Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Omega-3’ün bilinmeyen faydaları

Omega-3 yağ asitleri, özellikle EPA ve DHA olmak üzere, vücudumuzun üretemediği ve dışarıdan alınması gereken esansiyel yağ asitleridir. Kalp hastalıkları riskini azaltmak, anksiyeteyi hafifletmek, göz sağlığını korumak ve zihinsel fonksiyonları desteklemek gibi birçok faydası bulunur. Ancak omega-3'ün, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde egzersiz sonrası kas ağrılarının hafifletilmesinde de etkili olduğunu biliyor muydunuz?
Kas ağrılarınız için omega-3 kullanabileceğinizi öğrendiyseniz gün içerisindeki zindeliğinizin artması, stres seviyelerinizin azalması ve depresyon riskinizin düşmesi için de omega-3 takviyesi kullanabileceğinizin altını çizmeden geçmeyelim. Yapılan araştırmalar düzenli omega-3 takviyesi alan bireylerin depresyon, anksiyete ve stres seviyelerinin daha düşük olduğunu gösteriyor.
New Life, soğuk su balıklarından elde edilen yüksek kaliteli omega-3 takviyeleri sunuyor. Günümüzde, yoğun iş temposu ve hızlı yaşam tarzı nedeniyle, omega-3 açısından zengin gıdaları yeterince tüketemeyebiliriz. New Life'ın omega-3 takviyeleri, günlük alımınızı kolaylaştırarak sağlığınıza katkıda bulunuyor.
New Life omega-3 takviyelerinizi günlük diyetinize eklerken, omega-3 açısından zengin lezzetli tarifleri de deneyebilirsiniz. Somon, ceviz, chia tohumları ve keten tohumu gibi gıdaları içeren tariflerle, sağlıklı ve dengeli beslenmenin keyfini çıkarın.
Ayrıca uskumru, somon, hamsi, sardalya, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar, kabuklu deniz ürünleri ve balık yağı gibi besinlerde Omega-3 bulunur.
Küçük ve yağlı bir balık olan uskumru, en çok omega 3 içeren besinler arasındadır. 100 gram uskumruda 4580 mg EPA ve DHA bulunur. Uskumru, B12 vitamini ve selenyum açısından da zengindir.
“Omega-3 nelerde var?” denildiğinde akla ilk gelen besinlerden biri olan somon, yüksek kaliteli protein içeriğinin yanı sıra omega 3 içeriği ile de ön plandadır. D, B vitaminleri ve selenyum açısından da zengin somonun 100 gramında 2150 mg EPA ve DHA bulunur.
Karadeniz muttfağını olmazsa olmazlarından biri olan hamsi de omega-3 içeren besinler arasında yer alır. Niasin, selenyum ve kalsiyum içeriğiyle de zengin hamsinin 100 gramında 2053 mg EPA ve DHA bulunur.
Hamsi gibi küçük, uzun ve yağlı bir balık olan sardalya, ülkemizde severek tüketilen balık çeşitlerinden biridir. Sardalya omega-3 içeren besinler listesinde ilk sıralarda yer alır. B12 ve D vitaminlerinin yanı sıra selenyum açısından da zengin sardalyanın 100 gramında 982 mg EPA ve DHA bulunur.
Omega 3 içeren kuruyemişler arasında yer alan ceviz, ALA omega 3 yağ asidi açısından zengindir. Besleyici ve lif kaynağı cevizin 30 gramında 2570 mg EPA ve DHA bulunur.
Yağlı balıklardan elde edilen balık yağı, takviye edici gıda olarak sıvı ya da kapsül formunda satışa sunulur. Doğrudan bir besin olarak tüketilmez. Omega 3 yağ asitleri, omega-3 içeren besinler dışında takviye edici gıda olarak tanımlanan balık yağları ile de alınabilir. Balık yağı faydaları ve çocuklar için balık yağı faydaları konulu içeriklerimizi inceleyerek bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Eğer omega 3 yağ asitlerini balık yağı olarak alacaksanız takviye edici gıda kullanmadan önce doktorunuza danışmanız çok daha sağlıklı olacaktır. Özellikle anne adayları, emziren anneler, ilaç kullanan ya da kronik bir sağlık sorunu bulunan kişilerin bu konuda çok daha dikkatli olması ve takviyelerini hekimlerinin yönlendirmesi ile alması gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR