İnternet Paranoyası

İnsanlık tarihinin en önemli ve devam eden mücadelesi özgürlüktür. Özellikle günümüz liberal gençlerin çoğalmasıyla bu kelimenin önemi ve anlamı daha da arttı. Son günlerde ifade özgürlüğü adı altında birçok eyleme şahit oluyoruz. Referandum sonrası tüm değişikliklere “ifade özgürlüğü” kalkanı ile tepki verildi. Geliştirilen bu savunma mekanizması sonucunda kişiye odaklı yorum yapılıyor ve objektif bakış açısından uzak kalınıyor. Peki,  günümüz iktidarın getirmiş olduğu kısıtlamalara tepkiler nasıl? Yapılanlara karşı yorumlar genelde kişi odaklı olduğundan faydalı, bakış açımızı değiştirecek bir şey bulamıyoruz. Hazırlanan tasarı müspet dahi olsa çürütmeye başvurmak vazgeçilmez eylem. Siyasi kimliğimizden ayrılıp konuşanı tarafsız dinlemeyi başarmamız gerek.
Sigara kısıtlaması, alkol kısıtlaması derken şimdi konu “internet” özellikle gençlerin dikkatini çeken bu durumun içeriğini herkes az çok biliyordur. Paket uygulaması getiriliyor ve böylece güvenli ortam sağlanıyor. Bu açıdan bakıldığında karşı çıkılacak bir durum yok. Bu şekilde sunumu yapıldı ve konuşuldu ama sorun şurada; bu güvenlik amaçlı bir uygulama madem, neden insanlar sokaklarda karşı tutum sergiliyor? Seslerin böylesine yükselmesinde 2 amaç vardır; kişi odaklı bakış açısıyla söylenen her şeye karşı durmak ya da bilinmeyen bir şeylerin farkında olanların sesi yankılanıyordur.Sanmıyorum ki çoğunluğun bir şeyler bilerek orada bulunduğunu, açılan pankartlar bunun kanıtıdır. Ancak bu tutum bir kez daha düşünmemiz gerektiğinin habercisi.
Bu uygulama güvenlik etiketiyle insanların belli bilgililere ulaşılması engelleniyor olabilir mi? diye düşündüm ve inceledim. Çünkü “standart paket adı altındaki pakette bile her siteye giriş serbest olmayacak,serbest olmayan bu girişim sonunda suç işlenmiş olunacak.” Şeklindeki açıklamalar benimde kafamı karıştırmıştı. Ancak ayetlerin saptırılarak günümüze uyarlanması gibi açıklamalarında saptırıldığını fark etmemek mümkün değil. Söz konusu hizmetin ücretsiz olması şüphe odağına çekiyordur insanları mantıklı bir bakış açısı elbet ama gözden kaçıranlara hatırlatmak istiyorum,Güvenli internet tüketici hakkı olarak geçiyor. Bu hakkı da devletin sunması gerekiyor.Anlaşılması bu kadar kolay bir konu yıkıcı eleştirilerle saptırılmaya çalışılıyor. Şu demokrasinin ülkemizde uygulanmasında ciddi hata var;kıyafetlere dahi müdahil olarak, kişiye nasıl giyineceğini söylemeye cürret eden adamlara alkış, yaş sınırı içinde filtreli internet uygulaması getirenlere yıkıcı bombardıman! Nasıl bir özgürlük anlayışıdır bu? Son olarak;
Yasakçı etiketini kılıç olarak ele alıp paranoyaların sunumunu yapmak yerine, bilgiyi kılıç edinip gerçek düşmanlara yönelmek her zaman daha iyi sonuç verir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şeyma Taş Arşivi
SON YAZILAR