Karne Korkusu ve Aileye Düşen Sorumluluklar

KARNE KORKUSU VE AİLEYE DÜŞEN SORUMLULUKLAR

Okular kapanıyor. Öğrenciler bir senenin meyvesi olarak gördükleri karnelerini alacaklar. Karne günü bazı öğrenciler için mutluluk kaynağı olurken bazı öğrenciler için korku kaynağı olabilmektedir. Hatta istenmeyen bazı durumlara da (intihar, evden kaçma v.b.) neden olabilmektedir.

Karne korkusunu; öğrencinin karneyi aldıktan sonra nelerin olacağı konusundaki zihinsel tasarlaması olarak tanımlayabiliriz.

Özellikle sert ve baskıcı ailelerin çocukları zayıf karne korkusunu diğer ailelerin çocuklarına göre daha fazla yaşamaktadır. Evden kaçma, intihar gibi istenmeyen davranışlar bu ailelerin çocuklarında daha fazla görülebilmektedir.

KARNE NEYİN GÖSTERGESİNİR?

Karne aslında çocuğun başarısından ziyade derslerindeki bazı eksikliklerinin olduğunu göstermek için öğrenciye ve veliye verilen bir uyarı belgesidir. Çocuğun, ilgi, yetenek, zeka ve hayat okulundaki başarısının bir göstergesi değildir. Ünlü fizikçi Einstein"ı deli diye okuldan kovmamışlar mıydı?

Karne öğrenciye verildiği gibi aynı zamanda aileye de verilmektedir. Karne, ailenin bir senelik ana-babalığının nasıl olduğunu da göstermektedir. Aileler çocuklarının okul hayatında, onlara haçlık vererek, kitap, kalem, defter alarak onların üzerindeki sorumluluktan kurtulduklarını düşünmektedir. Bu doğru bir düşünce midir ?

Ailelerin en büyük sorumluluğu hayatı seven, insanları seven, sorumluluk almayı seven,başarının peşinde koşan kendini gerçekleştirme basamaklarını hızla çıkan bir çocuk yetiştirmektir. Bu da onun cebine sadece haçlık koymakla değil ona, onu sevdiğini hem sözle hem de davranışla göstermekle, ona güvenmekle, onunla sağlıklı iletişim kurmakla, onun kapasitesini kabul edip zorlamamakla olur. Onu o olduğu için sevmekle, onu o olduğunu kabul etmekle olur. O sizlerin zihninizde oluşturduğunuz kişi değildir. O bir bireydir o kendisidir. Aileler şunu asla unutmamalı zayıf karne zayıf ana babalığın da göstergesidir.

Aileler çocuklarının karne korkusunu yenmelerini sağlamak için, istenmeyen bazı davranışların oluşmaması için, şimdiki görünen başarısızlığın ileriki yıllarda başarıya dönüşebilmesi için en önemlisi de ana-baba karnesindeki zayıf notlarını kurtarabilmeleri için çocuklarına karne zamanı şu şekilde yaklaşmalıdırlar;

1. Çocuğunuzun karnesiyle ilgili duygularınızı,çocuğunuzun kişiliğini incitmeden net bir şekilde anlatın. Onun başarılı olabilmesi için onun arkasında olduğunuzu ona hissettirin.

2. Kesinlikle çocuğunuzu suçlayıp yargılamayın.

3. Ona kesinlikle tembel, tavuk, geri zekalı gibi isim, lakap takmayın.

4. Seni kaportacıya işçi olarak göndereceğim, okuldan alacağım gibi tehditler savurmayın.

5. Onu eleştirip, emirler vermeyin.

6. Çocuğunuzu arkadaşlarıyla, kardeşleriyle, komşularınızla kıyaslamayın. O herkesten farklı kendine benzeyen bir bireydir unutmayın.

7. Çocuğunuzu kesinlikle aşağılamayın hele arkadaşlarının yanında buna hiç kakışmayın. Onun kendine olan güven duygusunu zedelemiş olursunuz.

8. Çocuğunuza devamlı cezalandırma, bağırma gibi davranışlarla yaklaşmayın.

9. Çocuğun kendi karnesiyle ilgili anlattıklarını dinleyin. Onun düşüncelerine önem verin.

10. Her ana-babanın çocuklarıyla ilgili bazı beklentileri vardır. Bunları onunla konuşun.

11. Çocuğunuzun karnesi zayıf olabilir. Ona açık bir kapı bırakın, kendini affettirebilmesi için bir yol gösterin.

12. Çocuğunuzun ders başarısızlığının giderilebilmesi için beraber çözüm yolları arayın.

13. Çocuğunuzun zayıfı var diye ona yaz tatilini zehir etmeyin, dinlenmesine fırsat verin. Ancak eksikliklerini gidermek için onunla beraber uygun bir plan yapın ve bunu uygulayın.

14. Çocuğunuza karnesinin iyide olsa kötüde olsa sizin onu seveceğinizi ve onun arkasında olduğunuzu ona hissettirin.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Eyüp Ercan"ın aile-çocuk konusundaki önemli ve bir o kadarda geleceğimizi etkileyecek olan bir teşhisiyle yazıma son vermek istiyorum ; “Çocuktan başarı beklerken onun kapasitesini de bilmek gerekir. Yersiz kıyaslamalar olumsuz sonuçlar doğurabilir. Her karne döneminde başarısızlık sorunu nedeniyle psikiyatriste başvuran öğrenci sayısı artmaktadır. Bu çocukların başarısızlık nedenleri araştırıldığında ailedeki iletişim bozukluklar, ana-babanın çocuğun kapasitesinin üstünde beklentilere sahip olması ve psikiyatrik rahatsızlıklar ön plana çıkıyor.”

 

BU HAFTA BU KİTABI OKUYORUZ

Özgüven Kazanma Yolları / Dale Carnegie / GOA BASIM YAYIN

Modası geçmiş bir öğreti değil bu. İşadamları ve meslek erbabına hem özel hem de topluluk önünde konuşmalarında yardım etmek için yoğunlaştırılmış ve tümüyle denenmiş bir çalışma. Uygulanabilir ve son derece pratik.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR