KORKULACAK KUYRUK

Hemen şehrin kenarında elektriği olmayan bir mahallede geçiyor çocukluğumuz, bir kaç  kilometre ötede elektrikle  donanmış  mahallelerin ışıklarını seyrediyoruz.  Mahallemizde aydınlatma gaz lambaları  diğer adıyla kara lambalar ile yapılmakta. O kara lambanın camını, fitilini, gazını bulmak bile bazen sorun oluyordu. 

Yine gurbette ki babanın yokluğunda bir gece hazırlığı başlıyor fakat evde gaz yok. Büyük dedemizin yanına gönderiliyoruz , komşulardan olmayan gazın  onda olabileceği düşüncesiyle, aldığımız cevap “Bizde de gaz yok.”  O gece mum ışığında geçiyor, mum ışığı ile kara lamba  arasında büyük bir fark var. Mum ışığı kısıtlı alanı aydınlatırken, daha yükseğe asılan kara lamba daha büyük bir alanı aydınlattığı için güven veriyor insana. Mumsa daracık bir alanda insanın ruhunu karartıyor.  Kaç saat oturulacak o gece, en fazla 21:00’ da herkes yatmış olacak. 

Elektriksiz evlerin en büyük şansları kapılarında baktıkları hayvanları ile yazın bile yemek yapmakta kullanılan  sobaları idi .Doğal olarak tüp, yağ gibi ana maddeleri bulamamaktan dolayı  çok sıkıntı yaşamadılar. Şeker ve gaz  büyük bir sorundu bu mahalleler için. Fakat ülke genelinde bu tür malzemelerin eksiklikleri uzayıp giden kuyruklar mutlak suretle vardı.
Ekonomik kriz, ambargo ile birleşince halk zor günleri yaşadığı gibi günümüzde seçim malzemesi yapılan o kuyrukların bir üstün tarafı vardı. Oda zorluğa çatlak sesler çıksa da milletçe göğüs  gerilmesiydi.

Günümüzde yaşadığımız kuyruklar yok mu ?

Mesela en güncel kuyruk, bazı bölgelerde, belediyelerin ucuz meyve, sebze satış alanlarında oluşan kuyruklar . Burada oluşan kuyruk  ülkede bulunmayan bir malzemenin yokluğundan kaynaklanmamaktadır. Tamamen ekonomik nedenlerden kaynaklı olduğu gibi bir nevi protesto amaçlıydı. Malzemeyi aşırı yükselten nedenlere veya araçlara karşı bir duruş, yada desteklediği iktidarın bu eyleminde yanında olmaktı amaç, ucuzluk neden olarak biraz daha düşük kalmakta kuyruğun amacı konusunda. Sebze meyve her yerde var, isteyen istediği yerden alışverişini yapabilir.

Bir başka kuyruksa, oldukça küçük fakat konuya katkısı olması nedeniyle ilginç olan kuyruk. Batan  ekonomiden bahsedenlerin , ülkeyi kuran liderin adına yazıp 2500 TL ye sattıkları kitabı alabilme kuyruğu. Aynı grubun ,düşüncelerine ters olan iktidarın ,ekonomik olarak ülkede sorun yaşattığını söyleyenlerin, o kriz döneminde bir kitaba verdikleri para ile söylemlerinin çelişmesidir.

Yine sosyal yaşantı arasında ki uçurumu gösterme açısından oldukça yüksek değere satılan elektronik cihazları  alma kuyrukları ki bu son iki kuyrukta olanların ucuz malzeme satış kuyruklarına laf etmesi garabeti oluşturmaktadır.

Korkutan kuyruk ne olabilir ?

15 Temmuz gecesi bir askeri darbe görüntüsü ile başlayan olaylar da halkın bir bölümü sokaklarda askerleri ikna  etmek için merminin üzerine yürüyerek ,yapılan yanlışı  anlatmanın  mücadelesini verirken , bir başka bölüm ise askeri hareketin olmadığı illerde dahi  bankamatiklerin önünde oluşturdukları  kuyruklar ülke için büyük bir tehlikenin işaretçisi idi . Ülkenin her yerinde yaşanan, önce vatan değil de önce ben denen kuyruktur en tehlikeli olan kuyruklar.

Yarın başınız da devlet olmadığında o bankamatiklere kimsenin  koşamayacağını anlayamayan insanların oluşturdukları o kuyruk Irak'ta ülkesini savaşmadan güce teslim edenleri anımsattı.

Şimdi Venezuela'da seçilmiş bir yönetim varken, ülkenin petrolünü alacağız diye açık açık bağıranların safında olanları görünce nedense o akşamki kuyruklar göz önüne gelmektedir. 

Yanlış olan , bu olayların iç politikaya alet edilmesiydi. Daha düzgün bir davranış olurdu,  geçmişimizde çok ağır yokluklar yaşandı ama halk vatanı için bu yokluğa göğüs gerdi demek. Bu söylem birleştirici olurdu. Aylarca eski kuyrukları anlatarak politika üretmek , olumlu bir  adım olan meyve sebze olayında seçimini bu tanzim noktalarından yana kullananların oluşturduğu kuyruklar da saflaşmazdık.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Ocak Arşivi

ALGI

24 Kasım 2019 Pazar 10:30

TBMM

05 Ekim 2019 Cumartesi 11:50

KUKLA

31 Ağustos 2019 Cumartesi 12:42
SON YAZILAR