Organ nakli... Umutlar biterse!...

 

Ankara Hacettepe Üniversitesi'nde dünyada ilk kez bir insana aynı anda “çift kol ve çift bacak nakli “ yapıldı.Ancak, hasta “dolaşım bozukluğu”sonucu yaşamını kaybetti.27 yaşındakı Şevket Çavdar adındaki hastanın durumu “Vericiden nakil”konusunu tartışılır hale getirdi.

Aslında İslami hassasiyeti olan çevrelerce nakillere sıcak bakılmadığı biliniyordu.Günümüzde her olayın magazin konusu yapılması moda haline getiriliyor dersek yanlış söylemiş olmayız.Bakın nakil öncesi şaşaalı tanıtımlara,şimdi nerdeler?

Ömer Nasuhi Bilmen'in “Büyük İslam İlmihali'nin (Sh.466) “İnsanların bedenleri ve organları hayatta olduğu gibi öldükten sonra da hürmet edilmeye layıktır.Ve dokunulmazlığı vardır.”hükmü ,nakil karşıtlarının önemli kanıtı.Ali Rıza Demircan Hoca,bir TV kanalında naklin haram olduğunu söyleyerek aynı görüşü savunmuştur.

Bu bağlamda Şevket Cavdar'a, organları alınan kadavra'ya dokunulmuştur.Hayat dolu bir insanken kendi kendine yetebilecek zihinsel ve bedensel bazı işlevlerini -az da olsa -yerine getirirken ,bir Üniversitenin - başarılı yüz naklinden sonra-böylesi beklentisi yüksek plantasyona kalkışılması ,etik açıdan doğru bir yaklaşım mıdır?

Yaşama umudu bitmemişken ,son çare olarak ,ikna edilmesi doğru mudur?Aslında ,kişi tekerlekli sandalyeyle dolaşıyor,TV seyrediyor,internetle kendi dışındakilerle iletişim kurabiliyordu.Şimdi aramızda yok.Ailesinin yaşadığı taravmayı tahmin edebiliyor muyuz?

Uzmanlar ,dünyada gerek beyin ölümü,gerek kalbi duran insanın uzuvları bir başkasına “vasiyet/bağış yoluyla” alınarak bu yolla insan sağlığına hizmet edildiği varsayılmaktadır. Olay ,mesleki etik , felsefi,dini tartışmalar birbiri ile çelişmesine rağmen ısrarla ,Allah'ın haram kıldığına “fetva veren dini otoriteler “zaruret ilkesini”i ileri sürmüşlerdir..Bu konu Batı'da hala tartışılmaktadır.

Ölümün”1-Bir kişi kalp ve dolaşım fonksiyonu, 2-Solunum fonksiyonu, 3-Beyin faaliyetlerinin total ve geriye dönüşü mümkün olmayacak şekilde durması hallerinde ölümün gerçekleşmiş sayılacağı kabul edilmektedir.Ne varki,bu koşulları çürütecek bir olay yaşandı.ABD'de bitkisel hayatta 15 yıl yaşayan ve 3 kez yaşam makinesinden fişi çekilen TERRİS CHAVO adlı hasta, HAYATA DÖNDÜ!!!

Ölümün ancak, bir yüksek İrade-i Külliye'nin elinde ve emrinde olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.!

Bizde ise İzzet Baysal Üni.Tıp Fakültesi öğretim üyesi Dr.Ferda Şenel'in 2001 yılında yaptığı bir araştırmasında “...kadavradan organ nakilleri ,kalbi çalışan ,ancak beyni ölen kişilerden yapılır.”Ve Beyin ölümü kararı zor alınabilen bir karardır.bilimsel sonuca varması ;”Kalbi durmamış bir insanın organlarının alınması durumunda kişinin ölmesi cinayet sayılmaz mı?Bu kararı kim verecektir?

Organ nakillerinde uzmanlarca“ortalama her 10 vak'adan 3-6sında organ reddi görüldüğü” ifade edilmektedir.Ayrıca “nakil yapılan hastaların yaklaşık %50'si belli bir zaman diliminde ret atakları geçirdiği.”tespiti dikkat çekicidir.

İlave olarak,nakillerden insan sağlığı üzerinden haksız kazanç sağlayanları,Arena programlarına konu mesleki ahlaksızlıklara kapı aralayanların olduğu bilinmektedir.Öte yandan sırf magazinel,gündem kapma hafifliğinde yapılan operasyonlar,hastalara umut yerine “Umutların bitmesine”sebep olduğu algısı uyandırmaktadır.Kur'an-ı Kerim'de Alemlerin Rabbi :”Kendi kendinizi katletmeyin.(Nisa:29) ”Emr-i ilahisi,Kendi elinizle kendinizi tehlikeye atmayın.(Bakara:195)”öğüdü önemsenmelidir..

Ben de önceleri “Organ nakli”ne sıcak bakanlardandım.Ama,.Muhaliflerden“İnsan'ın Yaradılışı ve Organ Nakli”konusunda hacimli eser sahibi : Ömer Öngüt Hoca'nın kitabını okuyunca görüşlerim değişti.Ayrıca ,organ naklinin alternatifsiz bir tedavi yöntemi olmadığı;kök hücre enjeksiyonu ile hasarlı organların onarıldığı,yapay malzemeden organların kullanıldığı bilinmektedir.

Ne yalan söyleyim.Nakil konusunda hala gitgeller yaşıyorum..Nihayetinde söz konusu olan bir Can !. Ama bu can,bu beden kimin?Kim tarafından emaneten verilmişti?Ademoğlu'nun ”Mükerrem” insan olabilmesinin yöntemi, Hazret-i Kur'an'da işaret ettiğine göre “Amenna !”demek yeterli bence.Ömer Öngüt Hoca'nın “İnsanın Yaradılışı ve Organ nakli” kitabını sizler de mutlak okuyunuz..Orada herşeyin cevabını bulacaksınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR