Büşra Yıldız

Büşra Yıldız

Gıda etiketi okuma

Gıda etiketleri üzerindeki bilgiler, tüketicilerin gıda seçimleri konusunda bilinçli olmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bir paketin ön, arka ve yanları, gıdanın ne içerdiğini bize bildirecek ve işlenmiş gıdaların daha sağlıklı seçimini yapmamıza rehberlik edecek bilgilerle doludur.

Ancak tüm sayılar, yüzdeler ve bazen karmaşık görünen bileşenler netlikten ziyade kafa karışıklığına yol açabilir.


Bu kılavuz, ne satın aldığınızı bildiğinizden emin olmak için bir gıda paketindeki terminoloji ve beslenme bilgilerinde gezinmenize yardımcı olacaktır.


Paketlenmiş gıdanın üzerindeki etiket size şunları söyleyecektir:
- Ürünün adı ve markası
- Hangi içerikleri içerdiği (ağırlıkça en büyüğünden en küçüğüne doğru sıralanmıştır) - buna gıda katkı maddelerinin bir listesi ve gıda alerjisi olan kişiler içinde bilgiler dahildir.
- Beslenme bilgileri (ortalama enerji, yağ, protein, şeker ve tuz miktarı gibi )
- Yüzde etiketlemesi (Ana bileşenlerin ne kadarını içerdiğini anlayabilir, böylece diğer ürünlerle karşılaştırabilirsiniz.)
- Son kullanma tarihi veya son kullanma tarihi ve kullanım ve saklama talimatları
- Üreticinin ve gıdanın üretildiği ülkenin ayrıntıları
- Ağırlığının ne kadar olduğu bilgileri vardır.


Bazı yiyecek ve içeceklerin ek etiketleme gereksinimleri olabilir. Etiket bilgilerini biraz daha ayrıntılı öğrenmek isterseniz;
Porsiyon boyutu ve kaloriler kalın harflerle ve daha büyük yazı tipiyle yazılmıştır. Kalori birçok tüketici için önemli bir sayıdır. Etiket, bir porsiyon yiyeceğin kalori miktarını listeler. Porsiyon boyutu daha önemlidir ancak çoğu zaman fark edilmez. Porsiyon boyutuna dikkat edilmediğinde kaloriler kolayca ikiye veya üçe katlanır bu da kalorilerin hızla şişmesine neden olur. Bu değerlerin her ikisinin de vurgulanması onların önemini ve ilişkisini gösterir. Porsiyon boyutları da tüketicilerin gerçekçi olarak ne yediğini daha doğru bir şekilde yansıtacak miktarları listeleyecek şekilde güncellenmelidir.


Küçük bir paket karışım, porsiyon başına 100 kalori gösterir. Küçük poşetin 1 porsiyon içerdiğini düşünebiliriz ama aslında 3 porsiyon içerdiğinden poşetin tamamını yemek 300 kalori sağlar. Porsiyon büyüklüğünün herkese ne kadar yemesi gerektiği konusunda bir tavsiye değil, bir referans noktası olduğunu unutmayın.


Nar ekşili sos gibi ürün adları bütün olarak kullanılmış olmalı ve nar vb. ifadeler farklı punto büyüklüğü, yazı stili vb. kullanılarak öne çıkarılmış olmamalıdır.


Gıdanın adı ile birlikte kullanılan ifadeler tüketiciyi yanıltmamalıdır. Örneğin, “Süt yağlı margarin” etiketinde ürünün tereyağı olduğu algısı yaratacak şekilde “tereyağı keyfi”, “tereyağı tadında” vb. ifadeler gıdanın adından daha büyük punto vb. şekilde öne çıkarılamaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Büşra Yıldız Arşivi
SON YAZILAR