TÜRKİYE’DE AVRUPA STANDARDINDA İŞ GÜVENLİĞİ

Bu gün Kavak Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Fransız firması olan Weber Yapı Kimyasalları firmasını ziyarete gittim. Fabrika yöneticisi Sn. İbrahim ERDOĞMUŞ dan fabrika da uygulanan iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bilgi aldım. Kendisi A Sınıfı iş güvenliği uzmanı olmasına rağmen İş güvenliği hizmetlerini hizmet alımı yaparak karşıladıklarından bahsetti.

Neden diye sorduğumda?

Firma o şekilde istiyor, denetlemeye gelen iş güvenliği uzmanları ile aynı dili konuşmak, ne istediklerini anlayabilmemiz açısından firma zorunlu tutmuş ve bu belgeyi aldırmışlar.  Düşünüyorum da bu firmanın sahibi Türk olsaydı eminim İbrahim Bey in sertifikasını kullanır iş güvenliği uzmanı hizmetini bedavaya getirebilirdi. Ama yapmamışlar.

Aptal mı bunlar?

Aksine çok akıllılar.

Aksine insana çok değer veriyorlar.

Sanki Şeyh Edebali’nin “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözü Fransız bir papaza ait.

Fabrikaya daha adımınızı atar atmaz fabrikanın yabancı bir firma olduğunu anlıyorsunuz. Bir iş güvenliği uzmanı olarak binadan çalışanlarına, içeri giren kamyon sürücülerine kadar hiçbir eksiklik göremedim fazlası var eksiği yok.

En çok şaşırdığım konu ise üretimi İş güvenliği Uzmanı hariç kimsenin durdurma yetkisinin olmadığını söylemesiydi.

Neden?

Çünkü önce İnsan sağlığı diyorlar.

Bunu yerli firmalarda uygulamaya kalkalım.

Öncelikle üretimi durdurmadan önce masanı toparlamanı ve bir kutuya koymanı tavsiye ederim. Çünkü üretimi durdurman ile kapıyı görmen arasında dakika oynar emin ol saati bulmaz.

Nerden mi biliyorum?

Yaşadım da oradan biliyorum.

Yahu sen de üretimi durdurma ne olacak yani. Görmemezlikten gel.

Kazın ayağı maalesef öyle değil. Eğer görmemezlikten gelirsen ve bir kaza olursa; görmediğin için hapis cezası, bakanlığa bildirmediğin için de iş güvenliği uzmanlığı belgesi altı ay askıya alınacaktır.

Ne yapacak şimdi uzman. Bir tarafta hapis cezası bir tarafta işini kaybetme korkusu.

Böyle bir ortamda o iş güvenliği uzmanı ne kadar sağlıklı çalışabilir ve işverene ne gibi tedbirleri aldırabilir siz düşünün artık.

Çözüm mü?

Çok basit. İş güvenliği uzmanları maaşını işverenden almayacak. Nasıl kişi bazından SGK ücreti alınıyorsa işverenden aynı şekilde İş güvenliği ücreti de alınabilir. Bu şekilde Uzman işten atılma korkusu olmadan rahatlıkla görevini yerine getirebilir. Çalışanların hayatlarının tehlikeye atılmasına müsaade etmez. Yoksa iş kazalarında azalma kimse beklemesin. Yasa 2012 yılında çıkarılmasına rağmen iş kazalarında hiçbir azalma meydana gelmemiştir. Gelmez de.

Nasıl olsa günah keçisi olarak ortada iş güvenliği uzmanları var. İş kazası olunca al içeriye sorgula sonra da at hapse. Bir sürü işsiz iş güvenliği uzmanı var elbet bir kurban daha bulunur.

 

 

Peki, elin oğlu hem de benim ülkemde neden bu kadar İş sağlığı ve güvenliğine önem veriyor da biz vermiyoruz?

Kimse “biz yapıyoruz da işçiler uymuyor” demesin. Weber de çalışanlar da Türk. Onlar neden uyguluyor da bizim işçilerimiz uygulamıyor önce onu sorgulamak lazım.

Görünürde değil özünde İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarından dolayı ve İnsan hayatına vermiş olduğu değerden ötürü Sn. İbrahim ERDOĞUŞ ve ekibi nezdinde Weber firmasına çok teşekkür ederim.

Sağ Kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol Sancak Arşivi
SON YAZILAR