HİCRİ YILBAŞI: MUHARRREM VE AŞURA

Ne yazayım diye çok düşündüm. Bugün… Çok konular var yazılacak… Ama yine Muharrem ayı ağır bastı.

Dünya Çocuklar Günü var… İsrail kasabı Filistin ve Gazze'de özellikle çocukları öldürmeye azmetti. Bu konuda ateşkesin ne alma geldiğini de tartışmamız hayırlı olacaktı. Ama biz yine de Muharreme ağırlık vermek istedik. Sevgili dostları geçen yıl da… evvelki yıl da… dilimin döndüğü kadar yen fikirlere ağırlık verdim. Hiçbir tepki de almadım… etki de hiç görmedim. Ama ben yinede yazmak istedim. Kardeşler, Muharrem ayının kutsallığı, Aşure gününün kutsallığı… Aşure çorbasının kutsalığı konusunda çok şeyler söyledik; yine de söyleyeceğiz. Sevgili okuyucu dostlar, Bu kutsallıklar hiç anlatılanlarla ilgili değildir. Bana inanaın ne olur! İnanamasanız da biraz düşünün. Bu anlatılanlara tepki verin… Feryat edin. Muharrem ayı, dinimizce çok önemli yere sahiptir. Ama Haram Aylar kapsamında önemli yeri vardır. Haram demek.., dokunulmazlık demek. İnsanların birbirine dokundurmaması bayramı demek...  insanların birbirine elleriyle dokundurmaması demek… dilleriyle dokundurmaması demek… İnsanların birbirini Allah için sevmesi demek… İnsanların birbirleriyle bayram etmesi demek… Ülke çapında barış günleri… İslam ülkeleri çapında barış günleri… barış eylemleri…. Etkinlikleri düzenlemek demektir. İslam'a göre… Kur'ana göre bu ayların toplamı dört aydır. İkisi hacc mevsimi için Zilaka'de ve Zilhicce ayları. Birisi hicri yılbaşını kutlamak için Muharrem ayı… öteki de Ramazan'ın içinde olduğu Üç Aylar'ın başı Recep Ayıdır. Kardeşlerim, Muharrem ayının hicri yılbaşını kutlamanın ötesinde hiçbir anlamı yoktur. Şimdi iu sıralayacağım günlerle Muharrem ayının hiçbir ilgisi yoktur:
· Yerlerin ve göklerin yaratılması,
· Hz. Âdem'in tövbesinin kabûl edilmiştir.
· Hz. Nuh'un gemisi Cudi Dağının üzerine demirlemiştir.
· Hz. Yûnus'un balığın karnından çıkması,
· Hz. İbrahim (a.s.)'in dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması
· Hz. İdris'in göğe çıkarılması,
· Hz. Süleyman (a.s.)'a saltanat verilmesi,
· Hz. Yakub'un oğlu Hz. Yusuf'a kavuşması, gözlerinin görmeye başlaması, Hz. Yusuf'un kuyudan çıkması
· Hz. Eyyûb'un hastalıktan kurtulması,
· Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i geçmesi ve Firavun ordusu ile birlikte helak olması,
· Hz. İsâ'nın doğumu ve ölümden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması Aşure günü oldu.
· Hz. Musa (a.s.)'nın Firavun'un şerrinden kurtulması
· Hz. Hüseyin (r.a.)'in şehid edilmesi
· Kıyâmetin kopması da Aşûre günü olacaktır.
· Hz. Aişe'nin belirttiğine göre, Kabe'nin örtüsü daha önceleri Aşura gününde değiştirilirdi.

Hiçbirisinin Muharrem ayı ile ilgisi yoktur. Bunların Aşura günü oluştuğunu söylemek tamamen yalandır. işi basite almaktır. Neye yarar bugünlerin tekrarlanması?

Hele şu uydurma hadislere bakın:

Aşure günü oruç tutanın, bir yıllık günahları affolur. (Hadis-i Şerif )

Aşurenin faziletinden faydalanın! Bu mübarek günde oruç tutan, melekler, peygamberler, şehidler ve salihlerin ibâdetleri kadar sevaba kavuşur. (Hadis-i Şerif )

Yalnız Aşure günü oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya bir gün sonrası ile tutmalıdır!

2- Akrabayı ziyaret edip, hediye ile veya çeşitli yardım ile gönüllerini alınmalıdır. Sıla-i rahmi terk eden, Aşure günü akrabasını ziyaret ederse, Yahya ve İsa'nın sevabı kadar ecre kavuşur. (Hadis-i Şerif )
3- İlim öğrenmeli;Aşure günü, ilim öğrenilen veya Allahı zikredilen bir yerde, biraz oturan, cennete girer. (Hadis-i Şerif )

4- Sadaka vermek sünnettir, ibâdettir.

Aşure günü, zerre kadar sadaka veren kimse, Uhud dağı kadar sevaba kavuşur.(Hadis-i Şerif )

5- Çok selam vermeli. Aşure günü, on Müslümana selam veren, bütün Müslümanlara selam vermiş gibi sevaba kavuşur. (Hadis-i Şerif )
6- Çoluk çocuğunu sevindirmeli. Aşure günü, aile efradının nafakasını geniş tutanın, bütün yıl nafakası geniş olur. (Hadis-i Şerif )

7- Gusletmeli

Aşure günü gusleden mümin, günahlardan temizlenir. (Hadis-i Şerif )

8 - O gün, eve ufak-tefek erzak alınmalı, alınırsa bir sene boyunca evde bereket olur.
9- Dua Okunmalı, 10 defa şu duâ okunur: "Sübhânallâhi mil'el mîzân. Ve müntehel-ılmi ve mebleğar-rızâ ve zinetel-arş…' Tamamı bomboş!Prof Dr İbrahim Kâti Dönmez: “Âşûrâ gününde ve Muharrem ayında olduğu söylenenler, bu riayetlerle de son bulmamaktadır. Bunların yanında çok daha başka ve çok daha önemli olayların gerçekleştiği de söylenmiştir. Arşın, levhi mahfuz'un, kalem'in, meleküt'ün yağmurun, dağların, yerin, semavatın…gibi daha birçok olayın gerçekleştiğine inanılan Âşûrâ günü, önemini daha uzun süre devam ettirecektir.” Tamamen uydurma! Prof Dr Yusuf Şevki Yavuz'un “Hz. Âişe ve Hz. Abdullah b. Ömer'den naklen aktarımlarının da aslı yoktur. Hiçbirisi hicri yılbaşından söz etmemektedir. Ama 31 Aralık'ta laik insanların medyasının düzenlediği piyangolu… Rerstorantlı… dansözlü etkinliklerine katılacaklardır. Yerimiz çok dar! Söyleyeceklerimiz çok fazla! Şunu da söyleyeyim: Oruç tutmak çok güzel; ama ondan önce aşura çorbasıyla Müslümanların hicri yılbaşı kutlaması olarak ıftar yapmaları her şeye değer. Sayın ilahiyatçı TGRT'ci Osman Ünlü Hocanın aşura toplanmalarının bidatı da çok çok hatalı. Muharrem Ayı hicri yılbaşınız mübarek olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Salih Parlak Arşivi
SON YAZILAR