Yaşar Yeşilyurt

Yaşar Yeşilyurt

Kim yargılanabilir

Cumhurbaşkanı yargılanabilir mi? Bu haftanın en önemli olaylarından biri Ankara Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün, kapatılan Refah Partisi"nin (RP) “kayıp trilyon” davası nedeniyle yargılanması gerektiğine karar vermesiydi.

Karar şimdilerde tartışılıyor. Bu konuda iki farklı görüş ön plan çıkıyor. Bunlardan biri cumhurbaşkanının vatana ihanet dışında yargılanamayacağı, ikincisi de cumhurbaşkanının dokunulmazlığının olmadığı dolayısıyla da daha önceki eylemleriyle ilgili yargılanabileceğini cumhurbaşkanının dokunulmazlığının değil sorumsuzluğunun olduğu vurgulanıyor.

Aslına bakılırsa bu durumda her iki görüşün de kendine göre haklılık payı var. Sorunun kaynağı her şeyden önce Anayasada bu konuyla ilgili açık hükümlerin bulunmaması. Yani milletvekillerinin dokunulmazlığıyla ilgili her hangi bir suç durumunda neler yapılacağı açık ancak cumhurbaşkanı konusunda aynı açıklık söz konusu değil.

Elbette bir ülkede özellikle demokratik bir ülkede en altından en üsttekine kadar herkesin yargılanabilmesi, yargılamaya açık olması demokrasilerin açık bir özelliğidir. Hatta yargılayanlarında yargılamaya açık olmaları gerekir. Çünkü demokrasilerin özünde dokunulmazlıklar yoktur. Hiçbir kurumun bu anlamda dokunulmazlığı ayrıcalığı olamaz. Ancak bir ülkede farklı uygulamalar yaşandığında yargılama konusunda tereddüt ve güvensizlik başlar. Cumhurbaşkanı da yargılanabilir.

Ancak şu var ki cumhurbaşkanının yargılanması konusunda herkesin özellikle de yargının uzlaştığı bir kişi olmuş olsaydı aynı yargılama söz konusu olurmuydu. Doğrusu Türkiye"nin geçmiş tarihine baktığımda tereddütlerim var. Cumhurbaşkanı yargılanmalı ama yargılayanların da üzerinde herhangi bir şüphe olmaması adaletin tesisi için gereklidir. Yani karşılıklı bir sen yargılarsan bende yargılarım hesabıyla adalet yürütülmez. Kısacası yargılamanın arkasındaki gerçek niyetin adil bir yargılama mı yoksa bir tür cevap vermemi olduğunu anlamak gerekir.

Türkiye"de emekli askerlerin yargılanmasında bileyametleri koparanlar Cumhurbaşkanın yargılanması konusunda daha istekli görünüyorlar. Türkiye"de Cumhurbaşkanının yargılanabileceğini söyleyenler ki ben de yargılanabileceğini düşünenlerdenim aynı şekilde bir genelkurmay başkanında yargılanabileceğini aynı cesaretle söyleyebilirlerse işte o zaman KANT"ın iyi niyetinden söz edilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Yaşar Yeşilyurt Arşivi
SON YAZILAR