Hangi Besinler Beyin’e İyi Gelir

Bu yazımızda beyne iyi gelen besinlerden bahsetmek istiyorum. Beyin hücrelerinin yaşlılıkla beraber ölmeye dolayısıyla da azalmaya başladığı bir gerçektir. Ancak tıp uzmanları bazı besinler sayesinde beyin hücrelerinin ölümünün yavaşlatılabileceğini tespit etmiştir. A.B.D."de yayınlanan “Neuroscience” dergisinde yayınlana bir makalede araştırmacılar şu önemli tespitte bulunuyorlar: “8 ay boyunca düzenli ıspanak ve çilek esaslı, E vitamini takviyeli rejim uygulanan deney farelerinde, normal beslenen diğer farelerde yaşla birlikte ortaya çıkan beyinsel kapasite düşüklüğü daha az görülmektedir.”

  Beynimiz vücudumuzun oldukça küçük bir kısmını kaplar ancak yiyecekler yoluyla elde edilen enerjinin %20"si gibi büyük bir bölümünü harcar. Hangi yiyecekler hafızayı kuvvetlendirmektedir?

Havuç: Beyin metabolizmasını canlandırdığı için hatırlama yeteneğini artırır.

Ananas, limon:  Uzun bir metin ezberlenirken, yazılılara çalışırken insanın oldukça fazla C vitaminine ihtiyacı vardır. Ananas C vitamini ihtiyacını giderebilecek en iyi meyvelerden biridir.

Yaban mersini: Beynin kan ile daha fazla beslenmesini sağlar. böylece beyinin yakıtı olan oksijen daha fazla gelir.

Ceviz, fındık, fıstık: Beyindeki haber alma ile ilgili maddelerin oluşumunu sağlar.

Anti oksidin vitaminler: A,E ve C vitaminleri beyni hücre ölümlerine neden olan serbest radikallere karşı korur.

Vitaminler: Almanya"da yapılan araştırmalar vitaminlerin beyin için oldukça önemli olduğunu göstermektedir. A, E ve C  vitaminleri beyni hücre ölümlerine neden olan serbest radikallere karşı korur. Amerikanın Newyork kentinde 341 Alzheimer hastası arasında yapılan bir araştırmada E vitaminin beyin hücrelerinin ölümünü geciktirdiği yönündeydi. Ancak bütün uzmanların ortak görüşlerinden biriside, “hiçbir vitamin tabletinin, taze sebze ve meyvenin yerini tutamayacağı yönündedir.” Yani vitaminleri doğal yoldan almayı size öneriyoruz. Doğal olarak vitamin ihtiyacını karşılayamıyorsanız vitamin tabletlerine başvurulması gerekir. (Doktorlara danışılarak alınması daha uygun olur.)

Soya: soyada bulunan östrojen hafızayı kuvvetlendirmektedir.

Hafıza mineralleri: vücutta eğer çinko ve demir azlığı varsa bu durum hafızayı zayıflatır. Çünkü azalan hemoglobin beyne yeterli oksijeni taşıyamaz.

Balık eti: Balık eti veya balık yağı “Omega 3” içermektedir. “Omega 3”  de beynin vazgeçilmezlerindendir.

Ispanak ve Böğürtlen: “Güney Florida Üniversitesi bilim adamlarının bulgularına göre, ıspanak yaşlılıktan kaynaklanan öğrenme sorunlarının en büyük ilacı. Yüzde 2 dondurulmuş ıspanak içeren gıdalarla beslenen denekler, diğer hayvanlara göre daha hızlı refleks gösterebiliyor. Antioksidanlar açısından oldukça zengin olan böğürtlense, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarını önlüyor.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Yıldız Arşivi
SON YAZILAR