1 Milyonluk Samsun'a hazırlanma

Samsun son yıllarda yeni bir süreç yaşıyor gösterişli törenlerle alışveriş merkezleri açılmaya başlandı kent merkezindeki birçok alanın yeni yatırımlara hazırlandığı duyumları yerel basında dile getiriliyor.
Gelişmenin müjdesi gibi verilen bu alışveriş merkezlerinin birçok açıdan kent  üzerindeki etkileri tartışılabilir ancak sanırım gözden kaçan en olumsuz tarafta  yer seçimlerinden dolayı yakın gelecekte ciddi problemler yaratacak trafik sorunları olacaktır.

Mevcut trafik sorunlarına çözüm oluşturamamışken kentin merkezi noktalarına yeni alışveriş merkezlerinin açılımını sağlamak ileride konuşacağımız sorunların başlangıç noktaları olacaktır.
Mevcut durumda gerek seyir halinde gerekse park halinde araç yükünü karşılayamayan yol ve park alanlarının bu merkezlerin yapımından sonra il içinden ve il dışından kent merkezine akacak trafiği karşılaması olasılığı tartışılmalıdır.

Alışveriş merkezlerine ulaşmak için kent içi trafiğinin özellikle hafta sonları bu yükü kaldırabilmesi zor sorun bugün Ankara  İstanbul ve İzmir gibi kentlerde birebir yaşanmakta.

Oysa dünyadaki örneklerinde olduğu bu merkezlerin yer seçiminde    kent dışına (Ankara yolu) üzerine yönlendirilmesi daha planlı olamazmıydı?
Samsun 1 milyonluk nüfuslara hazırlanmak zorunda böyle bir Samsunda en büyük problem gene trafik olacaktır.

Bugün alışveriş merkezi yapılan alanlar  halkın ihtiyacı olan sosyal alanlara  ayrılıp kullanıma sunulamazmıydı?.
Bu alanlar Kongre Merkezi, Konser Salonu, Kültür Merkezi, Sergi salonları gibi kentin kültürüne katkıda bulunacak alanlara dönüşemezmi.?

Konu ile ilgili STK ların bu konulardaki uyarıları değerlendirilmeye alınmalı.
 Konu kesinlikle alışveriş merkezlerine karşı olmak değildir. Bu merkezlere bu kentin ihtiyacı var elbette değişim sürecinde her yerde olduğu gibi kentimizde de bu merkezlerin insanlarımıza hizmet vermesi söz konusu olacaktır.
Her zaman   olduğu gibi burada da gelişmeye yeniliğe karşımısın? eleştirisi ortaya atılacak  tabiî ki böyle bir şey söz konusu değil karşı olunan  yer seçimi.
 Nasıl geçmişin hatalarından kaynaklanan bugünkü trafik sorunlarını yaşıyorsak bu günün hatalarının bedelini de gelecekte ödemek durumunda kalabileceğiz.

Mutlu bir Samsun  dileklerimle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR