Yaşar Yeşilyurt

Yaşar Yeşilyurt

Türkiye'nin fay ha ttları kırılıyor mu ?

Bu günlerde Türkiye"nin çok önemli kırılmalara tanık olduğunu ve önemli bir fay hattının kırıldığını elbette tarih yazacaktır ancak bizde yaşanan gelişmeleri gerçek olarak izliyoruz. Türkiye çok önemli bir süreçten geçiyor. Siyasi ile askeri ile yargısı ile birlikte yaşanan bu süreçten Türkiye"nin alnı açık bir şekilde demokrasisi güçlenmiş bir şekilde çıkmasıdır. Son gelişmeler devletle daha doğrusu kendisini devlet olarak görenlerle toplum arasındaki kopukluğu bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Cumhuriyetten günümüze kadar laiklik ve milliyetçilik üzerinden yapılan iktidar mücadelesi yeni sorunlarla karşılaştığında, yeni gelişmeleri gördüğünde, devlet yönetiminde de kendisine ait bir kamusal alan oluşturarak iktidarın yani hükümetin bu kamu sahası içinde var olmasına imkân tanımamış, bunu zorlayanları da ceberut bir şekilde cezalandırma yoluna gitmiştir. Bugün resmi olarak kabul edilmiş kamu sahası toplumsal taleplere dayanmadığı için toplumsal meşruiyeti olmayan bir sahadır. Çünkü bu saha sadece kendini laik ve ulusalcı olarak görenler tarafından paylaşılan bir alan olduğu için meşruiyetini kaybetmektedir. Demokratik gelişmelerle birlikte bu kamu sahası iyice daralınca iktidarlarını tehlikede görenler hükümet etme yoluyla bunu başaramayacaklarını anladıklarında farklı yapılanmalara gitmişlerdir. Bu tehlike bazen asker eliyle bazen yargı eliyle bazense kendilerine sivillik atfeden ancak devletin kamusal sahasını içselleştirmiş STK"lar eliyle bertaraf edilmeye çalışılmıştır. Ancak bu günlerde yaşananlar eğer ki gerçekse çünkü henüz bir iddianame ortalıkta yok bunlarında ötesine giden bir yapının teşekkül ettiğine tanık olmaktayız.

Eğer Türkiye bunun üstesinden gelemezse her açıdan bir örneklik oluşturup nasıl 1960 darbesi Türkiye"de bir darbe geleneği başlatmışsa bu Ergenekon olayı da Türkiye"de başka açılardan bir örneklik, bir gelenek oluşturacaktır. Umarım bu böyle gerçekleşmez ve Türkiye demokrasi yolunda herhangi bir kazaya uğramaz.

Ergenekon olayının çok geniş bir yapılanma olduğunu ve hükümete yönelik bir kalkışma olarak kabul edildiğini gazetelerden öğreniyoruz. Doğrusu Ergenekon böyle yapılanma ile hükümeti devirse bile, ne kadar meşruiyet alanı bulur bilinmez ama her türlü gelişmelere açık bir ülkede ve birazda komplocu yaklaşımı da zorlayarak ya Ergenekon"da gerçekleşen bu son dalga operasyonu da Ergenekoncu bir planın parçasıysa ne olacak. Yok, o kadar da değil dediğinizin farkındayım. Bende zihnime gelen bu fikre zaten gülüp geçtim.     

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yaşar Yeşilyurt Arşivi
SON YAZILAR