Samsun Şiir Akşamları

 Haftalardır, siyasilerin kafa şişiren ve birbirinin tekrarı olan gürültülerinden bıkmıştım. Her akşam haber saatlerinde aynı görüntülere, aynı sözlere katlanmak zorunda kaldığım için son günlerde haberleri izlememeye başlamıştım.

            Bir arkadaşın telefonu ile Çarşamba akşamı “Samsun Şiir Akşamları” isimli bir etkinliğe dinleyici olarak katıldım.

            Bunca hengâmenin içinde bir grup güzel insan çıkmış bir etkinlik düzenlemişler. Çarşamba akşamları saat 19.00 da Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi"nde toplanıyorlar. Her hafta ayrı bir tema belirleniyor. Gelenlerin içinden şiir okumak isteyenler sahneye çıkıp şiirini okuyor.

            İsteyen kendi yazdıklarını, isteyen seçtiği bir şairin şiirini okuyor.

            Katılımcılar içinde her yaştan, her meslekten insanlar var. Etkinlik Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde Mustafa Bilir tarafından organize ediliyor.

            Şiir okumalarının arasında yer yer bağlama ve gitar eşliğinde türküler söyleniyor. Ayrıca etkinlikle ilgili internet ortamında sayfalar açılmış. Fotoğraf ve yazılar yayınlanıyor.

            Hep var olan geçim mücadelesi, son zamanlardaki kriz psikolojisi ve şeçim atmosferinin gerginliği içinde böyle bir etkinliği düşünen ve uygulamaya koyanları takdir etmemek mümkün mü?

            Yabani ot ve bitkilerle dolu bir ormana benzeyen yaşam içerisinde, bu ve benzeri çabaları birer çiçek öbeğine benzetiyorum. Korunması, kollanması, beslenmesi gereken çiçek öbekleri.

            Çiçeklerin sayısı arttıkça yabanıl otların sayısı azalacaktır mutlaka.

            İnsanın kendisini küfürle, hakaretle, tehditle ifade etmesi yerine, akıl ve duygu imbiğinden geçirilmiş, üzerinde düşünülmüş sözlerle ifade etmesinin güzelliği tartışılabilir mi?

            En kaba öfkeler şiirle güzel bir hiciv sanatına dönebiliyor. En yalın sevgiler şiirle taşa kazınmış kitabeler olabiliyor.

            Deli dolu akıp, çevreye zarar veren ırmakların önüne yapılan barajlar hem büyük bir enerjinin elde edilmesini hem kocaman ovaların sulanmasını sağlayabilir. O enerji yaşamı aydınlatıp karanlıkları azaltır. Sulanan arazilerden elde edilen ürünler insanları besler ve yaşamın devamlılığını sağlar.

            Yaşadığımız şehrin kültür bahçesine bu çiçeği diken insanlara teşekkür ediyorum. Artık Çarşamba akşamlarını sabırsızlıkla bekliyor olacağım.

              İlgilenenler için: Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi Gazi Caddesi ile Sanat Sokağı"nın kesiştiği köşede, eskiden Askeri Hastane olarak kullanılan binadadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR