Enerji tekellerini aşabilmek

“Türkiye şu an ürettiği elektriğin iki katını güneşten üretebilir enerji verimliliği konusu son zamanlarda çok büyük önem kazandı. Petrol fiyatlarındaki artış ve küresel ısınma  yansımaları çok iyi değerlendirilmeli ve buna karşı çaresiz olmadığımızı tüm dünyaya göstermemiz lazım.
Enerji verimliliğini bir uygulama değil, bir kaynak olarak görülmeli ve bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekir.
 Türkiye"deki binaların yüzde 90"ında yalıtım yok Yalıtım bizim için hayati önemde. Bu binaların mutlaka yalıtımının yapılması lazım. Türkiye"deki her 100 vatlık lambanın 20 vatlık verimli lambayla değiştirilmesi durumunda Türkiye"de yaklaşık 4 bin 500 megavatlık bir kaynak elde edilmiş olacak.Bu, barajlar açısından iki Keban Barajı anlamına geliyor. İki Keban Barajını 6 yılda yapamazsınız. Ama lambaları değiştirerek iki ayda bu barajları yapma imkanınız olabilir. Türkiye şu an ürettiği elektriğin iki katını güneşten üretebilir.”(22 haziran 2008 Pazar Türkiye Gazetesi)

Evet size bir soru  yukarıdaki satırlar kime ait ?
On yıl öncesine kadar çevre hareketi önderleri bu fikirleri söylediğinde konu ile ilgili kurumların yetkilileri tebessümle karşılar ve hayalcilikle suçlarlardı.
Bugün geldiğimiz noktada gerek enerjideki dışa bağımlılık gerekse gittikçe artan enerji maliyetleri artık hayal gibi görülen alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını gündeme getiriyor.

Dünyanın enerji tekellerinin özellikle petrol ve nükleer enerji lobisinin  baskısından kurtulup yerel düşünmeye başladığımızda başka yol olmadığı ortada.
Kaçınılmaz bir şekilde alternatif enerji kaynaklarını öncelikle yenilenebilir enerjiyi tartışmayı bırakıp uygulamaya geçmeliyiz .
Ülkemizin coğrafi konumu gerek rüzgar gerekse güneş enerjisinde yüzümüzü güldürüyor.Yeter ki karar mekanizmaları harekete geçsin daha fazla zaman geçirmeden ülkede bu konuda kamuoyu yaratıp yasal süreçleri tamamlanmalı hükümetler harekete geçmeli  ve yatırımlara  kaynak aktarımı sağlanmalıdır.

Beni en çok etkileyen yukarıdaki  "Türkiye şu an ürettiği elektriğin iki katını güneşten üretebilir "sözü oldu.
Unutmadan söyleyeyim yukarıdaki satırlar kime ait diyorsanız Türkiye cumhuriyeti enerji bakanı Hilmi Güler e ait.
Söylemek güzelde uygulamayı görmek lazım inşallah uluslar arası enerji tekellerinin lobilerini aşarlar.
Başarılar dilemek geldi içimden!
Hoşça kalın

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR