Yerel yönetici mi falcı mı seçegiz?

Yerel seçimlere az bir zaman kaldı. Siyasi partiler İktidarı muhalefeti ile yoğun hazırlık içersindeler. Adaylarını belirliyorlar. Hatta transfer çalışmaları açık gizli sürdürülüyor.

Siyaseten geldiğimiz noktada şartların değiştiği kanaatindeyim.Samsun"da  “yeni düzenlemeye göre : “ 51 seçim merkezi  sayısı ; 33 "e indi..Hiçbir seçim merkezinde işler eskisi gibi olmayacak.Görülen /konuşulan bu.

Seçime katılacak siyasi Partilerin çıkaracakları adayların “Samsun"un sorunlarını çözmede mutabakat sağlaması, birbirlerini ötekileştirmeden projelerini /hazırlıklarını  kamuoyunun dikkatine sunulmalıdırlar.

Onca  usulsüzlüklere / yolsuzluklara bulaşmış /odak olmuş yerel yöneticilere gereken demokratik tepki gösterilmelidir..

Çoğunluğun seçime –mutlaka-katılımı sağlanmalıdır. Her nereden /ne şekilde gelirse gelsin baskı ve korku  etkisi kırılmalıdır. Seçimler şaibesiz ve demokratik ortamda ,hukuk kuralları çerçevesinde ,seçmenin özgür iradesini kullanması sağlanmalıdır.

İnanıyorum ki , üzerinde yaşamaktan onur duyduğum güzel Samsunumuzda  seçmen tercihini  gözden geçirecektir.Kendisini yönetecekleri seçerken  iradesini ipotek altına alacak zihniyetten uzak duracaktır.
Ülke sorunlarının güncelliği ve önceliği ,Samsun için  bu seçimde  fazla belirleyici olmayacağı kanaatindeyim..Ayrıca ,Yerel yöneticilerin İktidardan  yana olmaları –Partili yandaşlar dışında –sade vatandaşa fazla bir avantaj sağlamamaktadır.O ,İktidar partisinin seçmeni etkilemesi için bir aldatmacasıdır.Seçimi psikolojik etki altına almak için baş vurduğu propaganda argümanıdır.

Altı yıldır iktidarda bulunan ve iki dönem ciddi oy artışı ile Samsunlunun teveccühünü kazanmış bir Partinin  Yerel yönetimlerde başarılı olduğunu söylemek fazla iyimserlik olur.Ciddi yönetim yanlışlıkları ve ihmalleri yanında Yurt genelinde ortaya koydukları performans vatandaşın beklentilerine  cevap verememiştir.Asli görevleri dışında,yetkileri dışında eylemlerle tarafsızlığını yitirmişlerdir.
İleriki yazılarımızda bu anlamda  yerel yönetimlerin eksiklik ve hatalarını okurlarımızla paylaşılacağız. 

Genellersek, Büyükşehirlerin altyapı sorunları,içme suyu yetersizlikleri,trafik keşmekeşlikleri,sağlık/çevre  skandalları , imar düzenlemeleri /parti içi rant kavgaları ,son günlerdeki vatandaşların huzur ve refahını hedef alan vahim olaylar ,güvenlik zafiyetleri ,kundaklamalar ,son zamanlardaki işsizlik ve göçteki  artış.. İstikrar adına  “Karaparayı “ aklayıcı  kayıt-dışı mali düzenlemeler ,dayatmalara boyun eğen “İcazetçi “yaklaşımlar  ve hepsinden önemlisi :İç ve dış tehdit unsurlarına karşı “çekinceler” seçimlerin argümanı olmamalıdır.

 


İç sorunlar siyaset üstü ele alınmalıdır..

Halbuki ,İktidar kahir ekseriyeti ile –buna Büyükşehirler de dahil-kazandığı bazı yerel yönetimlerde “yolsuzluk ve usulsüzlük” , “Rüşvet ve nitelikli dolandırıcılık” iddiaları  Yargıda sürerken ,Hükümete çek yakın ve kader ortaklığı yapmış bazı insanların Yabancı ülkelerin Yargı organlarınca mahkum edilmesi ve elebaşlarının üzerine gidilmemesi Hükümeti şaibe altında bırakmıştır.Üstelik Avrupa Konseyi"nin  kuruluşu olan Yolsuzlukla Mücadele Grubunun hazırladığı  “Rapor”larda “…yolsuzluklar konusunda özelleştirme ve kamu alımlarında… Yönetimde ve yargıda yaygındır ”ifadesi dış itibarımızı zedeler niteliktedir.Demek ki çoğunluk,tek başına iktidar olmak bu gerçekleri gizlemeye yetmiyor.“Dokunulmazlık” zırhına yapışmış olanlar “Seçim ve seçilmeyi” yargıdan kaçış olarak görmektedir.

Samsun"un güzide yerlerinde sözde hizmetlerin reklamını yapmak için sinema afişlerini gölgede bırakan ilanlar göze çarpmaktadır. Her seçim öncesi İktidar partisinin adaylarının ,seçilmişlerinin sanal vaatlerine alıştık.
Eskiden falcılar kehanetlerini “üç vakitle” sınırlarlardı. Bizim Hazretler ise vaatlerini “ Beş yıl mı desem ,10 yıl mı desem” demiyor ,ucu açık bir söylem geliştirmişler..
Samsun"a tersane yapılıyor !..Tabelasından başka gören var mı ?
Kanalizasyon denize akmıyor !…Katı atık projesi bitti mi?
Karadeniz"in en büyük Hayvanat Bahçesi  ! “ Karadeniz"in başka ilinde var mı? Yok “
Sallaya bildiğin kadar salla .
“Samsun Raylı sisteme kavuşuyor !10 yıldır söyleniyor.Kavuşmak mümkün olmadı.
2006 Mayıs ayında İktidar Vekili , ROTA dergisine verdiği mülakatta :Bomba patlatıyor !. “Canik"te Müjdeli Haber !  Yetmiyor…”Cezaevinin ve Mezbahanenin kalkacağı ve Yılanlıdere"nin ıslah edileceği“ müjdesini veriyor.”Bölge Kardiyoloji Hastanesi”nin temelinin atılacağını müjdeliyor..
“Eski Garajın yerine afişleri basılan Otel/İş Merkezi"nin temeli Ulaştırma Bakan"ı tarafından atılmıştı..Nerde ise aradan bir yıl geçti…
Hani “İktidar çalışır (!)…Muhalefet konuşur”..du. Atılan temeli “Çantacı “lar mı alıp götürdüler..Ağzı olan konuşuyor !…
Yerel seçimler yaklaştı ..Bakalım 2004 yılı  28 Mart seçimlerinde …22 Temmuz 2007 Milletvekili seçimlerinde vaat edilenler tekrarlanacak mı ?Bu sefer de yerel yönetici mi ,falcı mı seçeceğiz? İktidara oy verenler/vermeyenler hizmetleri merakla  izliyor.Söylenenleri not ediyor.

ÇOK ÖNEMLİ NOT :
Samsun Baro Başkanlığına Kadim dostum Av.Nejat Anıl"ın seçilmiş olmasından dolayı memnuniyetimi ifade ediyor , mümtaz kişiliğinin,ilkeli hukuk adamlığının hukuk camiasına olumlu katkılar sağlayacağına  gönülden inanıyorum.
Cenab-ı Hak yar ve yardımcısı olsun…Hasan Anayol   

 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR