FARKLI BİR DİYET MODELİ

Montignac diyeti, Fransız diyetisyen Michel Montignac tarafından oluşturulan popüler bir beslenme planıdır. Bu beslenme planı Fransız ve İtalyan yemek kültürlerinden etkilenmiştir ve besinlerin tüketimini kısıtlamadan düşük glisemik indeksli gıdaların tüketimine odaklanır. 
Montignac diyeti, diyabeti önlemenin, kalp sağlığına zarar vermeden kilo vermenin etkili ve uzun vadeli bir yolu olduğu fikrine dayanmaktadır. Bu diyetini iki aşaması bulunmaktadır. İlk aşamada glisemik indeksi yüksek besinleri keserek kişi canın istediği yiyeceği tüketmeyi ve kilo vermeyi, ikinci aşamada ise kiloyu korumayı içerir. Çikolata, peynir ve kırmızı şarap, Fransız kültürünün önemli parçalarıdır ve hepsi bu diyette bulunur. Montignac diyeti ayrıca İtalyan kültürüne ait çeşitli tahıl ekmekleri ve makarnaları da içermektedir.
Montignac diyetinin iki aşaması bulunmaktadır. Montignac diyet kitabı, ilk adımın kişiyi kilo verme konusunda motive ettikten sonra ikinci adımı daha kolay geçileceğini belirtmektedir. Miktarın önemli olmadığı bir beslenme planı olan bu diyet ile bireyler kendilerini daha özgür hisseder ve bu da kilo vermeyi kolaylaştırır. 

İlk Aşama:  Kilo Vermek
Kilo verme aşamasına, her bir kişinin her besinden tüketeceği besinler hesaplanarak ulaşılır. Bu, her bir kişinin ağırlığına göre belirlenmektedir. Karbonhidrat seçerken özellikle glisemik indeksi 50 veya daha az olanları tüketmek önemlidir. Glisemik indeksi düşük tutmak, kan şekeri değerlerini korumak ve sürekli yemek yeme ihtiyacını ortadan kaldırmak içindir.
Sadece kan şekerini sabit tutulsa bile vücut depoladığı fazla yağı yakar ve onu ekstra enerji olarak kullanır. Bu da kişinin vücudunun kilo vermeye başlamasına yol açar. Birinci aşamada kişiyi katı yiyecekler yerine sıvılarla beslenmesi en iyisidir. Günde en az iki litre olan mineral içeren sıvı takviyeleri genellikle insanların bir ayda kilo vermesine yardımcı olmak için kullanılır.
Sıvı dışında en önemli şey kişinin her gün kilosu kadar hayvansal ve bitkisel protein tüketmesidir. Örneğin 88 kilo olan bir kişi her öğünde 44 gram hayvansal ve 44 gram bitkisel protein tüketmelidir. 

İkinci Aşama: Dengede kalmak
Fazla kilolu kişilerin en çok dikkat etmesi gereken nokta karbonhidratlardır. Michel Montignac, obeziteye yardımcı olmak için diyetlerde glisemik indekslerin kullanılmasını öneren ilk kişidir. Montignac yöntemi kilo kontrolü gerektiren hastalıklarda da işe yaradığı için tüm dünyada kullanılmaktadır.
Bu yöntem, metabolizmayı dengede tutmayı içerir. Sabah ve öğleden sonra istediği kadar yemeyi, akşam ise daha az yemeyi belirtir. Beyaz un ve şekerle yapılan tüm gıdaların tüketiminden kaçınmayı gerektiren Montignac diyeti ile kilo verdikten sonra kilo kontrolü kolaylaşır. 
İkinci aşama, kişinin öğrenme şekline bağlı olarak kendini daha özgür ve rahat hissedeceği ve vücudunun kontrollü beslenmeye alışmasından sonra doğal olarak gerçekleşecek yeni bir dönemdir. Bu süre içinde kişi kilo verirken besin tablosu sayesinde de kendisi için en iyi şekilde yaşamayı öğrenir ve fazla kilonun getirdiği çeşitli hastalıktan uzak durmuş olur. 

Montignac Diyetini Kimler Yapabilir?
Montignac diyeti kilo vermek isteyen kişiler tarafından uygulanmaktadır. Bu diyet  genellikle karbonhidrat ve protein içeren gıdaların glisemik indeksi düşük olanlarının tercih edilmesini içerir. Montignac diyeti zayıflamak amacıyla çeşitli diyet uygulamış ve sonuç alamamış kişiler için faydalı bir diyet türüdür. Bu diyet kalp sağlığını zarar vermeden ve uzun süreli verim alabilecek bir diyettir. Bununla birlikte şeker hastalığı gibi hastalıkları önlemek için kilo vermek esas alınır. İki aşamalı bu diyetin ilk aşamasında glisemik indeksi yüksek maddeler diyetten çıkarılarak kilo kaybı sağlanır. İki aşamayı göz önüne alındığında, genellikle Fransa'da geliştirilen bu diyet, ilk aşamada verilen kiloların ikinci aşamada geri alınmamasını ve kilonun korunmasını sağlar.
Bu diyet kendini aç bırakmak veya diğer aşırı diyetlere bağlı kalmak yerine vücudun doğal kilo verme süreçlerini kullanır. Bazı rahatsızlıkları gerçekten iyileştirdiği için sağlık sorunları olan kişiler için Montignac diyetini uygulamak faydalı olabilir.  
Montignac diyeti ayrıca işlenmiş gıdalarda bulunan birçok katkı maddesi ve kimyasalın tüketimini azaltmayı teşvik eder. Yapay katkı maddeleri ve kimyasallar vücut için her zaman zararlı olmayabilir, ancak yine de kanser, baş dönmesi ve ruh hali değişiklikleri gibi sorunlara sebep olabilirler. Yapılan çalışmalarda işlenmiş gıdalarda yüksek bir diyetin yaşam süresini kısaltabileceği gösterilmiştir. 
Montignac diyetine mide bulantısı, baş dönmesi ve kısa süreli açlık gibi çeşitli yan etkilere yol açabilir. Diyetin yüksek yağlı bir diyete alışmış olanlar için etkili olmayabilir. Diyet oldukça düşük karbonhidrat ve yağ alımını içerdiğinden tercih edilen öğünleri seçerken dikkatli olunmalıdır. 
Diğer diyetlere göre diyet grupları açısından daha az kısıtlı olsa bile düzenli uygulanan Montignac diyeti de bazı kısıtlamalar gerektirir. Bu durum bazı kişiler tarafından zorlayıcı olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Tonya Arşivi
SON YAZILAR