Muharrem Ceylan

Muharrem Ceylan

Kuzey yıldızı 1

Samsun Anandolunun kuzeyinde antik çağdan beri insanlığın ilgisini çekmiş bir yerleşim merkezidir.Kızılırmak ve Yeşilırmak gibi önemli iki akarsuyun denizle buluştuğu en son noktadır.Şimdi size sorsam; Türkiye"nin en büyük iki delta ovası nerededir? Hiç şüphesiz keyifle birincisi Çarşamba ve Terme Ovalarının oluşturduğu Yeşilırmak Deltası, ikincisi Bafra ve Alaçam ovalarının belirlediği Kızılırmak Ovasıdırcümlelerini haykırırsınız.
Değerli dostlar; Güzel ilimiz Samsun Kuzey Anadolu"nun tartışılmaz yıldızıdır.Önümüzdeki süreçte bu olgu parlayarak devam edecektir. Yıllar önce bir yerel gazeteye yazdığım makalede ilimizin gelişip kalkınması için 37 ile özetleyebilceğimiz bir model önermiştim; 1) Tarım ve Tarımsal Sanayi. 2) Tekstil ve Konfeksiyon. 3) Turizm. Aslında bu üç sektör Türkiye"nin kalkınmasında ekonomimimizin kronik sorunu olanişsizliğin önlenmesinde lokomatif oluşturan iş kollarındandır. Yalnız bu üç önemli konu konu başlığına bugün bir ilave daha yapmak durumundayım. Sağlık.. Bu konuda Samsun gerekli altyapıyı bünyesinde saklamaktadır. OMÜ gibi uluslararası düzeyde kökleri olan kentimizin gurur abidelerinden modern bir Tıp Merkezimiz bulunkatadır.
Bildiğimiz gibi Bafra İkiztepe"de 35 yıldır arkeolojik kazılar yapılmaktadır.Bu kazı Karadeniz sahil bandında tektir. Kazılarda elde edilen bilimsel sonuçlara göre; Bölgede Tunç çağından beri, yani günümüzden 4500 yıl önceden beri sağlık en önemli üstünlüklerindendir. Samsun Arkeoloji Müzesinde sergilenen ameliyatlı kafatasları bunun en önemli kanıtıdır. Özellikle Antropologlar tarafından içlerinden birinde, kemik dokusundaki yenilenme ile ölçülen ameliyat sonrası 15-20 yıl yaşamış olması kaydadeğer tespitlerdendir.Kısacası Samsun asırlar öncesinden Kuzeyin parlayan yıldızıdır. Kalkınma ve gelişmesi için 3T+S ile formüle edebilceğimiz; 1) Tarım ve Tarımsal Sanayi. 2) Tekstil ve Konfeksiyon. 3) Turizm. 4) Sağlık sektörleri ile zirveleri zorlayacaktır.İleriki yazılarımda konuya daha detaylı girmek istiyorum. Sağlık ve mutluluk dileklerimle.
Not: Sn.AdnaN BAHADIR benden Denge Gazetesi"ne yazı yazmamı isteyerek, fikir ve düşüncelerimi siz değerli hemşerilerimle paylaşma fırsatı vermiştir.Kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Muharrem Ceylan Arşivi
SON YAZILAR