Yaşar Yeşilyurt

Yaşar Yeşilyurt

Yeni dünya düzeni (1)

Her egemen zümre veya ulus, dünyaya kendisi düzen vermek ister. Bunun nedeni ise kendi ideolojisini ve kendi çıkarlarını kollamaktır. Bu bir anlamda hâkim güç olmanın getirdiği adeta bir zorunluluktur. Fakat bunu, bütün insanlığın iyiliği ve selameti için yaptığını belirtmekten de geri durmaz. Çünkü bu yaptığı ve yapacağı işlerin meşrulaştırılmasında oldukça önemlidir. Son yıllarda bahsedilen yeni dünya düzeni ve onun bir parçası olan BOP aslında bu hâkimiyetin tezahürleridir.

        Irakta yaşananlar yenidünya düzeni için çok öğretici sonuçlar kazandırmıştır. Savaş amerikanın yaşamsal saydığı çıkarlara karşı çıkanın nasıl cezalandırılabileceğini bütün dünyaya göstermiştir. Sonuçta yeni dünya düzeni aslında yeni bir dünya düzensizliğine doğru gitmektedir. çünkü karmaşa ya da kaos her zaman için hakim güçlerin en çok yararlandığı şeydir.

         Yeni dünya düzenini kısaca kapitalizmin seçeneksiz bir sistem olarak üstünlüğünü dünya ölçeğinde kabul ettirmesi biçiminde de yorumlamak mümkündür. Bir başka deyişle, yeni dünya düzeni içinde yeniden yapılanmış hali ile kapitalizme karşı herhangi bir seçenekten söz edilememektedir. Gelişmekte olan ülkelerin yöneticileri bu gerçeği görmektedirler ve ekonomik büyüme için gelişmiş ülkelerin, iş dünyasının güvenini sürdürmenin tek seçenek haline geldiğinin bilincine varmışlardır. Güven sağlamak için son derce disiplinli davranmak zorunda olduklarının farkındadırlar ve bu disiplinin içeriği merkezi işlev gören IMF, Dünya Bankası, G7, OECD, gibi kurumlar tarafından belirlenmektedir. Kısaca dünya eskisinden daha yoğun bir biçimde ekonomik yönden bütünleşmektedir.

           Ancak bu bütünleşme kapitalizmin çıkarlarına hizmet eden ve dünyanın geriye kalan yoksul ve geri kalmış ülkelerin daha da yoksullaşmasını sağlayan bir süreç olarak karşımıza çıkmaktadır. Yeni dünya düzeni yerleşik bir olgu değil henüz süreç halinde olan bir zihniyet ve ilişkiler ağıdır. Bu ilişkiler hiyerarşisinde ötekini yok etmeye her ne pahasına olursa olsun kendi çıkarlarını korumaya yönelik bir ortak zihniyet hâkimdir.  Devam edecek….Yaşar yeşilyurt

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşar Yeşilyurt Arşivi
SON YAZILAR