HAVZA MAARİFTE İDİM...

Bir hafta tatil yaptım.Havza ilçemiz kaplıcaları ile meşhurdur.İnsanoğlu bazen burnunun ucundaki güzelliklerin,nimetin farkında olamıyor.Dünyanın hay huyu ile uğraşmaktan,birbirimizle didişmekten Allah'ın vermiş olduğu nimetlerin –maalesef-pek azından yararlanıyoruz.
Havza ,Samsun Ankara yolu üzerinde” hem karayolu,hem demiryolu bağlantısı olan “80/90 km lik mesafede bir ilçemiz.Sadece kaplıcaları ile değil,Milli mücadele sırasında Kongreler sürecinin mihenk taşı sayılır.Yolu düşen mutlaka  Atatürk'ün konakladığı evi gezmelidir.O evde ,Kurtuluş mücadelesinin yenilmez ruhunu içine çekmelidir.Havza'nın daha pek çok gezilecek görülecek yerleri vardır elbet.
20/30 yıldır aralıklarla Havza'ya gider gelirim.Ailecek kaplıcaların müdavimi sayılırız.Arkadaşlarım , kadim dostlarım var..Şu gerçek ki son 15 yılda Havza müthiş gelişme kaydetmiş.İlk bakışta sosyal gelişim ve değişim göze çarpıyor.Kentleşme olgusu gerçekleşmiş gibi.Cadde ve sokaklar pırıl pırıl.Kevser Camii ve meydanı ayrı bir ihtişam.Havza,o eski kasabamsı görüntüsünden uzaklaşmış. İçme suyu ,altyapı sorunları Eski MHP'li Başkan Tuncer Keskin döneminde halledilmiş.Sonraki dönem Havza üzerine koyarak gelişmiş ve değişmiş buldum.Ulaşım güvenlikli halle getirilmiş.Yollar mükemmel.Sakin.Havza'ya gelen için konaklama sorunu yok.Cebinize göre Yıldızı bol otel de var,ucuz pansiyon da.Pansiyonlar eski dönemin “Han”tiplerinden hallice.Daracık merdivenli...Basık loş kokulu odaları..Ortak kullanım mekanları denetimsiz olduğu anlaşılıyor..
Ben ,Maarif otelde kaldım.A'dan Z'ye yenilenmiş.Ticari rekabet böyle bir şey!Ancere fark ını hissettirmiş.Maarif'i hizmet ve imkan bakımından eskisinden çok farklı buldum.Sadece boya badana,yatak çarşaf,baza karyola değil,yönetim anlayışı ve hizmet sunumu da çok değişmiş.
Gördüklerim var.Görmek istediklerim..
Gecelik otel fiyatı “herşey dahil”makul düzeyde sayılır.Gerçi,orta gelir grupları için “üç gecelik “ konaklama pahalı gelebilir.Ama, işin içine sağlık girince gerisi teferruat kalır.Bizim,Devlet baba (SGK) vatandaşın  “bilmem nesine takılan çubuğun” tüm masrafını karşılar;ama,şifa bulacağı kaplıca parasına yan dönüp bakmaz!.Neyse.
Gördüklerimden bahsedelim.Maarif'in üç öğün yemekleri nefisti.Hergün ,her öğün bir başka lezzet tattırdı Alaattin Ceylan usta.Takdir ve teşekkürleri hak ediyor.Elinin  lezzeti,yemeklerin tadı/tuzu, çeşnisi mükemmeldi.Servisimizi yapan Serkan Tok'a ayrı bir parantez açmalıyım.Güleç yüzlü delikanlı,sanki konuklara aile ortamında servis yapan ev sahibi gibi.Resmi kıyafeten , resmiyetten hoşlanmadığını anladım.40 yıllık dostum arkadaşım, eski Müdür Süleyman Canpolat'ın yerine , getirilen  Sedat Horoz 'la tanıştık.Bizimle ilgilenmesi,hal hatır sorması,müşteri memnuniyetini araştırması ilginç geldi bana.Hoşumuza gitti.Öyle odasına kapanan,makamında ayak uzatıp keyif çatan yöneticilerden değil.Belli ki “Devlet umuru” görmüş..Güven veren bir kişilik. Her halde emniyetten gelmesinin etkisi var.Resepsiyonda sizi ilk karşılayan Aslan Severdir.Sert görünümü altında insani yaklaşımı var.Bilgi verirken buyurgan tavrı yok.Minnetsiz değil, sorumlu,gelenleri ikna edici yeteneği var.
Göremediklerime gelince: Hergün iki ulusal gazetenin girdiği oturma salonunda “yerel gazete” lerden bir tekine rastlamadım.Başta Denge'nin  ve diğer yerel gazetelerin  konuklara tanıtılmasının yararı olur, diye düşünüyorum.Ayrıca,Havza'nın kendi yerel gazetesi mutlaka vardır.Hem İlçe'nin hem Maarifi'in tanıtımı için neden yararlanılmaz?
Maarif'in “Şark “köşesinde ,Havza'nın otantik ,el emeği,göz nuru ürünlerin sergilendiği bir standı görmek isterdim.Havza hatırası ürünleri,doğa zenginlikleri,yerel kültür değerleri , Maarif'te  konaklamış yerli yabancı ünlülerin yer aldığı bir köşenin ,tanıtım için iyi bir fırsat olurdu.
Bizim turizm acentası/ Tur operatörlerine şaşıyorum.Havza'ya, günü birlik tur gezileri ,trenle nostalji seferleri neden düzenlemezler.Haldır huldur Güney'e, Ege'ye insan taşır dururlar. Göz önünde bulunan Havza'yı akıl etmezler.Orta yaş ve üzeri için Havza kaplıcaları bulunmaz nimetir..
Göremediğim bir başka şey .İnternet.Toplantı salonunun bir köşesine yerleştirilebilir.Diyecekler ki cep telefonlarına internet bağlantısı yapılabiliyor.İyi de ,o telefonun  parasıyla Maarifte kaç gece kalınabilir,hiç düşündünüz mü?Yönetimim müşteri profilini dikkate alması gerekir.
Son söz .Maarifte çalışanlar “erkek egemen “ağırlıklı. Türkiye nüfusunun yarısı kadın.İş hayatında cinsiyet ayrımı kalktı diye bilinir.Resepsiyonda bir Bayan görevlinin bulunması ,aile ortamını  daha güzelleştirir.Malum ,kadın eli deymeyen iş yarım ve eksik olur.
Maarifciler!Hepinize kucak dolusu teşekkürler.Sayenizde dinçleştim.Zihinsel huzura  kavuşmamda çok yardımcı oldunuz.İyi ki varsınız.Umarım hep böyle kalırsınız...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR