Amerikan Beyaz Kelebeği

Günlük gündem o kadar dolu ki çok önemli bazı çevre sorunlarını gündeme taşımak zorlaşıyor. Son üç yıldır sessiz sedasız gelişen bir tehlike var.

Samsun" dan Ordu"ya kadar olan sahil alanında ciddi bir tehdit oluşturan başta fındık olmak üzere birçok meyve ağacında felaket düzeyinde zarar veren Amerikan beyaz kelebeğine karşı çiftçiler zor durumda.

Küresel ısınma sebebiyle kuraklık  artınca meyve ağaçlarının en büyük düşmanı olan Amerikan beyaz kelebeği, Karadeniz sahillerini istila etti. Amerikan beyaz kelebeği haşereleri, dut, ıhlamur, akçaağaç, elma, kiraz ve benzeri yüzlerce meyve ağacını kurutuyor. Özellikle Terme ve Çarşamba bölgesinde  birçok  üretici  salgının dahada büyümesinden tedirgin .

Amerikan beyaz kelebeği haşereleri, istila ettikleri yemyeşil ağacı bir süre sonra adeta kurumuş vaziyette terk ediyor. Yılda 3 kez döl veren Amerikan beyaz kelebeği haşereleri, tırtıl vaziyetinden çıkıp kelebek olduktan sonra 4-15 gün arasında yaşıyor. Ancak bunların geride bıraktıkları ve en sert rüzgarlarda dahi yere düşmeyen yumurtaların sürekli yavrulama yapması olayın boyutunu büyütüyor.

Konu Tarım bakanlığına kadar ulaşmış durumda .

 Bakan Mehdi Eker, "2007 yılında Amerikan Beyaz Kelebeği'nin ikinci neslinin popilasyonunda artış görülmüş ve yapılan sürveyler sonucu Çarşamba, Terme, Salıpazarı, Ayvacık ve Tekkeköy ilçelerinde 470 bin dekar alanda bulaşıklık meydana getirmiştir. Sahil kuşakta 250 bin dekar alanda yüzde 90 zarar tespit edilmiştir." Diye beyanatı var.

Konu ile ilgili OMÜ Bitki Koruma Bölümü Öğretim üyesi Prof Dr. Sebahat Sullivan ise mutlaka geniş çaplı çiftçi eğitimi ve ilaçlama programının gerekliliğini vurguluyor.

Yetkililer ve uzmanların görüşü böyle  çiftçilerin ilaçlama yaparak çözümü sağlayabileceklerini öneriyorlar ancak fındığın bir özelliği var fındık alanları geniş arazileri kapsamanın yanında yamaç arazilerde. Ayrıca fındık bahçelerinin  içindeki yüksek yapılı ağaçları üreticilerin olanakları ile ilaçlamak zor.Fındık üreticisinin bunu başarması olası değil ne yeterli ekonomik gücü var nede lokal ilaçlama ile bunun başarılması zor  görünüyor  çözümün bakanlığın organizasyonunda geniş çaplı mücadele yöntemleri ile olabileceği ortada .

Evet durum ciddi yeni bir fındık ve meyve sezonuna giriyoruz konu ile ilgili neler yapıldığını gerçekten merak ediyorum çünkü salgın durmadı büyüyor. Çiftçi zor durumda bu felaketin sessiz ce yöremizin tek geçim kaynağı olan fındığa daha fazla zarar vermesini durdurmak gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR