İleriyi düşünmek geri dönüştürmek

Sürekli gelişen tüketim kültürü doğal kaynakları hızla tüketirken bir gerçeği göz ardı ediyoruz.Tüketilen kaynaklar sınırlı.Bu kaynakların tüketimi sonucu ortaya çıkan atıklardan bir çoğu atık olmaktan ziyade aslında ekonomik değeri olan ürünler.

Yeniden değerlendirilme imkanı olan atıkların çeşitli fiziksel veya kimyasal işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dahil edilmesine geri dönüşüm diyoruz.
 
Diğer bir tanımlamayla herhangi bir şekilde kullanılarak kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılması olarak tanımlanabilir.
Tabii kaynakların sonsuz olmadığı, dikkatlice kullanılmadığı takdirde bir gün bu doğal kaynakların tükeneceği akıldan çıkarılmamalı.
Bu durumu farkına varan ülke ve üreticiler kaynak israfını önlemek ve ortaya çıkabilecek enerji krizleri ile baş edebilmek için atıkların geri kazanılması ve tekrar kullanılması için çeşitli yöntemler aramış ve geliştirmişlerdir.
Geri dönüşümde amac; kaynakların lüzumsuz kullanılmasını önlemek ve atıkların kaynağında ayrıştırılması ile birlikte atık çöp miktarının azaltılması olarak düşünülmelidir.
Demir, çelik, bakır, kurşun, kağıt, plastik, kauçuk, cam, elektronik atıklar gibi maddelerin geri kazanılması ve tekrar kullanılması, tabii kaynakların tükenmesini önleyecektir.
Bu durum; ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarını da azaltacak, kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf sağlayacaktır. Örneğin kullanılmış kağıdın tekrar kağıt imalatında kullanılması hava kirliliğini yüzde 74-94, su kirliliğini yüzde 35, su kullanımını yüzde 45 azaltığı ve bir ton atık kağıdın kağıt hamuruna katılmasıyla 8 ağacın kesilmesi önlenebilmektedir.
Klasik söylemler gibi gelen bu bilgiler aslında hiç akıldan çıkarılmaması gereken bir yaşam tarzı olmalı.

Bu yazı neden yazıldı Samsun Büyükşehir Belediyesi yakında önemli bir tesisi hizmete sokacak Karadeniz bölgesinin tek katı atık yönetimi projesi olan bu tesis üretime başlıyor. Ancak sorun gene insan unsurunda çok güçlü bir kamu oyu oluşturmaya ihtiyacı var Samsun'un çünkü bu tesisin verimli çalışabilmesi Samsunlular'ın konuya duyarlılığına bağlı geri dönüşüm bir kültür, evde fabrikada kurumlarda bir an önce gerekli düzenlemeler ve davranış kalıplarını geliştirmek durumundayız .
Hem ekonomik olarak hem de insan olmanın doğaya sorumluluğumuzun bir gereği olarak tüm geri dönüşüm çalışmalarını desteklemek ve uygulayıcısı olmak durumundayız.
Buna hazırmıyız? ben umutluyum insanımızda bu bilincin yükselmeye başladığının farkındaydım ancak gerekli organizasyonlar yoktu artık mazerette kalmadı açılacak tesis insanlarımızın duyarlılığını göstermelerine fırsat tanıyacak.
Başlık güzeldi sloganımız olmalı. İleriyi düşünüyorsak geri dönüştürmek zorundayız.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR