Sindirim sisteminizi rahatlatın

Rezene (Foeniculum vulgare) havuç ailesine ait çok yıllık bir bitkidir. Rezene bitkisinin sarı çiçekleri ve tüylü yaprakları bulunur. Rezenenin soğanından çiçeğine kadar her yeri yenilebilir. Aynı zamanda çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. En yaygın ekili rezene bitkisi Floransa rezene olarak isimlendirilir.

Rezenenin sahip olduğu aroma anasona ve meyan kökü ile benzerdir. Rezene tohumlarının aroması, güçlü esansiyel yağları nedeniyle daha güçlüdür. Rezenenin tüketime uygun bölümleri olarak genellikle rezene yaprakları ve tohumları tercih edilir. Bununla birlikte bazı yörelerde salatalarda ve yemeklerde rezenenin gövde kısmı ile soğanı (kök) birlikte kullanılmaktadır.

Arapsaçı, rezene, malatura ya da sıra otu adları ile anılan ot aynı ottur. Arapsaçı olarak vurgulanan ise doğada kendiliğinden yetiştiğidir. Rezene, içerdiği uçucu yağlar sayesinde sindirime etkisi bilimsel olarak kanıtlanmış doğal bir tedavi yöntemidir. Rezenenin bilinen bir diğer özelliği ise rahatlatıcı aroması ile sakinleştirici etkisi ile uykuya dalmaya yardımcı olmasıdır.

Rezene, protein, diyet lifi, A, E, B, C vitaminleri, antioksidanlar, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, manganez gibi mineraller içerir. Aynı zamanda içerdiği çeşitli yardımcı bileşenler sayesinde vücudun günlük beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya katkıda bulunur.

Rezenenin iyi geldiği hastalıklar aşağıda verilmiştir.

Rezene kansızlığın giderilmesine yardımcı olur.

Rezene kas gevşetici özelliğe sahiptir.

Gözlerde oluşan şişlikleri giderir.

Soğuk algınlığı tedavisine katkıda bulunur.

Mide ağrısının hafiflemesine yardımcı olur.

Regl sancılarını azaltır.

Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.

Solunum sistemi problemlerinin giderilmesinde etkilidir.

Gastrit ve ülsere iyi gelir.

İltihap kurutucu etkilere sahiptir.

Tansiyonun dengede kalmasına yardımcı olur.

Kilo yönetimine yardımcı olabilir: Düşük kaloriye sahip lezzetli bir bitki olan rezene, kilo yönetimi planına dahil edilmesi gereken faydalı bir besindir. Düşük glisemik indeksi (GI) ve yüksek lifli yapıya sahip olması sayesinde öğünlerin bir parçası olarak kan şekeri salınımını azaltmaya yardımcı olabilir.
Cilt sağlığını destekler: Rezene, her ikisi de kolajen üretimi ve doku onarımı için gerekli olan beta-karoten (vücudun A vitaminine dönüştürdüğü) ve C vitamini içerir. Bu minerallerin her ikisi de cilt ve solunum yolu gibi organları koruyan mukoza zarlarının sağlığı için gereklidir.

Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur: Rezene folat, magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi kalp dostu besinlere ek olarak iyi bir lif kaynağı olması sebebiyle kalp sağlığını destekleyebilir. Bunun nedeni, araştırmaların diyette bol miktarda sebze alımının kan basıncını düşürdüğü ve kolesterolü yönetmeye yardımcı olabileceğini göstermesidir.

Antienflamatuar olabilir: Rezene, C vitamini gibi antioksidanlar ve quercetin gibi bitki flavonoidleri bakımından yüksektir ve bu da iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Çeşitli gıdalardan bu faydalı polifenollerin yüksek oranda alınması, bir dizi kronik hastalık riskinin daha düşük olmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Demir emilimini artırmaya yardımcı olur: Rezene, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin gelişimi için gerekli olan folat bakımından yüksektir. Folat açısından zengin gıdaların tüketimini artırmak, anemi semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte rezene gibi C vitamini açısından zengin gıdaları demir içeriği yüksek gıdalarla birlikte tüketmek, vücuttaki demir emilimini artırabilir.

Antibakteriyel özelliklere sahiptir: Yapılan araştırmalar, rezene özünün Escherichia coli, Staphylococcus aureus ve Candida albicans gibi potansiyel olarak tehlikeli bakteri ve mayaların gelişimini engellediğini göstermektedir.

Bebeklerde gaz sancılarını azaltır: Rezenenin altı ay üzerindeki bebeklerde uyku düzeninin oluşmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Ancak rezene çayının bebeklere verilmeden önce mutlaka doktora danışılması gereklidir.

Anne sütünü artırır: Galaktogog özelliği ile bilinen ve östrojen hormonunu arttırdığı düşünülen rezene çayı, anne sütünü artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca sodyum ve potasyum mineralleri açısından yüksek olduğu için sıvı dengesini korur. Rezene çayının emzirme döneminde kullanımı için doktora danışılmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR