Sanayi Toplumundan Bilgi Toplumuna…

 

Dikkat ettiniz mi bilmiyorum . Samsun'un bir çok yerinde- İlkadım ,Canik ilçelerinde-yoğun kazı faaliyetleri yapılıyor.Samsun uykudan uyanmış,harekete geçiyor..

Seçimi bahane edebilirsiniz.Olsun.Hasta şifa bulsun da otacı kim olursa olsun.

Irmak^taki Tekel binası hemen hemen yıkıldı,bitti.Tarih oldu.Benim çocukluğumun geçtiği semtti Irmak/ Kılıçdede.Fabrika çıkışı binlerce kadın işçinin tütün kokusu genzimizi yakardı.Fabrika önünde ticari canlılık,Irmak caddesi esnafının ekmek teknesiydi Tütün fabrikası.Cumartesi /Pazar kahveler dolar taşardı.

Can dostum ,öğretmen arkadaşım  Yusuf Kurt'la birkaç gün önce kısa bir nostalji yaşadık.

Samsun'da bu fabrikanın yerine bir yenisi konulmadı.Aksine, sökülüp taşınan makineler Engiz'e taşındı.Orada da tutunamadı.Mal varlığı satıldı.İşçisi sokağa atıldı..

Duyduk ki sökülen devasa binanın yerine Adliye sarayı yapılacakmış.Samsun'un en görkemli resmi bina olacakmış!

Bir ülkede adaletin,hukukun varlığı binaların büyüklüğü ile mi ölçülür dersiniz?

Kocaman adliye sarayları , devasa mahpus damları yaparak mı toplumda kanun tanımazlar  ıslah edilecek!..Hak,adalet tecelli edecek..

Samsun'da sanayi bitti.Azot satıldı.Bakır satıldı.Tekel binaları yıkıldı.Yeni iş alanları yapılmadı.İstihdam yaratılmadı.Samsun,sanayi devrini tamamladı,sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçti.Öyle mi?

Eğer,bankamatik /kredi kartı kullanarak alışveriş yapılıyor.İnternet kullanılıyor,çocuklarımız internet-kafede oyun oynuyor,müzik dinliyorsa,Cep telefonu ile konuşuyor,mesajlaşıyorsa , hızlı erişim olanaklarından sonuna kadar yararlanıyorsa , biz bilgi toplumu evresine geçmişiz,diyebilir miyiz?

Kullandıklarımız için kime /kimlere ne kadar para ödüyoruz?Hiç düşündük mü?Ama düşünmeliyiz !

Canik sınırları içersinde…

Eski garajların yerinde bir faaliyet var!Yatırımın  isim ve unvan değişmiş.Çevresine  sinema tanıtım afişleri döşenerek tanıtımı yapılmış..Önceki adı değişmiş,Ancora idi,yerelleşmiş Samsun olmuş!AVM ve Otel yapılacağı anlaşılıyor..Eski sanayi kalkmadan,yapılacak otelin arkası ile önü arasında manzara farkı olacağı kesin.Arka ve çevre görüntüsünün kirlilik yaratacağı gözden kaçırılmamalıdır.Kaldırılması Canik ve Samsun için hayırlı olacaktır.Sanayi kültüründen AVM kültürüne geçen bir kentin farklılığı daha iyi anlaşılacaktır.Ama kimin umurunda!

Aradan 3 yıl geçti.Başlandı başlanacak derken,Ulaştırma Bakanı tarafından atılan temeli,duruyor ya; inşallah .Samsun'un payına düşen projelerin en çılgını bu olur!

Umudum yok.Çünkü,yatırımın künyesi eksik.Ne ruhsat tarihi var,ne başlangıç/bitiş tarihi var,Ne keşif bedeli..Yüklenicisi Sarı Çizmeli Mehmet Ağa…Birkaç ay geçsin Gazetelerde  şaibeli haberler çıkarsa hiç şaşırmam.Şimdi biri kefili/kefaleti,ikna edeni ,edicisi bulunur derse yine inanmam…Çünkü ,derdi olan deveyi görür.Olmayan fili bile göremez.

Canik te bu furyadan geri kalmıyor.Belediye sarayının temelleri kazılıyor..Hafriyat çalışmaları hızla yapılıyor..Geç kalınmış bir yatırım.İlçemiz için gerekli hem de çok gerekli. Meydansız,otoparksız ,cazibe merkezi olmayan bir ilçe yerleşim alanından söz etmek mümkün mü?Bu bölgenin değişimden nasibini alması vatandaşların beklentisidir diye düşünüyorum.Ağızda çürük diş misali görüntüler, hem kirliliğe hem asabiyete sebep oluyor.Kaldırılması gündemde olanlar halkla paylaşılmalı.

İlçede eğitim alanında yapılan yatırımlar çok önemli eksikliği gidermiştir.Bünyesine Üniversite olan bir ilçenin cazibesi zamanla anlaşılacaktır.

Yalnız bir önemli hususu belirtmekte yarar var .İlçede çevre temizliğine gereken itina gösterilmiyor.Mahalle ,sokak aralarında , boş sahipsiz arsalara dökülen çöp,moloz ve inşaat artıkları toplanmayınca ,kirleticilere cezai yaptırım uygulanmayınca cüret/kayıtsızlık küstahlığa dönüşüyor..Mahalleli arasında istenmeyen olaylara sebep oluyor.Komşu komşu ile nizalı oluyor.Engel olmak için belayı üzerine almıyor.Yetkililer, zabıta kolluk güçleri bu yönde denetimlerini sıklaştırmalıdır.Sorumsuzlara Belediyenin yaptırım gücünü göstermelidir.Kimse kendini kanunu üstünde  görmemelidir.Devleti,yerel otoriteyi yok saymamalıdır.Eğer ,Kentte yaşıyorsa insan,bunun bir  bedeli olduğunu bilmelidir.Dilediği gibi yaşayamaz.

Belediye sıcaklar gelmeden boş arsalardaki kaba çöpleri acilen kaldırması,çevre sakinlerine rahat bir nefes aldıracaktır.Aslında ,bu tür hizmetler Belediyenin asli görevlerinden olsa gerektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR