KALSİYUM NEDİR?

Kalsiyum, insanlar dahil tüm canlıların ihtiyaç duyduğu bir besindir. Vücudun en yaygın mineralidir ve kemik sağlığı için gereklidir. Kalsiyum mineralinin simgesi ‘’Ca’’dır. Kalsiyum vücutta en bol bulunan mineraldir ve birçok önemli görevi yerine getirir. Vücut, kemik sağlığı, kalp ve kas fonksiyonu ve sinir sistemi sinyalleri için kalsiyuma ihtiyaç duyar. Vücutta gerçekleşen metabolik aktivitelerin çoğu, bir koenzim olarak kalsiyuma ihtiyaç duyar. Kalsiyum, kemik formu ve fonksiyonunun gelişimi ve korunması için gerekli olduğundan sıklıkla iskelet sistemi ile ilişkilidir. Vücuttaki kalsiyumun yüzde doksan dokuzu, kalsiyum deposu görevi gören ve ihtiyaç duyulduğunda daha fazla mineral salan kemiklerde depolanmaktadır. 
Vücut kendi kendine kalsiyum üretemediği için ihtiyaç duyulan kalsiyum besinler yoluyla alınmalıdır. Süt ürünleri, yeşil sebzeler ve tahıllar gibi zenginleştirilmiş öğünlerin tümü iyi kalsiyum kaynakları arasında yer alır. Kalsiyum aynı zamanda bir besin takviyesi olarak da alınabilir. D vitamini gastrointestinal sistemden kalsiyum emilimine yardımcı olduğundan dolayı, sağlığı korumak için her iki elementten de vücuda yeterli miktarda almak çok önemlidir.
Kemik sağlığını destekler: Kalsiyum vücut tarafından kemik oluşturulması, kemik kaybının önlenmesi ve geciktirilmesi için gerekli bir mineraldir. Bu, özellikle kemik kaybı riski yüksek olan kişiler için çok önemlidir. Osteoporoz, kemiklerin gözenekli ve zayıf hale geldiği bir kemik hastalığıdır. Kemik kırıklarıyla bağlantılıdır. Bazı araştırmalarda, kalsiyum takviyelerinin belirli kırıklara karşı önleyici bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur.
Kolon kanserini önlemeye yardımcı olur: Bir çalışma, kalsiyum takviyesinin kolon kanseri gelişimi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma, kansere yol açabilen iyi huylu büyümeler olan adenomatöz poliplere odaklanmıştır. Araştırmacılara göre kalsiyum takviyesi, bu poliplere karşı orta derecede korumaya katkıda bulunabilir. Günde 1.250 mg'lık daha yüksek kalsiyum dozlarının incelendiği bir çalışmada, daha büyük dozlarla, sonuçlar bazı kolon tümörlerinde %35'lik bir azalma olduğunu göstermiştir. Bu da, tüketilen kalsiyum miktarının yanı sıra onu tüketen popülasyonun, kalsiyumun kolon sağlığı için sağlayabileceği koruma düzeyini etkilediği anlamına gelebilir.
Kilo kontrolüne yardımcı olur: Çeşitli çalışmalarda yüksek kalsiyum tüketimi, vücut ağırlığındaki azalma ile ilişkilendirilmiştir. Kalorisi kısıtlı bir diyetin parçası olarak düşük yağlı kalsiyum açısından zengin yiyecekler yemenin obeziteyi önlemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ayrıca obez kişilerin kilo vermesine yardımcı olabilir. Kas kasılmalarının kontrolüne yardımcı olur: Kalsiyum, kas kasılmalarını kontrol etmeye yardımcı olmak için magnezyum ile etkileşime girer. Sinirler kaslar tarafından aktive edildiğinde kalsiyum salınır. Kalsiyum, kaslardaki proteinlere bağlanarak kasların kasılmasına neden olur. Magnezyum, kalsiyumu bloke ederek kasların rahatlamasına yardımcı olur. Kalsiyum dışarı itildiğinde kas gevşer. Bu, kas fonksiyonu için kritik bir adımdır.
Diş sağlığını iyileştirir: Kalsiyum, sağlıklı çene kemikleri ve dişlerin gelişimi ve bakımı için gereklidir. Dişleri yerinde tutmaya yardımcı olur ve çocuklukta dişleri güçlendirmek için fosfor ile etkileşime girer. Kalsiyum, dişleri çürüklere ve kötü ağız sağlığına yol açabilecek mikroplardan ve tartardan korumaya yardımcı olan diş minesinin bir bileşenini oluşturmaktadır. Kalp sağlığını destekler: Çoğu insan kalsiyumun kalp sağlığı için önemli olduğunu düşünmez, ancak kalbin kalsiyuma ihtiyacı bulunmaktadır. Kalsiyum, vücuttaki kanın kasılması ve pompalanması sürecinde yer alır. Vücuda yeterli düzeyde kalsiyum almak, kalp kasının kasılmasına ve gevşemesine yardımcı olur. Kalsiyum ayrıca arter basıncının korunmasını destekler ve sağlıklı bir kan basıncının korunmasına katkıda bulunur.
Vücuttaki pH seviyelerini dengeler: Kalsiyum, asidik maddeleri nötralize ederek vücudun asit ve alkali dengesini kontrol altında tutmada rol oynar. Gazlı içecekler, tatlılar ve çok sayıda işlenmiş gıda tüketildiğinde vücut asitli yiyecekleri tüketir. Asitlik, optimal beslenme emilimini önleyerek sağlığı olumsuz etkiler. Vücuttaki asidik ortamı korumak, uzun vadede sağlık risklerini artırır, bu nedenle vücutta alkali bir ortam sağlamak çok önemlidir.
Hamilelikte anne sütünü güçlendirir ve bebeğin gelişimine yardımcı olur: Hamileyken gelişmekte olan bebeğin güçlü kemik ve diş gelişimi için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyum ayrıca çocuklarda sağlıklı bir kalp, sinirler ve kasların yanı sıra normal bir kalp ritmi ve kan pıhtılaşma yeteneğinin gelişmesinde rol oynar. Bebeğin hızla büyüdüğü ve kalsiyum ihtiyacının en yüksek olduğu hamileliğin son üç ayında diyete yeterli kalsiyumu almak özellikle önemlidir.
Bununla birlikte hipertansiyon ve preeklampsi, kalsiyum ile azaltılabilir. Hamilelik döneminde  diyetlerden yeterli miktarda kalsiyum alınmadığında, bebek annenin kemiklerinden kalsiyum alır ve bu durum sağlığa zarar verebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR