Prof.Dr.N.Karaismailoğlu

Prof.Dr.N.Karaismailoğlu

Gençlik

Bu zamanda genç olmak, geçmişe göre daha zor görünüyor. Gençlerin geleceği de, önceki dönemlere göre daha zor geçeceğe benzer. Gençler bu dönemde birçok olayın baskısı altında vakitlerinin çoğu bilgisayar başında geçiyor. Bilgisayar başında olmadıkları saatte de yine akıllarında bilgisayar var. Zamanlarının büyük bir kısmı bu alet başında geçiyor, lüzumsuz konularla uğraşmanın yanında, gençlik bir sürü zararlı akımların,olayların etkisinde kalıyor ve etkileniyor. Hareket etmeden gün, güneş görmeden gençlik yıllarını geçiriyor.

Yiyecekleri ise suni desteklerle oluşturuluyor. Besin değerleri düşük, hormon içerikleri yüksek karışımlardan oluşuyor. Doğal yiyecekleri artık bulmak zor. İçeceklerde bir sürü katkı maddeleri mevcut. Eski Osmanlı yemekleri artık Batı yiyeceklerine dönüşmekte, fast-food çok revaçta. Belki gençlerin çoğu hayatından memnun, günlerinin iyi geçtiğini düşünüyor. Ama onlar için gelecek öyle gözükmüyor. Spor yapmayan, etrafıyla ilgilenmeyen bir yapı ortaya çıkıyor. Sağlıkları da pek gelecek vaat etmiyor. Aşırı kilolar, hastalıklara dayanıksız bir bünye, kemik yapıları zayıf bir vücut ortaya çıkıyor.

Genç deyince eskiden omuz genişliğinden, kas gücünden, çeviklikten bahsedilirdi. Bu dönemde boylar bir miktar uzamış gibi görünüyor ama sağlıklı bir görünüşleri yok. Ben bugünkü gençliği kavak ağacına benzetiyorum. Sulak bir yerde dalsız desteksiz uzun bir kitle. Halbuki önceden bu yapı, çınar ağacına benzerdi. Yere sağlam basan, kemik yapısı sağlam, kuvvetli bir görünüş...

Vücut, gençliğinde aldığı besin ve enerjiyle büyür gelişir. İleriki hayattaki sağlık da bu dönem sayesinde garanti altına alınır. Yaşlılık dönemi,artık depolama görevini yapamaz. Ancak günlük eksiklikleri tamamlar. En ufak bir problemde depoları boş olduğu için, hemen kendini bir hastalık olarak ortaya çıkarır. O nedenle gençliğimizi iyi değerlendirmemiz gerekir. Yoksa gençlerin günümüzde ve gelecekteki işleri daha zor gibi görünüyor.

Gelecek yazımda sağlıklı bir gençlik için nelerin yapılabileceğinden bahsedeceğim.. Herkese sağlıklı günler dilerim.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof.Dr.N.Karaismailoğlu Arşivi
SON YAZILAR