GÜNLÜK ENERJİ ALIMI

Günlük enerji alımı, günlük harcanan enerji miktarını aştığı durumlarda kilo artışı gerçekleşir. Kilo vermek için vücutta harcanan enerjinin, alınan enerjiden daha fazla olması gerekmektedir. Uygun bir diyet ve fiziksel aktivite, bu enerji açığını oluşturabilir ve kilo verme sürecini hızlandırabilir. 
Kilo vermenin ilk amacı sağlıklı şekilde kilo vermek olmalıdır. Bu sebeple de yalnızca diyet yapmak yeterli olmayabilir. Bu nedenle de diyeti düzenli egzersizle desteklemek önemlidir. Bu sayede doğal yollardan kalori açığı oluşturılur ve sağlıklı bir şekilde kilo verilebilir. Diyete sadık kalmak ve düzenli egzersiz yapmak, yaklaşık bir haftada vücuttaki yağların erimeye başlamasını sağlar.  
Yapılan araştırmalar, iç organların çalışmak için enerjiye ihtiyaç duyduğu ve bu enerjiyi de vücuttaki enerji kaynaklarından karşıladığı belirtmektedir. Bu durumda, yakılan kalori miktarı kişilerin kilosuna, yaşına ve cinsiyetine göre değişiklik gösterir. Vücuttaki günlük kalori açığını yükseldikçe kilo verme süreci de daha hızlı başlayacaktır. Bu nedenle de kilo verme sürecine başlamak için yakılan kalori miktarı hızlı bir şekilde artırmalıdır.

Kilo Vermeye Başlayınca Vücutta Neler Olur?
Vücut kilo vermeye başladığında hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı birçok yönden iyileştirir. Aşağıda kilo vermeye başladığında vücutta yaşanan değişimler verilmiştir.
Uyku kalitesi artar: Fazla kilolardan kurtulmak, geceleri daha iyi uyumaya yardımcı olabilir. Fazla kilolu bireylerde sıklıkla uyku sorunları görülür. Uyku apnesi, obez kişilerde daha yaygın olan, uyurken nefes alma ile ilgili bir rahatsızlıktır. Kilo vermek solunum problemlerini ortadan kaldırabilir. Bununla birlikte gün içinde daha  daha uyanık ve enerjik hissetmeyi sağlar. 
Daha iyi bir ruh hali: Kilo vermek ruh halini ve zihinsel sağlığı iyileştirir. Yapılan bir araştırmada, obez yaşlı yetişkinlerin ciddi miktarda kilo kaybı yaşadıktan 3 ay sonra daha az stres, umutsuzluk, öfke ve yorgunluk bildirmişlerdir.  Ayrıca daha iyi bir ruh hali kişinin fazla kilolarından kurtulmasını da yardımcı olur. Sağlıklı bir kiloyu korumak, depresyon, kaygı ve diğer zihinsel sağlık sorunları geliştirme olasılığını azaltır.  
Beyin sağlığı: Yapılan çalışmalar, obezitenin hafıza, düşünme becerileri ve genel beyin fonksiyonu sorunları ile ilişkilendirmiştir. Küçük çaplı bir araştırmada, 20 fazla kilolu kadının kilo verdikten sonra hafıza testlerinde daha başarılı olduğu gösterilmiştir. 
Çeşitli hastalıklara yakalanma riski azalır: Obezite, çeşitli hastalıkların riskini artırır. Fazladan kilolardan kurtulmak, bu sağlık sorunlarının ortadan kaldırılmasına veya bu hastalıkları geliştirme riskinin  azaltılmasına yardımcı olabilir. Kilo vermek kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye katkıda bulunur. Tüm bunlara ek olarak, osteoartrit, safra kesesi hastalığı, kalp hastalığı ve diyabet riskini de azaltabilir.
Metabolizma yavaşlar: Günlük tüketilen yemek miktarını büyük ölçüde azaltmak, vücudun yiyecekleri daha yavaş metabolize etmesine neden olur. Bu durum kilo vermeye başladıktan sonra devam etmeyi zorlaştırabilir. Vücutta kas kütlesini artırmak için kuvvet antrenmanı da dahil olmak üzere düzenli aktivite yapmak, metabolizmayı hızlandırabilir.
Kanser riskini azaltır: Çok sayıda kanser türünün, daha yüksek vücut yağına sahip olan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Kilo vermek, kolon, meme, endometrial ve prostat gibi kanserlere yakalanma riskini azaltabilir.  

Hızlı ve Kalıcı Kilo Nasıl Verilir?
Hızlı ve etkili kilo vermenin dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıda listelenmiştir.  Güne kahvaltı ile başlayarak metabolizma hızlandırılmalı. Kahvaltının atlanması veya geç saatlere bırakılması, gece boyu süren açlık süresini daha da uzatmaya neden olarak, metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle de uyandıktan en geç bir saat içinde kahvaltı yapılması önerilir. Kahvaltıda peynir, yumurta, yoğurt ve süt gibi protein açısından zengin besinler tüketmek, uzun süre tokluk sağlar. Bu da sürekli atıştırma isteğinin giderilmesine katkıda bulunur. Bununla birlikte protein tüketmek, bağışıklık sisteminizi güçlü tutulması için de önemlidir. Öğün atlamak, diyet sürecinde en çok yapılan hatalardan biridir. Öğün atlamak uzun vadede kan şekerinin düşmesine neden olduğu için kilo alımına yol açar. Bu da sonraki öğünlerde daha fazla yemek yemeye neden olur ve kalori alımını artırır. Yeterli su tüketmek, sağlıklı kilo verme sürecinin en önemli noktalarından biridir. Vücuttaki tüm metabolik olayların suya ihtiyacı vardır. Yapılan araştırmalarda, yetersiz su tüketen kişilerin daha yüksek beden kitle indeksine sahip olduğunu gösterilmiştir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR