Kurban Allah'a Yaklaşmaktır!

Tüm İslam aleminin ve siz değerli okuyucularımızın mübarek kurban bayramını en içten dileklerimle kutlarım. İnşallah hep beraber, hep birlikte kazasız belasız nice bayramlara dilegiyle…
''Sizin kurbanlarınızın ne etleri, ne de kanları Allah'a ulaşır'' diyor. Yüce Allah Kuranı Kerim'inde ve kendisine ulaşacak olanı söylüyor. 'Allah'a ulaşacak olan sadece kalplerinizdeki takva duygusudur!' (Hac,37)
Demek ki akan kanın ötesinde bir şey var kurbanda. Etler ve kanlar gitmiyor yüce huzura huzura giden 'Takva' yani Allaha' bağlılık dileğimizdir.
Böylece müminler bir taraftan Allah'a karşı kulluk vazifelerini yerine getirirken, diğer taraftan da insanlara karşı mesuliyetlerini yerine getirmiş olurlar. insanlar arasında sevgi ve kardeşlik hisleri gelişir. Kin ve düşmanlık gibi müminleri birbirinden soğutan, uzaklaştıran duygular da kendiliğinden eriyip gider.Bu suretle kurban ibadeti, fakirlerin gıda ihtiyacını temin ederken, zengin fakir kaynaşması gibi sosyal dayanışmayı da sağlar.Bütün İslam aleminde aynı anda milyonlarca müslümanın kurban kesmesi ne kadar muhteşem bir olaydır.Demek ki, bunca insan Rabbinin tek bir emriyle harekete geçip, Onun kendilerinden istediklerini yerine getirmeye hazırdır.İşte bütün müminler ilahi rızaya erebilmek için, güçlerinin ve imkanlarının müsaade ettiği ölçüde birer kurban satın alarak Allah için keserler. Tabi kurbanı keserken onu Allah rızası için kestiğini unutmayacaksın. Televizyonlarda gördüğümüz kadarıyla insanlıktan nasibini almamış vatandaşlarımız o mübarek kurbanlara hayvandan daha beter bir yaklaşımla onlara nasıl davrandıklarını görüyoruz. Kurban bayramlarıyla ilgili dikkatimi çeken ufak bir hadise daha var. Kurban bayramlarında kasaplar işi bilmeyen bizlere yardım edip karşılığında para alıyor. Zaman kısıtlı olduğu için kurban edilecek hayvan sayısı çok olduğundan acele eden kasaplarımız daha hayvanın canı çıkmadan derisini yüzmeye başlıyor zamandan kazanırken hayvana eziyet olduğunun farkında değil ya da umurunda değil. Kurban itina gösterilen, ikramda bulunulan, nezaket, sevgi, saygı içerisinde bizim medeniyetimizin bir güzelliğidir.
Yazımı bitirmeden önce Haşmet Baba oğlunun bir yazısının son bölümünü sizlere hatırlatmak istiyorum. Arada sırada insanlığın binlerce yıllık geleneklerine bakmak ve düşünmek gerek. 'Neden?' diye... Çünkü bu büyük serüven ne üstünkörü bilgilerle ne de kör inançlarla anlaşılabilir. Ne yarı cahil eleştiriler ne samimi çıtkırıldımlıklar kavrayabilir bu serüvendeki hikmetleri...                                                                                 Unutmamalı ki, biz de gelip geçeceğiz. Oysa bu büyük serüven bizsiz sürecek."
Allah kestiğimiz kurbanları kabul etsin. İbadetlerimizi katında makbul eylesin. Saygılarımla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi
SON YAZILAR