Millet Vekillerimize De Performans Sistemi Gelmelimidir?

        Partilere  millet vekili olabilmek için 6000 aday adayının başvurusu nedenleri nelerdir acaba ?

Eğer kamu hizmetleri iyiye gitsin diye hekimlere ve memurlara da performans sistemi getiriliyorsa, bir vatandaş olarak milletvekillerine de performans sistemi getirilmesini talep etmemiz gerekmez mi?

 Performans sistemi neden yalnızca doktorlara ve memurlara uygulanıyor, neden diğer meslekler de uygulanmıyor.

Madem o kadar başarılı bir sistem neden milletvekillerine de uygulanmıyor?

Milletvekillerinin hepsi çok başarılı, hepsi çok çalışkan mı, hepsi çok iyi mi yapıyor işini, meclise devamlılık durumları, yasa hazırlıkları, vatandaşla bir araya gelme sıklıkları, ülkenin iç ve dış borçlar, konuşma yaparken edebe uygun konuşup konuşmadıkları, yapmaları gereken her türlü aktiviteler performansa dâhil edilmeli. Şu anki maaşları üçte bir oranına indirilip, sonraki dönemde performanslarına göre maaş almalıdırlar.

Tıpkı performansa tabi tutulan diğer meslekler gibi olmalı ceza puanları, ülkeyi bölücü tarzda mı konuştu düş maaşından 1000 TL, küfür mü etti kes maaşında 2000 TL, gelmedi mi oturumlara oturum başına kes 500 TL.

Performans sistemini savunan herkes,  gerçekten dürüstçe, “işindeki verimliliğini arttırmak” amacıyla yapıldığına inanıyorsa, tüm meslekler için de bunu savunmalıdır.


Her çalışanın emeğinin karşılığını istemesi hakkıdır,  herkes de bilgi ve emeğinin karşılığını ister.

Tembel ve eksik iş yapanlar tabi ki ödüllendirilmemelidir. Çürük elmaların ayıklanmasını her dürüst insan ister. Çürük elmaları sürekli öne çıkarıp işini iyi yapanlardan hiç bahsetmemek haksızlıktır. 

Sürekli yanlış iş yapanları vatandaşın gözü önünde tutarak işini iyi yapanlardan hiç bahsetmemek ne derece kamu hizmeti anlayışına sığar!

 Kamu adına yapılan hizmetleri öne sürerek, emeği göz ardı etmek isteyenler veya buna göz yumanlar diğer kutsal mesleklere de bir bakın derim.

Bence milletvekilliği diğer kamu hizmetlerinden çok daha kutsal bir meslek, örnek 1: doktor hata ile en fazla bir kere de bir insanı öldürür ama milletvekili öyle mi hatalı kararlarında sadece yaşayan milyonlar değil doğmamış milyonlar da bu hatalı karardan nasibini alır.  

Fabrikası kapandığı için işsiz kalıp intihar edip ölenlerden, kamu düzeninin bozukluğundan, gelir dağılımının adaletsizliğinden, milletinin gençlerinin ve çocuklarının geleceğinden, ilimin, bilimin ve eğitim sisteminden kimler sorumlu?


Milletvekilleri ülkeyi yönetmek gibi oldukça hassas ve kutsal bir iş yapıyorlar. Milletvekilleri ayda 9500 TL net+ 2 yıldan sonra ek olarak 2000 TL emekli maaşı almaktadır. Gözümüz yok, hak eden hak ettiği ücreti almalıdır.

Örnek 2:Kamu adına bir doktor olabilmek için 18 yıl eğitim gerekir, milletvekili olmak için 8 yıl ilköğretimi bitirmek yeterlidir. Hâkim, avukat, savcı olabilmek için en az 16 yıl eğitim görmesi gerekirken, işe başlarken aldıkları maaş 2000-3000 TL arası.

Örnek 3: 657 ye tabi bir devlet memuru işe başlarken 900 TL ile 1500 TL arası maaş alırsa,

Örnek 4: İlköğretim bitirmiş asgari ücretlinin maaşı 630 TL olduğunu düşünürsek ve 25 yıl kamu hizmeti yapmadan da emekli olmaları mümkün değildir. Peki emekli olursa ne alır? Bir asgari ücretlinin 20 veya 25 yılın sonunda alacak olduğu emekli maaşı 700-800 TL dolayındadır. Peki performans şimdi bütün bu kamuyu yöneten ve yasa koyuculara değil de emeğiyle zar zor geçinenlere mi uygulanmalı?

Günümüzde üniversite eğitimi alanlar asgari ücretle çalışılmaya razıdırlar. Üniversiteye gitme şansı bulan genç de, bulamayan genç de, çalışan genç de, iş bulamayan genç de mutsuzsa gençlerin geleceğe güvenle bakamamalarının sorumlusu kimler? Gençlerin mutsuzluğu ülkenin mutsuzluğudur. Demem odur ki hem bilgiye hem emeğe saygı duyulması ve sahip çıkılması tek çıkar yolumuzdur.

            Bir milletvekili 9500 TL maaş + 2 yıl sonra emeklilik ve 2000 TL maaşla emekli olabiliyor. Acaba performans devleti yönetenlere mi, kamu hizmeti verenlere mi yoksa ki her ikisine de mi gereklidir? Dokunulmazlıkları da cabası.

Şimdi bu da nerden çıktı derseniz saygıdeğer okurlarım; Önümüzdeki Haziran ayında yapılacak olan genel seçimlerde milletin aslını vekâleten yönetecek olan vekil aday adaylarımızın partilere başvuru sayısından örneklenerek yola çıktım. Partilere vekillik aday adaylığı için başvuru sayısı 6000, vekil olabilecek kişilerin sayısı da 550 kişi. Neden bu kadar talep var vekilliğe diye düşündüğümüzde tablo açık değil mi sizce? Hangi meslek var ki işe başlar başlamaz 9500 TL maaş 2 yılda emeklilik 2000 TL maaş ile.                     

İşin doğrusu hepsi bir tarafa millet vekil aday adaylarına şahsım adına medeni cesaretlerinden ötürü teşekkür etmek gerek ben ülkemi daha iyi yönetirim düşüncesi bile erdemliliktir saygı ve sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR