Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Karaciğer yağlanması

Özellikle diyabetli ve obez bireylerde rastlanan bir rahatsızlık olan karaciğer yağlanması son zamanlarda bir hayli yaygınlaştı, çok sayıda kişi ‘bende de karaciğer yağlanması var, doktorum özellikle bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmam gerektiğini söyledi.’ cümlesini sıklıkla kurar oldu. Peki nedir bu yaşam tarzı değişiklikleri, karaciğer yağlanması nasıl geçer? Endişelenmeyin, tüm sorularınızın cevabı birkaç satır aşağıda, keyifli okumalar.
Karaciğer vücutta gıda ve atık maddeleri işleyen ana ve en büyük organdır. Çok fazla alkol tüketmek, fazla besin alımı, fazla basit şeker tüketmek, hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak gibi pek çok faktör yüzünden karaciğer; fazlalık enerjilerin bir kısmını yağa dönüştürerek karaciğer hücrelerinde depolar. Karaciğerdeki yağ oranının %5-10’u geçmesiyle karaciğer yağlanması oluşur ve bu; çok çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir.
Eğer kilo fazlalığınız varsa ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasına sahipseniz kilo vermek iyileşmeniz için en kritik basamak olabilir.
Vücut ağırlığındaki %3-5’lik bir kayıp karaciğerdeki yağ birikiminin azalmasında etkilidir. Ayrıca %7-10’luk bir kilo kaybı yağlanmanın getireceği iltihaplanma, fibroz, yara izi gibi diğer semptomlarda iyileşmeler yaşanmasına büyük katkı sağlar.
Kilo vermek ve onu korumanın en iyi yolu zaman içinde hedefinize doğru küçük adımlar atmaktır, aşırı kalori kısıtlı diyetler yerine daha sürdürülebilir olanları tercih edin, bunun için bir diyetisyene başvurmanız süreçte size büyük kolaylık sağlayacaktır. Kilo vermeyi gözünüzde büyütmeyin, örnekle açıklamamız gerekirse 90 kg’lık bir birey 5 kilo verdiğinde bile karaciğer yağlanmasının azalması için çok büyük bir adım atmış olacaktır.
Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması genellikle hareketsizlikle doğrudan ilişkilidir, pasif bir yaşam aynı zamanda kalp hastalıkları, tip-2 diyabet, obezite dahil olmak üzere yağlanmayla ilişkili diğer koşulların ortaya çıkmasına da zemin hazırlar.
Haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirin. Bunu hafta bazında incelersek haftada 5 gün, günde 30 dakikaegzersiz demektir, yani aslında egzersiz yapmak için gözünüzde büyüteceğiniz zamanlar ayırmanıza gerek yok, ayrıca mutlaka spor salonuna gitmeniz ya da fitness yapmanız gerekmez, tempolu şekilde yürümek bile aktif kalmak için güzel bir egzersiz olabilir.
Bunlara ek olarak aerobik egzersiz de karaciğerinizdeki yağ miktarını azaltabilir. Ağırlık kaldırma gibi direnç veya kuvvet antrenmanı egzersizleri de yağlı karaciğer hastalığını iyileştirebilir. Haftanın en az 5 günü 30-60 dakika orta- yüksek seviyeli aerobik egzersizi veya haftada 3 gün orta- yüksek seviyeli kuvvet antrenmanı yapmayı hedefleyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR