Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Hindiba kahvesi

Kahve, su ve çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecektir. Yıllık kahve tüketiminin 400 milyar fincan olduğu tahmin ediliyor ve insan nüfusunun %40'ı tarafından içiliyor. Popülerliği benzersiz aroması ve uyarıcı özellikleriyle ilişkili ve özellikleri ve kafein içeriği nedeniyle herkes kahve tüketemiyor. Gıda endüstrisi bir dizi kahve yerine geçen ürünler (bazen tahıl kahvesi olarak da adlandırılır) sunmaya başladı. Bunlar genellikle kavrulmuş hindiba, tahıl ve pancarın yanı sıra enginar gibi diğer yeni bileşenlerden üretiliyor ve böylece kahve yerine kullanılan sağlıklı yaşam ürünleri olarak giderek daha popüler hale geliyor.
Hindiba ise dünya çapında köklerden kahve yerine kullanılan değerli bir sebze ürünüdür. Son yıllarda, kahve ikameleri, alışılagelmiş kahve demlemelerine popüler bir alternatif haline gelmiştir. Bu eğilim, kafein eksikliğinden, zengin biyoaktif bileşimden ve spesifik duyusal özelliklerinden kaynaklanmaktadır.
Hindiba, karahindiba familyasından çiçekli bir bitkidir. Sert, tüylü bir sapı, açık mor çiçekleri ve salatalarda yaygın olarak kullanılan yapraklarıyla karakterize edilir. Hindiba kahvesi, hindiba bitkisinin köklerinin kavrulması, öğütülmesi ve demlenmesiyle yapılır. Tadı kahveye benzer, genellikle hafif toprağımsı ve cevizli olarak tanımlanan bir tada sahiptir. Tek başına veya lezzetini tamamlamak için kahveye karıştırılarak kullanılır.
Hindiba kahvesinin tarihi tam olarak belli olmasa da, 1800'lü yıllarda Fransa'da kahve kıtlığı sırasında ortaya çıktığı düşünülüyor. Kahve çekirdeğinin yerini alacak bir alternatif arayan ya da kahve çekirdeklerinin stoğunu uzatmak isteyen insanlar, kahvelerinin tadını çıkarmak için hindiba köklerini kahvelerine karıştırmaya başladı. Yıllar sonra iç savaş sırasında, birliğin deniz ablukalarının limanlarından birini kesmesinin ardından şehir kahve sıkıntısı yaşadığında New Orleans'ta da popüler hale geldi. Günümüzde hindiba kahvesi hala dünyanın birçok yerinde bulunarak sıklıkla normal kahveye kafeinsiz bir alternatif olarak kullanılmaktadır.
Yapraklı bitkinin neredeyse yüzde 70'i bir oligosakkarit olan inülinden oluşur. İnülin lifi, muz, buğday ve kuşkonmaz gibi pek çok gıdada doğal olarak bulunsa da hindiba kökünün yüksek inülin konsantrasyonu, onu paketlenmiş gıdalarda lifi artırmak isteyen üreticiler arasında favori haline getiriyor.
Kurabiyelerin, keklerin ve granola barların nasıl bir fincan çiğ sebzeden daha fazla diyet lifi içerebileceğini hiç merak ettiniz mi?Cevap hindiba köküdür. Lif açısından zengin bir beslenmenin bilinen pek çok avantajı nedeniyle, gıda üreticileri ürünlerinin lif içeriğini artırmak ve dolayısıyla söz konusu ürünlerin algılanan sağlık yararlarını artırmak için popüler kökü paketlenmiş gıdalara eklemeye başladı. Ayrıca beyin sağlığına bağlı iki besin maddesi olan manganez ve B6 vitamini de içerir.
Hindiba kökü, sindirim sağlığınızın çeşitli yönlerini iyileştirebilecek iyi bir lif kaynağıdır. Örneğin, sağlık ve hastalıkla güçlü bir şekilde bağlantılı olduğuna inanılan bağırsak mikrobiyomunuzun sağlığını destekleyebilir. Bunun nedeni hindiba kökünün bağırsakta faydalı bakterilerin büyümesini destekleyen bir tür prebiyotik olan inülin lifi içermesidir.
Araştırmalar ayrıca hindibanın bağırsak fonksiyonlarını iyileştirebileceğini ve kabızlığı azaltabileceğini gösteriyor. 2017 yılında yapılan bir çalışmada kabızlığı olan 44 kişinin 4 hafta boyunca hindiba inülin takviyesi alması sağlandı. Plaseboyla karşılaştırıldığında dışkı sıklığını ve yumuşaklığını arttırdığı, böylece kabızlığı iyileştirdiği bulundu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR