Meslek Oldu Mesele Lisesi!!

Bende bir meslek lisesi mezunu olarak, bizlere yapılan hasızlığı sizlerle paylaşmak isterim.

Osym Kılavuzlarına bakıldığında meslek lisesi öğrencilerine siz yükseköğretim programlarını seçmeyin sizin üniversite gibi lüksünüz yok deniliyor. Bir öğrenci on iki, on üç yaşlarında ilgi, istek, yeteneklerini ve kendini tanıyamıyor. Ancak ailelerinin istekleri doğrultusunda kısa yoldan meslek sahibi olması ve altın bileziği koluna geçirilmesi düşüncesiyle meslek liselerine gönderiliyor. Ailelerin yönlendirilmeleriyle o meslek liselerine giden çocukların ""bazıları""  belli bir yaşa geldiği zaman kendi bilgi ve becerilerinin mesleki dallarda değilde başka tarafta olduğunu anlıyor ama iş işten geçmiş oluyor. O çocuğa istediği bölümde okuma hakkı vermediğiniz takdirde, bu defa aile ile çocuk karşı karşıya geliyor. Genç istemediği halde okuduğu o meslek dalında hayat biçimini zorla belirlemiş oluyor. Allahın bize bahşettiği ömrümüz boyunca o istemediğimiz mesleklerle uğraşmak ve çalışmak zorunda kalınıyor. Ama bazen ""ben bu mesleği yapmak istemiyorum arkadaş benim ilgi alanlarım farklı""diyebilen kişiler çıkıyor ama sonra da YÖK engeline takılıyor.

YÖK geçtiğimiz günlerde meslek lisesi mezunlarının belki de girebildikleri tek fakülte olan mesleki ve teknik eğitim fakültelerine çizgi çekerek, yeni teknoloji fakülteleri kurdu. Eskiden bu fakültelere girişte meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili olduğu için artı puan alarak girebildikleri tek fakülteydi. Zaten seçme sansı elinden alınan meslek liseli bu son kalesinide kaybetmiş duruma geldi. Bu demek oluyor ki siz istediğiniz fakülteye giremezsiniz çünkü siz meslek liselisiniz sizler üniversite için verilen yarışta geriden başlayacaksınız zaten alt yapı asgari seviyede verilmiş bunlar yetmezmiş gibi bide bu haksızlıklarla uğraş, istediğiniz fakülteye girerseniz puanınızı kesirim diye haykırıyor. Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz, kimselere ayrımcılık yapılamaz vicdanının sesi olan her kez bunu bilmesi gerekir. Bu nasıl bir tezattır elektronik okuyan ben üniversite kapısına geldiğimde sen elektronik mühendisliğini seçemezsin deniliyor. Elektroniğin temelini öğrenen ben ameleliğini yapan ben mühendis olan başkası. Neymiş ara eleman olacakmışız benim vasıflarım belki ara eleman niteliğinin çok çok üstünde benim hakkım bu değil belki binlerce insanın vebalı nasıl çıkar bilmiyorum.
Meslek liselerinde ders aralarında, okul çıkışlarında ya da derslerde konuşulanlar, öğrencilerin geleceklerinin daha da karardığı, içinden çıkılamayacak bir hal aldığı ve vurun abalıya misali olduğudur. Meslek liseleri artık mesleklikten çıkmış mesele lisesi olmuştur. Meslek liselilerin önü ha açıldı ha açılacak derken YÖK son sözünü söylüyor. Üniversite senin neyine; sen git ara eleman ol. Artık onu da bulabilirsen. Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR