GÖRGÜSÜZLÜK....SAYGISIZLIK....BENCİLLİK...

 Üçü bir insanda olmaz demeyin.Çevrenize bakın.Gözlemleyin bunlardan en az üçüne beşine rastlarsınız.Sıfatı, tanımı benzerdir:Maganda,hanzo,daltaban,zübük,buldumcuk'dur ortak adları..

Rahmetli Babam “İnsan tarlada yetişmez.Yetişse işi kolay.Suyunu ,gübresini verir,çapasını yaparsın; Ama insan öyle değil;derdi...İnsan ailede,okulda,toplumda eğitilir.İnsan eğitildikçe insan olur,”derdi.. Şimdiki bacak kadar çocuklara bakıyorsun dil papuç kadar,büyümüş te küçülmüşler dersin.Ama içlerinde edepsiz,pervasız olanlar az değil..Büyüğü de öyle..Demek biribirini görerek kararıyorlar. Armut misali dibene düşüyorlar..Makamlısı da makamsızı da aynı desek abartmış olmayız...

Geçenlerde Halk otobüsü'ndeydim.Osmaniye caddesi'nden Park istikametine dönecektik; ticari bir taksi,yolu kapatmış,şoförü yok başında..Dakikalarca bekleşdik.Trafik arandı, plakası alındı,talimatlar verildi.Sinir katsayımız tavan yaptı.Mübarek gün kaldık ortada;Ne gelen var ne giden!...Sonra şoför'ü çıkageldi , bekleşenlere “ukalaca” baktı,bir şey olmamış gibi bindi aracına, bastı gitti...Buna ne denir? Görgüsüzlük,saygısızlık yetmez.Öfkemizi burnumuzdan soluduk.Tam Hortumcu Süleyman'ı çağırmak zamanı. Götürsün,çeksin merkeze ,ibret olsun herkese!Yok,“Beyzbol sopası” olmaz. Amerikanvari olur,siyaset bulaşmış olur..

Son yıllarda bireysellik daha fazla ön plana çıktı .Bencillikle izdivac edince gençler arasında popülaritesi arttı. Artık,kimse kimseyi dinlemiyor.Kimse kimseyi takmıyor,saygı göstermiyor.Bence tek müsebbip “sevgisizlik “..Bu tür aykırı mahluklar, topluma,düzene,kurallara baş kaldırmayı,yok saymayı kişiliklerinin dışa vurumu olarak kabul ediyorlar.Bunun için hem arsız ,hem yüzsüz oluyorlar.

Bunlardan sadece yolda,sokakda, dışarda var sanmayın.Camilerde de görebilirsiniz.Namazın tam orta yerinde tüm “yazılı ve sözlü uyarılara” rağmen cep telefonlarını kapatmayı/sessize almayı akıl edemezler;güya açık unutmuş görünürler.Beyni sulanmış,unutkanlık ayağına yatarlar.Bu daltabanların müzik zevkleri türdeştir.Kanarya sesinden , leylek takırtısına...Ağır abi “Memati” modundan, dini referansa kadar çeşidine rastlanır..Allah'dan 9/8 lik,Mastikacı, Mezdekeci yok içlerinde...Ya ,bir de kolbastıcı olsalar,hepsi ayni anda bir bir aransalar,seyreyle çümbüşü!!. Bir de imam Efendi'nin aşka gelip,”Başlayın ey cemaat ,birr ,ikii,üç;diye mihraptan fırlasa,koca camii düğün salonuna dönmez mi? Döner valla..

Meğer ne kadar telefon aşığı,meşguliyet sahibi olduk son yıllarda.Karısız,arabasız,evsiz barksız durala biliyor, ama, kulakta telefonsuz olmuyor zahir.Bu tüketim toplumu olduğumuzun bir kanıtıdır. İnsanımızın nasıl bağımlı yapıldığı,işin nereye varacağı umursanmıyor..

O yüzden bir kaza anında can çekişen vatandaşı görüntülemeye çalışan cibilliyetsizler çıkıyor.Onun için gördüğü haksızlığa karşı duyarsız,ilgisiz kalıyor.Onun için komşusunu tanımıyor, selamlaşmıyor .. Onun için “Bir tatlı huzur almaya geldım..“tadında sohbetler yapılamıyor..Klavyeyin tuşlarına mahkum sanal alemlerde yaşayan ,dizilerde kendni seyreden topluma döndük.Popüler kültür bu mu , dersiniz?

Birden aklıma geldi.”Bi'dat” olup olmadığını bilemem;ama sonradan düzenlendiği kanaatindeyim. Camilerimizde müezzinlerin kaptan köşkleri ne iştir?”Makam-ı İbrahim” gibi,Kişiye özgü ,ayrıcalıklı yer olur mu? VİP benzeri yapılanma son zamanlarda icad oldu.Bir de biaşkasının namaz kılmasına mani olmak için “etiketlemek”ne kadar doğru?Diyanet-Sen Sendikası 'nın Muhterem yetkilileri “tek avazdan ezan”okunmasını yargıya taşımışken, buna da bir el atsalar. Hatta,camiilerdeki, tabureli, koltuklu, çekyatlı cemaat saflarının ilgası için yargının kapısını bir zahmet çalıverseler. Hayra vesile olurdu..İlerde hamağı koltuğunda Darü'l aceze kaçkını bir kaç cemaat ehlini,cami avlusunda görürseniz şaşmayın..Bugüne değin Camiye tekerlekli sandalyede gelene rastlamadım,Ama,sapa sağlam,evinden gelirken zıpkın gibi gelip, kapıdan içeri girince; birden alil ve zelil vaziyette koltuk, sandalye üstüne çökenleri çok gördüm...Hem de İmam'ın sağ/sol cenahına özel kamara tahsisli olanlarına rastladım..Konu nereden nereye vardı demeyin. Burası Türkiye!!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hasan Anayol Arşivi
SON YAZILAR