için gereklidir.
Diyetleri yoluyla yeterli miktarda B6 vitamini alınabilir, ancak bazı kişilerde B6 vitamini eksikliği görülebilir. B-6 vitamini eksikliğine bazı otoimmün hastalıklar veya ilaçlar da neden olabilir. Bu, vücut dokularına yeterli oksijen  almak için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin olmadığı bir duruma  neden olabilir. B6 eksikliği kafa karışıklığına, depresyona ve zayıf bir bağışıklık sistemine sebep olabilir. Bu nedenle de gıdalardan yeterli miktarda B6 vitamini almak önemlidir.
Mercimek, nohut ve soya fasulyesi, B6 vitamini açısından yüksek kuru baklagillere örnektir. Bununla birlikte barbunya fasulyesi de B6 açısından zengin bir baklagildir. Bu gıdaları  öğünlerinize dahil ederek, günlük B6 vitamini ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılanabilir.  
Tavuk, hindi ve sığır eti iyi bir B6 vitamini kaynaklarıdır. 100 gram tavuk göğsü 0.4 mg B6 vitamini içerir ve aynı miktarda hindi 0.6 mg B6 vitamini içerir.  
Süt ve süt ürünleri B6 vitamini açısından yüksek besinlerdir. Yaklaşık olarak 100 gram yoğurtta 0,023 miligram B6 vitamini bulunur. 
Yumurta iyi bir A, D, E ve B grubu vitaminleri kaynağıdır. Bir adet yumurtada 0,4 mg B6 vitamini bulunur. Aynı zamanda yumurta sarısı, D vitamini sağlayan yalnızca birkaç besinden biridir. Yumurta, demir ve çinko gibi sağlık açısından önemli mineralleri de içermektedir. 
6 vitamini sinir sistemi, hormonal sistem, bağışıklık sistemi ve kan üretimi gibi vücuttaki birçok işlev için gereklidir. Besinlerden yeterince B6 vitaminin alınmaması veya çeşitli rahatsızlıklarla ilişikli olarak sindirim sisteminde vitamin emiliminin yeterli olmaması gibi nedenler sonucunda vücuttaki piridoksin ihtiyacı karşılanamayabilir. Bu durum  piridoksinin vücuttaki işlevlerini yerine getirememesine yol açarak çeşitli komplikasyonlara sebep olabilir. 
B grubu vitaminleri arasında yer alan B6 vitamini (piridoksin), proteinleri parçalamaya yardımcı olan ve nörotransmitterlerin sentezini destekleyen suda çözünen bir vitamindir. Piridoksin, besinlerin yapısında piridoksal ve piridoksamin olarak adlandırılan iki farklı formlar da bulunabilir. Bunlardan aktif olarak görev yapan piridoksin fosfattır. Piridoksinin aktif formu olan piridoksal fosfata dönüştürülmesi için magnezyum ve riboflavin (B2 vitamini) gibi kofaktörlere ihtiyaç duyulur. Bu nedenle B6 vitamininin tam olarak kullanılabilmesi için bu kofaktörlerin yeterli miktarda vücuda alınması gerekir. 
B6 vitamini hassas bir vitamin türü olduğundan güneş ışığı, yüksek ısı, pişirme veya alkali ortam gibi faktörlere maruz kaldığında kolaylıkla parçalanarak işlevini yitirebilir. Bu nedenlede B6 vitamini ihtiyacını karşılamak için süt ve ürünleri gibi taze gıdalardan, meyve ve sebzelerden yeterli miktarda tüketmek önemlidir.
B6 vitamini eksikliği dengesiz beslenme, düşük kalorili bir diyet uygulama ve B6 vitamini içeriği yüksek olan besinlerin az tüketiminden kaynaklanabilir. Ayrıca sindirim sistemini ve besin öğelerinin emilimini etkileyen herhangi bir rahatsızlığa bağlı olarak da vücuda alınan besinlerden yeterli düzeyde alınamaması da B6 vitamini eksikliğine yol açabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR