Alt yapı, üst yapı meselesi

19. yy dan beri bilinen bir gerçek var , tabi çok daha önceden biliniyor da,  teorisi 19 yy da kuruldu. Alt yapı yani ekonomik ilişkiler üst yapıyı yani kültür ,hukuk ,siyaset v.s  belirler,  her şeyin temeli ekonomi. Ama her konuda olduğu gibi bu konuda bizi ilgilendirmez biz kendi kendi kısır gündemimize bakarız.
 
Geçtiğimiz günlerde iki önemli veri birden açıklandı enflasyon ve işsizlik oranları.İşsizliği zaten konuşmaya gerek yok ; iktidarda dahil kimsenin söyleyecek birşeyi yok .En son Başbakan dedi ya üniversite bitirince iş bulacan diye bir kural yok.Yaptığı psikolojik  bir  savaş  işsizlikten dolayı hükemeti suçlayanları suçlayıp üste çıkmak.  Başbakan psikolojiyi çok iyi biliyor geçende grup toplantısında  Baykal'a psikoloji dersi verdi senin bu yaptığına psikolojide yansıtma  derler , daha ilerisi taşkınlık ama en tehlikelisi halüsinasyon  dedi. Ne bilgili bir Başbakanımız var psikoloji bildiği gibi halüsinasyon diyebiliyor , biliyorsunuz bunu da diyemiyen Başbakanlarımız vardı.
     
Ülkede işsizlik resmi  açıklamalara göre %14 sen buna de %25 . Dünyada gelir dağılımı en kötü bir kaç ülkeden biriyiz. yani ülkenin çoğu işsiz çalışanlarında takati yok bitik durumdalar  bu karşın enflasyon artış eğiliminde  yani yurt içi tüketim nanay bırak enflasyonu arttırmayı indirir bile yurtdışı talebe gelince ihracat  yerinde sayıyor peki niye artıyor enflasyon niye artacak hükümetin yaptığı zamlardan.
 Bu hükemet iktidara geldiği andan beri  serbest piyasa ekonomisi dedi başka birşey demedi  birisi niye özelleştirme mi yapıyorsunuz dedi cevap hazır  ekonomide devletin yeri yoktur herşeyi piyasa belirler en verimli KİTleri satarken bile ekonomiye yük oluyorlar dedi.

 

Peki sigara üreticileri hükümetin yaptığı zamma  rağmen biz zam yapmıyoruz  eski fiyatla satmaya devam edeceğiz dediklerinde maliye bakanı ne yaptı tehdit etti sigara üreticilerini ;zorla onlara fiyatları yükseltti. Hani siz serbest  piyasaya inanıyordunuz.Çünkü vergi gelirlerini bütçeyi ona göre ayarlamışlardı gerisi onlara yapılan düşmanca bir müdaheleydi. Siyasal liberalizmleri de böyle onların düşmanlarına saldırın serbestsiniz ama onları eleştirirseniz demokrasi karşıtısınız.
 
Neyse konumıza dönelim ekonomiye, ekonomistler ülkenin içinde bulunduğu bu duruma stagflasyon diyorlar yani durgunluk içinde enflasyon bir ekonomi için olacak en kötü şeylerden biri.İşin kötü yanı hükümetin yapacağı hiç bir şey yok 8 yıldır uyguladığı ekonomi politikalarına devam etmekten başka . Onun için yargı reformu anayasa tartışmaları katsayı tartışmaları açmaktan başka yolu yok ekonomide gelmiş tıkanmış ve duvara toslamış drumda
          

 Bu saatten sonra 8 yıldır izlediği ekonomi politikalarını değiştirip  yeni ne yapacak; ilan mı edecek hayır  arkadaşlar bundan sonra faiz kur sıcak para dan vazgeçiyorum  büyümeye istihdama yönelik bir kalkınma modeline geçiyorum.
 
Ey muhalefet bırak  hükümetin seni sürüklemek istediği alanları , bu ülkede her hükümeti götürdüğü gibi bu hükümeti de ekonomi götürecek .Yapacak hiç birşeyleri yok duvara toslamış durumdalar ; geç yargı reformunu , anayasa tartışmalarını ,ergenekonu  bunların işi bitti ama sen  hala anlamıyorsun bunların tuzağına düşüyorsun. Çıksınlar bakalım ekonominin içinden çıkamazlar . Her geçen yıl daha kötüye gidecek açlık sefalet artacak işsizlik artacak.Ey muhalefet ekonomi ekonomi ekonomi....

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR